用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方對衡(全日)vs 九龍城靈糧堂(全日) ...
go

方方對衡(全日)vs 九龍城靈糧堂(全日) [複製鏈接]

小囡係細B(10月尾),11月開始返緊方方PN,方方剛進行了上學期評估(等同考試),有幸地囡囡所有科目都滿分,我都好意外(我有偷望到其他家長手上的成績係真的有D唔係滿分)連老師都讚佢比起同齡的小朋友係屬於比較聰明那邊,終於將我之前的做細B的疑慮排除,其實我都好明顯見到囡囡入學前後的分別,不論是自理,説話能力,知識都進步了好多,所以好感謝學校老師對細B的付出,始終其他學生8月已經開咗學,要追返進度真是要多D耐性,而且呢間都係谷㗎,所以都有D壓力怕跟唔上,早前抱住一試無妨的心態去考K1(因為方方可以N直升K),博一博考九龍城靈糧堂,仲要博到係去試考插班全日班K1,因為方方無學券而九靈有學券,基本上有去佢地briefing 已知大部份九靈的N班會照上K,對外全日班學位嚟緊只得大約10個額外名額,而囡囡終於亦考到(call waiting),已交留位費,問題嚟喇,據我參考各方意見,九靈係happy school,唔係谷的學校,甚至有用家表示太淺,一定要外補,之前係有D藝人的仔女讀過,亦是同方方一樣屬出名有愛心學校,而九靈今年亦是最後一屆可使用學券,我憂慮係九靈學嘅嘢會比較淺,由於仍用緊細B身分,怕長遠影響到佢之後上小學會跟唔上,但我又衡量過讀九靈可節省不少,打算可用作學興趣班及供囡囡的教育基金等,究竟應該點去選擇,知道有點長,但真心想各位就我現在囡囡的學習情況給予意見或建議,自己就只有呢一粒囡,比較緊張,真心想問所以先寫得比較長及仔細,唔該晒各位

0    0    0    0

Similar situation for my son, but my son is Mar BB.
I have planned to choose 靈糧堂 , but both Funful and 靈糧堂 in Tsuen wan area

回覆:alanjordan 的帖子

如果經濟上冇壓力,我會揀方方。方方學術銜接小一會好一點,NET 的時間會多一點。

引用:如果經濟上冇壓力,我會揀方方。方方學術銜

原帖由 lamhoilam 於 16-03-10 發表
如果經濟上冇壓力,我會揀方方。方方學術銜接小一會好一點,NET 的時間會多一點。

...
如果我讀九靈,就有額外錢上興趣班,讀方方真是唔得,好懊惱

引用:Similar+situation+for+my+son,+but+my+son

原帖由 Lily_0624 於 16-03-10 發表
Similar situation for my son, but my son is Mar BB.
I have planned to choose 靈糧堂 , but both Funfu ...
我嗰間靈糧堂唔係同你同一間辦學機構,你嗰間無全日班,係咪

引用:如果經濟上冇壓力,我會揀方方。方方學術銜

原帖由 lamhoilam 於 16-03-10 發表

...
同埋如果方方,仲有無須要外補呢

引用:Quote:原帖由+lamhoilam+於+16-03-10+發表

原帖由 alanjordan 於 16-03-10 發表
同埋如果方方,仲有無須要外補呢
讀方方省時間不用補。。。我只玩興趣班。。。無補學術。。平時自己跟下佢功課。。大部分都係佢自己攪掂。。我仔已經k3。。。話咁快就升小學。。

引用:回覆+bearwhat+的帖子 入邊間小學?

原帖由 lamkwan 於 16-03-10 發表
回覆 bearwhat 的帖子

入邊間小學?
真道

引用:Quote:原帖由+alanjordan+於+16-03-10+發表

原帖由 bearwhat 於 16-03-10 發表
讀方方省時間不用補。。。我只玩興趣班。。。無補學術。。平時自己跟下佢功課。。大部分都係佢自己攪掂。。 ...
知唔知其他學生去咩小學多呀?同埋教D嘢係咪都深,因為我囡現在讀N,我D friend 話課程算深

回覆:方方對衡(全日)vs 九龍城靈糧堂(全日)

我寫咁詳細,都是希望大家俾D意見,感激不盡,咩意見都想聽吓

引用:我寫咁詳細,都是希望大家俾D意見,感激不

原帖由 alanjordan 於 16-03-15 發表
我寫咁詳細,都是希望大家俾D意見,感激不盡,咩意見都想聽吓
我囝也是細仔(12月出世),讀緊對衡道方方,我好多謝方方當年肯收我仔讀pn(當時冇其他學校收)。現在已讀緊K3,真心多謝老師對囝仔耐心教導。課程看似好谷,但我覺得方方有方法令到小朋友開心地pick up到,即使細B也可以跟到,我囝都冇出外補學術,我覺得學校所學的已足夠。

引用:Quote:原帖由+alanjordan+於+16-03-15+發表

原帖由 day_bo 於 16-03-16 發表
我囝也是細仔(12月出世),讀緊對衡道方方,我好多謝方方當年肯收我仔讀pn(當時冇其他學校收)。現在已讀 ...
咁現在升小學未,叩門0k嗎

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-03-16+發表我囝

原帖由 alanjordan 於 16-03-18 發表
咁現在升小學未,叩門0k嗎
9月小一,自行有著落,所以唔叩門了。只考了3間私小,2間waiting ,以男超細B和慢熱性格來說,我已滿意。

引用:Quote:原帖由+alanjordan+於+16-03-18+發表

原帖由 day_bo 於 16-03-18 發表
9月小一,自行有著落,所以唔叩門了。只考了3間私小,2間waiting ,以男超細B和慢熱性格來說,我已滿意。

...
唔好意思,自行同叩門有咩唔同㗎

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-03-18+發表9月

原帖由 alanjordan 於 16-03-18 發表
唔好意思,自行同叩門有咩唔同㗎
津校學位分配分2階段,第一階段自行分配學位,是計分制,第二階俗稱大抽獎,大抽獎後有學位剩出,學校會接受「叩門」,詳情你在小學那邊的帖子看多些吧。

回覆:方方對衡(全日)vs 九龍城靈糧堂(全日)

Up

回覆 alanjordan 的帖子

同我CASE 差不多, 不同係我最後揀咗九龍城LLC 全日(後補), 放棄了對衡道方方, THINK, 九龍塘迦南及九龍塘啟思.

引用:回覆+alanjordan+的帖子 同我CASE+差不多,

原帖由 dada889 於 16-03-21 發表
回覆 alanjordan 的帖子

同我CASE 差不多, 不同係我最後揀咗九龍城LLC 全日(後補), 放棄了對衡道方方, THI ...
咁係咩原因呀,想參考吓,因為我好煩惱

我都好想知! 如果有YWCA 又一村紹邦同九龍靈糧堂揀又點呢?
‹ 上一主題|下一主題