用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 經常請病假的老師
go

經常請病假的老師

在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就無左2-3堂, 她有時一請就請成個星期, 就算請代課, 有些代課都唔教書的,  英文同常識都是主要科目, 聽聞她年年如是, 俾她教個班都幾大鍋。

但家長可以點??

引用:在學校裡有一位老師經常請病假,+最慘的是她

原帖由 rainbowcov 於 16-03-09 發表
在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就 ...
同校長投訴!

嘩,咁離譜的老師

引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+16-03-09+發表

原帖由 little_yolky 於 16-03-09 發表
同校長投訴!
老師請假校長唔知嘅咩?

在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就 ...
可以跟學校反影嗎?私校?

小女三年級時嘅中文老師都係咁, 仲全年嘅作文, 隨筆, 全部無派返嚟但唔知點解, 今年小女都畢業啦, 呢位老師依然故我, 仍然任教.

官津學校的常規老師系好難炒,佢有醫生紙,咬佢唔入,最多唔升級,有物所謂?

under_the_tree 發表於 16-3-10 00:15
可以跟學校反影嗎?私校?
係津校, 向校長投訴有用咩??

最怕唔知邊一年俾佢教

YolandaTam 發表於 16-3-10 00:20
小女三年級時嘅中文老師都係咁, 仲全年嘅作文, 隨筆, 全部無派返嚟但唔知點解, 今年小女都畢業啦,  ...
學校可以點處理?

little_yolky 發表於 16-3-9 19:52
同校長投訴!
校長可以點做?

rainbowcov 發表於 16-3-10 08:09
校長可以點做?
都要集齊班家長表示關注架, 家長唔出聲, 校長以為無事就更唔駛做嘢了, 成日請假, 咁佢想點? 諗解決方法係校長既責任嚟。

rainbowcov    發表於 16-3-10 09:06

little_yolky 發表於 16-3-10 08:44
都要集齊班家長表示關注架, 家長唔出聲, 校長以為無事就更唔駛做嘢了, 成日請假, 咁佢想點? 諗解決方法係校 ...
不過最怕她有醫生紙連校長都無符咋。

小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰老師真係有長期病呢!香港人放鬆啲啦

haihaimom 發表於 16-3-10 09:35
小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰 ...
係就係唔洗考公開試, 但學習始終有進度的, 停了一段時間, 之後又追番, 追死D學生。

啲代課老師仲衰(代長假),直情以為坐以代幣。家長投訴,仲好委屈咁呻:代課要教書嘅咩?

所以如有教得好的代課教師,學校會當係寶。

judy 發表於 16-3-10 09:56
啲代課老師仲衰(代長假),直情以為坐以代幣。家長投訴,仲好委屈咁呻:代課要教書嘅咩?

所以如有教得好的 ...
係呀, 有D代長老師好無責任感的。

rainbowcov 發表於 16-3-10 09:58
係呀, 有D代長老師好無責任感的。
吓? 我記得中四果年, 一開學英文老師去咗生小朋友, 頭兩個月係代課老師, 年紀大D, 但教得好有心機, 又清楚。到原老師返嚟, 真係OMG, 個個禮拜都用一堂鬧人, 我哋都好掛住位代課老師。

rainbowcov 發表於 16-3-10 09:21
不過最怕她有醫生紙連校長都無符咋。
咁起碼校長都搵個堅D既代課老師丫。

haihaimom 發表於 16-3-10 09:35
小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰 ...
小學生唔駛考公開試, 但要呈分呢, 或者部份學校有精英班制度。如果好衰唔衰自己班個老師咁, 請問點同隔離班鬥? 你叫呈分既家長放鬆? 無可能吧。

引用:Quote:haihaimom+發表於+16-3-10+09:35+小

原帖由 little_yolky 於 16-03-10 發表
小學生唔駛考公開試, 但要呈分呢, 或者部份學校有精英班制度。如果好衰唔衰自己班個老師咁, 請問點同隔離班 ...
就係個鬥字,依排啲學生新聞........

little_yolky  呈分就係要鬥排名。  發表於 16-3-10 10:42