用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 2016年春季「世界數學測試」
go

2016年春季「世界數學測試」

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢個係少數國際上得到唔少大學認可嘅測試

http://www.worldclassarena.hk/tc/goforWCT/apply_wct201604.html
測試日期:
數學科測試日期:2016年4月9日 (星期六)
12-14歲組別:上午10時至中午12時45分
8-11歲組別:下午2時至4時30分
解難分析科測試日期:   2016年4月23日(星期六)
12-14歲組別:上午10時至中午12時45分
8-11歲組別:下午2時至4時30分

公開組別報名截止日期:2016年3月21日 (或額滿即止)

恐龍家

多唔多一年級越級?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 kckit 的帖子

聽過有,但我估唔多...我個小三,都係舊年下半年先知呢個test,但15年秋季去唔到,所以先今期報
我估反而小學生玩完8-11歲組之後,越級挑戰12-14歲組會多d

kckit  THX! $800玩2個好貴  發表於 16-3-9 13:27
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

這個比賽對升中有幫助嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

hiellen 發表於 16-3-9 15:22
這個比賽對升中有幫助嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2745037&extra=&highlight=%E4%B8%96%E7%95%8C%E6%95%B8%E5%AD%B8%E6%B8%AC%E8%A9%A6&page=2

可能呢個post答到你~

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝!

請問如果阿仔8歲, 參加8-11組別, 當中年齡是否有再細分 ? (同一個組別中是用同一個測試及評估標準, 對嗎?)  但好多小六的數學都未識.

謝謝!

小曳人  並無細分  發表於 16-3-9 21:26

深嗎?
要操練兩下嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

kat0318 發表於 16-3-10 08:32
深嗎?
要操練兩下嗎?
有參考題目可以買,好似$100,我仔玩過,係思考型題目,由淺開始,應該無得操
恐龍家

Past paper 可以用來預習測試模式, 不過真係無得操的. 最近磅就係參加主辦機構的training或網上"learnex" (每日一題目).

引用:Quote:kat0318+發表於+16-3-10+08:32+深嗎?

原帖由 小曳人 於 16-03-10 發表
有參考題目可以買,好似$100,我仔玩過,係思考型題目,由淺開始,應該無得操 ...
我都訂緊,唔知趕唔趕得切。
唔得就考天才波嗽

醒目開學勳章 貢獻勳章

我見過"二手市場"嗰邊有人放past paper,而我仔嘅同學仔舊年秋季考咗,佢借咗張CD我地睇,放心~無論如可都係考天才波!題目都係要自行思考嘅,無得操練!
恐龍家

小曳人 發表於 16-3-8 12:27
呢個係少數國際上得到唔少大學認可嘅測試!

http://www.worldclassarena.hk/tc/goforWCT/apply_wct201604. ...
請問你哋學校派咗結果未?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yee8001 發表於 16-6-28 09:40
請問你哋學校派咗結果未?
我唔係經學校報架!但有朋友經學校報,已收結果
恐龍家

如獲得雙優, 有冇人知边間中學會重視 or 有優勢?  Thx a lot

醒目開學勳章 貢獻勳章

daidai 發表於 16-6-28 10:32
如獲得雙優, 有冇人知边間中學會重視 or 有優勢?  Thx a lot
我唔知中學睇唔睇,只知資優教育學院、科大dual course會睇外國有辦資優課程嘅學校都認可

我自己係為家長報名入資優教育學院而參加嘅,聽過d師兄師姐申請跳班/轉校去cky/真道/DB,都有呢張 (當然唔止呢張)
恐龍家

小曳人 發表於 16-6-28 11:26
我唔知中學睇唔睇,只知資優教育學院、科大dual course會睇外國有辦資優課程嘅學校都認可

我自己係為家長 ...
謝謝回覆, 我小朋友冇check 過是否資優, 假若有興趣報資優教育學院、科大dual course, 是否持有這2張cert 都可以報他們辦的課程?  

醒目開學勳章 貢獻勳章

daidai 發表於 16-6-28 12:37
謝謝回覆, 我小朋友冇check 過是否資優, 假若有興趣報資優教育學院、科大dual course, 是否持有這2張cert  ...
HKAGE 如果係家長提名,佢地一個個case睇,而呢張係屬於認受性高嘅cert. ,但我另有SCAT ,我唔清楚單一得唔得,但我有信心兩張夾埋都應該夠
科大dual course好似有寫明要求,我自己無詳細睇過,但聽聞呢張都夠

恐龍家

請問在香港那裡有得考 SCAT 測試? 謝謝!