用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德 vs 迦南(九龍塘)
樓主: ioustephanie
go

根德 vs 迦南(九龍塘)

千語mami 發表於 16-4-2 01:16
細龍B有幾細? 如果係Nov或Dec就repeat做大B吧, 做大永遠好過做細, 但如果係sept oct就唔洗repeat la, 因為r ...
Dec 尾

99dogdog 發表於 16-3-31 23:00
唔轉KV, 你會原校repeat K1?
對。所以呢 repeat K1 唔係重點。簡K∨或留原校先係重點

引用:Quote:千語mami+發表於+16-4-2+01:16+細龍B

原帖由 ioustephanie 於 16-04-02 發表
Dec 尾
KV la gam

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-3-31+23:00+唔轉

原帖由 ioustephanie 於 16-04-02 發表
對。所以呢 repeat K1 唔係重點。簡K∨或留原校先係重點
如果係我,我會𨍭校repeat, 冇咁悶,同埋學術上KV會深啲,當升班!我有朋友係十二月細b,由一間學術同迦南差不多既幼稚園轉去KV repeat K1, 因為本身個底都好,學習事倍功半!

回覆:根德 vs 迦南(九龍塘)

個人意見不會為非龍校重讀,除非您覺得佢本身掌握得唔係咁好而需要重讀。

引用:Quote:99dogdog+發表於+16-3-31+23:00+唔轉

點解如果讀迦南都repeat k1, 唔升k2?
另外關kv k3咩事

99dogdog 發表於 16-4-2 22:05
如果係我,我會𨍭校repeat, 冇咁悶,同埋學術上KV會深啲,當升班!我有朋友係十二月細b,由一間學術 ...
KV學術真的深過迦南嗎?我唔肯定,不過九龍瑭迦南在學術上真的很好,如數學(用英及中文語言來教),有邏輯思維。教學及課程由淺入深。如K1跟到,冇需要轉或repeat

如一定會repeat K1, 轉校repeat好D.

Cutekillq 發表於 16-4-8 00:16
點解如果讀迦南都repeat k1, 唔升k2?
另外關kv k3咩事
只係想知KV K3課程程度,想比較迦南K3,邊間深喲。

如果去龍校repeat 較值得.  講真九龍塘迦南唔錯, 就算升上K2,3 都好.

回覆:mekomekomeko 的帖子

龍校repeat就值得,但為名幼repeat, 小一又無保障,唔太值得。

KV for sure! 五十年歷史老牌學校!設施舊不等於差吧,很多小學過百年歷史,一樣爭崩頭!

KV of course

Sure KV

著重比較兩間既學術深淺,不如睇濶D,反正學術從來都睇父母背後發功。

你應該考慮KV除左學術上,有無其他更重要既野比迦南優勝?可以數下KV除左外間既學術深外,其實仲有好多好難得既優點,係其他幼稚園未必做到。

1) 中數表現出色,特別之處唔係有幾深,而係教既模式令小朋友會愛上中文學習,學習既根基打到厚實,唔係只吹噓教既字有幾深。
2) 自動自覺及責任感,盡量依賴小朋友自己話返比父母知要帶咩做咩,放學自動自覺做功課,主動温習。
3) 一早實習小學教學模式及紀律,學校對小朋友有要求,小朋友對自己都有要求。

我小朋友K1前, 對中文完全無興趣.所以, 放其他名幼, 決心入KV.
由K1起, 小朋友對中文已有點興趣, 開始肯睇中文書, 亦考到多間直/私小學.

KV對學生在各方面要求高,值得推介.
我小朋友性格活潑, 在班上不是最乖, 但KV對學生紀律要求極高, 在考小學時已有明顯優勢.

我個仔都算細龍仔 (10月), 讀麗港城迦南, 冇學卷, 唔肯定同九龍塘迦南係咪差唔多, 我大女讀緊KV K3 (今年已考到理想私小), 因為唔想細仔做超大仔, 所以冇報KV, 而家諗返有少少後悔。

迦南K1課程明顯比KV淺好多, 我希望K2可以深返D啦, 不過而家我開始攞返大女K1時D功課出黎俾仔做下, 一來唔想K2一下子深得緊要, 二來希望阿仔KEEP到大女時個進度。

KV係有自己方法去教小朋友, 我從來冇特別幫大女溫默書, 其實只要有返學, 做功課, 已跟得好好, 尤其中文, 大女認字能力高, 相信KV幫左不少。

迦南〈九龍塘)K1課程唔淺喎!每三星期一個單元,一個單元學9個中文詞語,我女也能認讀已學習的詞語。英文用synthetic phonics, 另外派了會話句式比學生訓練聽說,數學(中文及英文數)及訓練邏輯思維。還有,學習內容很全面,音視體活動也有。