用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 我個女對英文超级熱愛,對中文非常抗拒。可點算? ...
樓主: 香香
go

我個女對英文超级熱愛,對中文非常抗拒。可點算?

引用:我女由細到大都是看中文書,繁體簡體字都看

原帖由 CrabPincers 於 16-03-09 發表
我女由細到大都是看中文書,繁體簡體字都看得明,一路開始不打機不看電視,培養左看書興趣之後,四年級下學 ...
哇……時間飛逝,你女已經要入大學……

……
……

我女升咗高小,我又要嚟  ek 取經。  小女也是鍾情英文書,唉,中文運用,令人頭痛……有時覺得讀小一個中文仲好過家姐……

……
……
依家我用些蠢方法,每日抽三個詞語造句,算是寫下中文……每日睇到有趣的新聞,剪報俾佢放學睇,硬徃規定要睇中文書(每月 3-4本),書就佢自己揀,有冇其他方法?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-03-09+發

原帖由 Sumyeema1 於 16-03-22 發表
哇……時間飛逝,你女已經要入大學……

……
我覺得真係好看人,我仔女同樣教法,但結果不一樣,每個人的興趣都不同,我女會自己去library借中文小說,個仔,就會在學校書展買書,但買埋果d,我相信一俗普通中一生不會有興趣看的書,又或者上網去搵佢想知既野,但點都好過拿住部機去打機

我會看佢地自己興趣,有得佢地自由發展

真係時間覺得好快,話甘快就中六

TwinWong  嘩, 你真你甩身,   發表於 16-3-22 16:49

引用:Quote:原帖由+Sumyeema1+於+16-03-22+發表

香香 發表於 16-3-7 07:44
這个難题令我好苦惱!
慢慢講俾佢知學中文的重要性!  我太太以前同妳個女一樣好憎中文, 去到外國以為可以甩身, 已經去到一個全鬼佬的地方工作, 到最後咪係間唔中都要中英翻譯同埋而寫中文書信, 而家中文真係去到天脚底都走唔甩。

引用:Quote:香香+發表於+16-3-7+07:44+這个難题

引用:Quote:原帖由+香香+於+16-03-20+發表我每星

原帖由 CrabPincers 於 16-03-21 發表
信報有出一份叫信報通識,可以試下看
係中文定英文?

英文通識報紙有無好介紹?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+16-03-21+發

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-27 發表
係中文定英文?

英文通識報紙有無好介紹?
中文

同意環境浸ge講法 我對子女好細開始我就好堅持要佢地中英文書都睇 而且細個要佢地學書法, 平時都唔可以懶一定要寫繁體中文 同埋如果睇電視一定要平均中英文節目都睇 唔可以淨係偏一種 感覺好似好怪獸家長 但我希望佢地接觸得多自己去愛上個種語言自然就學得好...所以依家佢地中英文都唔會抗拒仲好自然咁3聲道切換溝通 反而我呢個阿媽要惡補下...

我女都係喜愛中文多些, 始終是母語. 而家佢快上英中, 我都時時鼓勵她看英文書. 開始時訂了英文young post報紙她看, 目的是接觸多D英文. 了解多D vocab. 英文抗拒都因為看不明D字, 之後叫她看一D容易圖書以及文章. 加上愛心鼓勵和嘉獎, 而家漸漸好轉. 希望上到中學自己知道英文不足會自發努力.

引用:這个難题令我好苦惱! +

原帖由 香香 於 16-03-07 發表
這个難题令我好苦惱!
咁係咪小時只看英文書?

引用:Quote:原帖由+香香+於+16-03-07+發表這个難

回覆:香香 的帖子

可以分享個下有咩書好睇嗎?

dear kids wear house - 專營日本名牌童裝 批發 + 零售

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+16-04-14+發表咁

原帖由 香香 於 16-04-14 發表
我們讀普通小學,佢小四有个英文老師推薦D書比同学睇。跟住人人都買。又交換睇又大家都追。跟住开始鐘意英 ...
可以分享一下有咩書好睇嗎?

dear kids wear house - 專營日本名牌童裝 批發 + 零售