用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 phonics
go

phonics [複製鏈接]

我囝今年九月開始K1, 學校會用jolly phonics。但我囝一直有每個星期上一堂 English nursery, 咁三歲滿左就要升班,因為佢地教letterland phonics, 所以就開始讀letterland , 咁請問到佢K1 學校教jolly 佢會亂嗎?

0    0    0    0

回覆 立青BB 的帖子

其實都會,因為Jolly Phonics & Letterland 既次序同發音都唔同

引用:回覆+立青BB+的帖子 其實都會,因為Jolly+

原帖由 Jchataru 於 16-03-07 發表
回覆 立青BB 的帖子

其實都會,因為Jolly Phonics & Letterland 既次序同發音都唔同 ...
咁即係我要轉?跟番學校那套jolly phonics?

回覆 立青BB 的帖子

其實我個人會比較唔建議讀Letterland,因為呢種教材太舊。你可以試下Oxford RWI,Oxford RWI + Jolly Phonics係夾到,而且效果唔錯。

引用:回覆+立青BB+的帖子 其實我個人會比較唔建

原帖由 Jchataru 於 16-03-10 發表
回覆 立青BB 的帖子

其實我個人會比較唔建議讀Letterland,因為呢種教材太舊。你可以試下Oxford RWI,Oxfo ...
Thanks

引用:Quote:原帖由+Jchataru+於+16-03-10+發表回

原帖由 立青BB 於 16-03-10 發表
Thanks
咁請問有無邊間 rwi 好? abc pathway 而家無左 rwi , 變左read for fun,

回覆:Jchataru 的帖子

Letterland 好舊? 好多學校教緊喔!

引用:Quote:原帖由+Jchataru+於+16-03-07+發表回

引用:回覆+立青BB+的帖子 其實都會,因為Jolly+

引用:Letterland+好舊?+好多學校教緊喔! +

‹ 上一主題|下一主題