用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: PB07
go

課程 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-03-30+發表

引用:以我小朋友為例,她小二、三也是讀普教中,

原帖由 karen55407 於 16-03-29 發表
以我小朋友為例,她小二、三也是讀普教中,但她並非精英,是中下游。另外亦有同學名列前茅,但六年也是粵教 ...
那就是norm, 還有, 普教中一班30人, 粵教中20人,已清楚明白點解

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-29+發表

原帖由 xo883 於 16-04-01 發表
那就是norm, 還有, 普教中一班30人, 粵教中20人,已清楚明白點解
的確,當年有部分粵教中班的家長都誤以為普教中係精英班

引用:Quote:原帖由+xo883+於+16-04-01+發表那就

原帖由 karen55407 於 16-04-01 發表
的確,當年有部分粵教中班的家長都誤以為普教中係精英班
整體成績已反映這是事實

借樓主post 一用,請問st Mary p.1 是否巳有science讀? 是否用long man science explore?

回覆 ncp 的帖子

是,由Pr.1 開始讀science,Longman Explore. Pr.4 開始讀geography

唔該晒

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-03-25+發表

原帖由 xo883 於 16-03-26 發表
是絕對有的, 精英班的老師不多教書, 因學生好多都已在外面預習,所以教得快, 阿女讀普通班, 班內同學投 ...
同意!精英班無乜教書,因為小朋友已懂!

大家好,我以前讀小學部,啱啱DSE完咗,可以分享一下嘅。
以前啲老師好嚴好注重成績,畢竟我嗰屆唔係一條龍,啲老師依家好好人,好用心教,只要上堂乖乖坐係到同唔欠交功課就Okay。
功課量唔算好多,不過如果想小朋友放學休息時間多啲,有啲勞作小手工或者非純功課嘅家課就需要家長「幫手」。
我小四至小六係精英班(嗰時唔叫精英班,但係我嗰班成績明顯好過其他三班,後來先知我嗰屆係白老鼠)。我同學個妹讀普通話,佢成績唔係最頂尖嗰批,但係佢話唔辛苦,唔需要特別補習或者要學校支援。不過留意,中學雖然頭三年有普通話班,但係到中四全世界都粵語教中文。
課程唔算好深,英文課本比同齡深一年,可能有啲小朋友唔慣英文突然深咁多,但係讀上去就慣。
測驗考試係出得非常細緻同埋唔重複題目/課題,好容易careless mistake而扣分。當年我阿媽要自己睇教科書,考試前出題先至確保到考Top 10。
當然,因為依家一條龍,課程深咗,不過Band 1學校都係培育精英多過全民補底,畢竟中學學位好搶手。

karen55407    發表於 16-6-6 22:26

回覆:1998Ruby1998 的帖子

Tks

引用:Quote:原帖由+xo883+於+16-03-26+發表是絕

原帖由 idachan 於 16-06-05 發表
同意!精英班無乜教書,因為小朋友已懂!
想請問咁精英班老師餘下時間會教些什麼呢?
咁冇補習的同學是否不要入精英班好?就算今年成績有幸可以入到,但入去後老師教咁快,下年成績一定冇眼睇。

BBCOW2009 發表於 16-6-7 11:09
想請問咁精英班老師餘下時間會教些什麼呢?
咁冇補習的同學是否不要入精英班好?就算今年成績有幸可以入到, ...
唔建議冇補習/父母跟得唔算貼/同埋成績中間嘅學生入精英班,因為正如其他人講,精英班嘅老師會跳嚟教,即係某啲課題會預咗你明白,只會略略帶過,相反普通班嘅老師會詳細教。嗰時我班成績好好,老師就跳咗好多淺嘅課題,直接教深嘅,跟唔上嘅話就好大問題,老師唔會將精英班課程調慢。當時阿媽同我跟得好貼同埋去上門補數先至保持到。
其實入普通班唔代表你成績差/跟唔上,亦都唔代表幾年後入中學會有優勢。中學同小學讀書模式完全唔同,上到去嗰時,本身「精英班」嗰批同學成績冇普通班咁好,普通班同學一下子由普通成績攀升到去全級Top 50,情況就有啲似「以退為進」。所以家長不妨考慮俾小朋友讀普通班,打好晒基礎。

回覆:1998Ruby1998 的帖子

很多謝你的詳盡解答,預祝你DSE取得好成績!

我還想了解吓是否普通班比精英班多好多功課? 精英班既然不怎麼教書,那大部分時間是教什麼?

回覆 BBCOW2009 的帖子

印象中唔覺得普通班會多功課過精英班,都係咁上下,不過無聊功課就可能會比較多,記得好似新年中文功課係寫五十個恭祝賀語同埋有製作紙黏土模型等等(明顯要家長「幫手」嘅功課很多)。精英班都會教書,不過會教深啲嘅課題,再唔係上堂會好多練習。記得當時隔離班教緊英文文法嗰時,我個班係到堂堂做聆聽練習/文法練習/作文,有啲似補習社模式。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

很多謝你的分享。但畢竟你小學時已經是很多年前了。究竟現在是否一樣?你說的似補習社形式,狂做練習,很嚇人啊!
希望其他現任小學家長也能分享精英和普通班的分別.

回覆:chilokbb 的帖子

入精英班與否基本上按成績排名及個人意願是否想讀普教中。本人極之不同意精英班老師唔教書,或略略帶過之說法,SMCS始終是津校,不是所有人都有補習。

以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多

引用:以我理解高小才真正有精英班,+計全级排名入

原帖由 karen55407 於 16-06-09 發表
以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多 ...
低小都有,普教中就係所謂的挑戰班

karen55407 發表於 16-6-9 14:35
以我理解高小才真正有精英班, 計全级排名入精英班, 普通班沒有功輔堂, 用埋嚟教書, 所以功課明顯比精英班多 ...
請問高小有多少班精英班?有多少人一班?

chilokbb 發表於 16-6-16 22:14
請問高小有多少班精英班?有多少人一班?
兩班精英班, 每班32人
‹ 上一主題|下一主題