用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田友: 抽沙田區學生, 是不是協議B1 生不可在沙田區叩 ...
樓主: WHJ
go

沙田友: 抽沙田區學生, 是不是協議B1 生不可在沙田區叩門? [複製鏈接]

WHJ 發表於 16-3-7 15:04
沙田友: 抽沙田區學生,  是不是協議B1 生不可在沙田區叩門?  有冇例外

不要理會是否有協議,放榜後攞成績表及派位證去學校問,有些學校見到成績不錯的會派申請表。

只要學生沒有到獲派中學註冊,獲派中學是無法知道學生叩入了同區的中學,有些中學會利用這空檔收同區學生的。

但學生到了獲派中學註冊後,因叩入其他學校後要到獲派中學取回派位証,獲派中學會問學生取證原因,這時獲派中學才會知道那間中學遺反協議。

回覆 憫父 的帖子

憫父,咁係咪即係直接去叩門好過打電話去問?
咁放榜嗰日咪要執好晒成績表等等去準備叩門囉?

憫父 發表於 16-4-13 14:30
不要理會是否有協議,放榜後攞成績表及派位證去學校問,有些學校見到成績不錯的會派申請表。

只要學生沒 ...
咁的確係喎!!!! 即係放榜後的2日係可叩門期!呢個資訊好有用呀, 謝謝

憫父  放榜當天便可以叩門  發表於 16-4-13 17:54

憫父 發表於 16-4-13 14:30

只要學生沒 ...

最幣係你去到個間學校門口, 佢才話你知不收叩門位, 你又噗另外一間, 如是者.你會浪費了好多時間. 個間學校已講明不收同區叩門, 我相信他不會反口.

Gobby_lam 發表於 16-4-13 15:51
回覆 憫父 的帖子

憫父,咁係咪即係直接去叩門好過打電話去問?
放榜當天若派位結果理想,可以開心去興祝。
唔理想的話,當天便開始叩門了。

之前,可以上心儀中學的校網,搵定電校電話及所需要的文件,如果網上無提要準備咩文件,可以直接打去問。
若學校說不接受同區叩門 (有些學校不想太張揚),可以直接去學校問,若成績好的話,有些學校會畀報名表。

WHJ 發表於 16-4-13 17:38
最幣係你去到個間學校門口, 佢才話你知不收叩門位, 你又噗另外一間, 如是者….你會浪費了好多時間. 個間學 ...
若那間是十分心儀的學校,為甚麼不去試試?

若成績好的話,有些學校會動心的。

憫父 發表於 16-4-13 17:59
若那間是十分心儀的學校,為甚麼不去試試?

若成績好的話,有些學校會動心的。

有些學校已在門前貼了非考3, 不會派表, 未必有機會給你表誠意.  打電話去晤下比較隱陣, 否則摸門釘仲衰.

WHJ 發表於 16-4-13 18:05
有些學校已在門前貼了非考頭3名, 不會派表, 未必有機會給你表誠意.  打電話去晤下比較隱陣, 否則摸門釘仲 ...
如果心儀的學校是十分熱門的學校,同意要先打電話問清楚。

回覆:憫父 的帖子

憫父,
小兒屬於band2a, 就快交統一派位表,可否給我一些意見。

自行報了:郭德勝、馬崇

老師建議 胡忠第一、馬崇第二、聖約瑟第三

但我不明白為何不可以放郭德勝第一,是否太冒險?

另外,第四間如何排,我一點頭緒都沒有,可以給我意見嗎?

引用:憫父, 小兒屬於band2a,+就快交統一派位表

原帖由 hellowinn 於 16-04-22 發表
憫父,
小兒屬於band2a, 就快交統一派位表,可否給我一些意見。
請問是否保記小學

本身沙田網, 叩門叩邊間好, B1C , 九龍塘或荃灣?  有冇其他好意見, 到時好亂
1.        銀禧
2.        培基 (直資)
3.        李國寶 (直資)
4.        福建 (老公不太鍾意)
5.        塘乃勤  (次選)
6.        ?
7.        ?
8.       

本人所去過的學校簡介會, 都說明沒有叩門位, 並中包括 : 曾肇添, 呂明才, 李漢光, 林裘謀同埋沙祟。
不過其中沙祟表示, 凡是在自行階段曾經面試的, 他們會按表現排次序,如果有學生沒註冊或是放棄學位, 學校會按次序打電話通知有後補位。

WHJ 發表於 16-3-7 15:04
沙田友: 抽沙田區學生,  是不是協議B1 生不可在沙田區叩門?  有冇例外
即係叩門位留給其他區?

回覆:WHJ 的帖子

如果係外區學校,但抽沙田區,咁又有無得叩呢?

不過我打去幾間問都話無,只有聖羅撒叫我放榜日放低文件,有位才call面試!

回覆 elysemama 的帖子

其實叩門所指唔收同區學生係指已派同區(沙田)中學的學生
所以如果你係抽沙田區而結果係派沙田區中學的話,咁沙田同區叩門就未必收喇

而聖羅撒因為乙部大部份位係屬九龍城區而非沙田區,所以唔算收同區叩門生
對聖羅撒而言沙田屬他區,而且好多九龍城b1學生必會誇區揀入聖羅撒
結果就係乙部抽入聖羅撒的B2 生相對會較多,學校希望在叩門位收番多D B1生都好正常

回覆:Gobby_lam 的帖子

謝謝解釋,今個星期都為叩門預備好文件,希望大家都不用叩門,愉愉快快咁去慶祝!

elysemama 發表於 16-6-28 11:35
謝謝解釋,今個星期都為叩門預備好文件,希望大家都不用叩門,愉愉快快咁去慶祝!

...

‹ 上一主題|下一主題