用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏保鈴男體育老師與女學生發生風化案
樓主: delfin
go

顏保鈴男體育老師與女學生發生風化案 [複製鏈接]

其實校方在得知事件後, 應該將該老師即時停職, 無理由讓他繼續任教.  

你估校方真係老師上法庭個一刻先知道呢单嘢咩。家長知道一定踩去學校了解,肯定大鑊先報警求助。聽聞早幾年已傳出女師與女生,早兩年又傳出男師半夜回校大搜索,今年又傳出呢單。最妙係校網Front Page揾咗"唔得掂"話呢間係Most Outstanding School in HK, 果真一語成讖,係"Most Outstanding"!

引用:你估校方真係老師上法庭個一刻先知道呢单嘢

原帖由 MethodistKid 於 16-03-05 發表
你估校方真係老師上法庭個一刻先知道呢单嘢咩。家長知道一定踩去學校了解,肯定大鑊先報警求助。聽聞早幾年 ...
咁講法,個時序估應該係:
星期日,家長揭發事件。
星期一,家長踩上學校和報警。
星期二,警察拉人。
星期三,學校不知點算,可能忙於了解有多少受影響的同學和處理少了體育老師的水運會。
星期四,學校水運會,而被告上庭。
星期五,學校放假,新聞見報。

引用:你估校方真係老師上法庭個一刻先知道呢单嘢

原帖由 MethodistKid 於 16-03-05 發表
你估校方真係老師上法庭個一刻先知道呢单嘢咩。家長知道一定踩去學校了解,肯定大鑊先報警求助。聽聞早幾年 ...
從呢件事件,我地平時更加要提醒小朋友的自我保護意識,因為這種事在任何一間學校都有可能再發生。

引用:Quote:原帖由+MethodistKid+於+16-03-05+發

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-05 發表
咁講法,個時序估應該係:
星期日,家長揭發事件。
星期一,家長踩上學校和報警。
我反而覺得那家長是直接報警的, 因28号是星期日如何聯絡學校? 報了警, 警察要授證應該唔會見議你聯絡學校直至1号拉佢。那時學校就知這個老師被拉。純屬推測

sam106    發表於 16-3-17 15:16

引用:只係開名係唔夠。現在的教育制度根本不注重

只係開名係唔夠。現在的教育制度根本不注重道德,入大學只講分數成績,完全係功利的社會。我記得我小時候有尺 ...
這個老師的年代應該未有TSA!

ssky125    發表於 16-3-17 13:07
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-05+發表

原帖由 ANChan59 於 16-03-05 發表
這個老師的年代應該未有TSA!
TSA只係名稱,當時叫HKAT。當時都應該已經無尺牘科。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-05+發表這

TSA只係名稱,當時叫HKAT。當時都應該已經無尺牘科。
尺牘好似關於寫信,文牘那些,我唔記得有倫理之類!

道德倫理多些是在中文及中史堂學,而非尺牘!話得說回來,當年中文中史老師雖然學歷較低,或不被完全承認,但好高修養!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-05+發表

原帖由 ANChan59 於 16-03-05 發表

道德倫理多些是在中文及中史堂學,而非尺牘!話得說回 ...
當年重修養,今天重基準。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-05+發表尺

當年重修養,今天重基準。
同意!

回覆:ANChan59 的帖子

請問係邊度有開學校名呢?

引用:請問係邊度有開學校名呢? +

原帖由 111276 於 16-03-05 發表
請問係邊度有開學校名呢?
在這兒。報紙不能開學童的校名。

麻煩可否放新聞條 link ,因我上網找不到。謝謝!

討論區仲大把人想去IN

回覆 yuyueng 的帖子

有返咁上下嘅學校,一定好多人想入讀!

和股票一樣, 優質股趁低吸納

sam106    發表於 16-3-18 08:31

Hasoluck 發表於 16-3-5 22:21
麻煩可否放新聞條 link ,因我上網找不到。謝謝!

新聞 LINK:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160304/bkn-20160304134206458-0304_00822_001.html

老師任教的學校可用在下列 GOOGLE SEARCH 內看到
https://www.google.com.hk/search?biw=1184&bih=563&tbs=qdr%3Ay&q=%22%E6%9D%8E%E6%8C%AF%E8%8F%AF%22-%22%E5%B0%8F%E5%AD%B8%22%2B%22%E8%80%81%E5%B8%AB%22+site%3Aedu.hk&oq=%22%E6%9D%8E%E6%8C%AF%E8%8F%AF%22-%22%E5%B0%8F%E5%AD%B8%22%2B%22%E8%80%81%E5%B8%AB%22+site%3Aedu.hk&gs_l=serp.3...22258.26408.0.26676.7.7.0.0.0.0.67.426.7.7.0....0...1c..64.serp..0.0.0.yCHDKgxoCMs

有 JM 表示該老師仍然在該校任校?但在學校的老師名單內已經沒有了這位老師的名字了。相信學校也緊張這事,不會不理會的。
http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_011.html

dlh525  老師已不在校及學校已即時作出安排.  已出2次通知及開了家長會及學校輔導等等處理.   發表於 16-3-18 11:31

ANChan59 發表於 16-3-5 17:41

道德倫理多些是在中文及中史堂學,而非尺牘!話得說回 ...

真的学历較低嗎?我的老師是中大畢業,教我们中文兼教中史科,非常有修養学識,那時雖入行不久,十分年青,但無学生胆敢話佢無料。時至今年都快退休,同我地班畢業幾十年既学生仍時有联絡,仲不時教我地人生道理,亦師亦友~
其实成个社会风氣都变哂~粵語場片年代,甚至到七、八十年代既电視劇、流行曲都渗有好多人義道德、勵志之情既題目,同而家真好唔同~

回覆:YDLFATHER 的帖子

Totally agree,當股票升才追,巳經太遲了

引用:又係保良局......

原帖由 小之爸 於 16-03-05 發表
又係保良局......
不嬲唔鍾意PLK啲學校

‹ 上一主題|下一主題