用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坊間稱聖保羅堂為香港十大名幼, 點解?
樓主: hinhinling
go

坊間稱聖保羅堂為香港十大名幼, 點解? [複製鏈接]

回覆:chbch 的帖子

咁即係唔關學校事

引用:坊間稱聖保羅堂為香港十大名幼,+或十大競爭

原帖由 hinhinling 於 16-03-04 發表
坊間稱聖保羅堂為香港十大名幼, 或十大競爭力幼稚園, 原因何在?
重德育的學劵happy school, 無NET無龍, 競 ...
未聽過

這個排名可信性甚低喎, 有咩可能在培正, LH, GH, 民生之上, 以上呢4間都超難入, 唔好盡信呢D排名

引用:這個排名可信性甚低喎,+有咩可能在培正,+LH

原帖由 mrsbb9902 於 16-04-08 發表
這個排名可信性甚低喎, 有咩可能在培正, LH, GH, 民生之上, 以上呢4間都超難入, 唔好盡信呢D排名 ...
如果排龍校10大,PC、GH、民生就應該會榜上有名

mrsbb9902 發表於 16-4-8 11:27
這個排名可信性甚低喎, 有咩可能在培正, LH, GH, 民生之上, 以上呢4間都超難入, 唔好盡信呢D排名 ...

回覆:坊間稱聖保羅堂為香港十大名幼, 點解?

唔想得罪邊間學校家長,但剩睇頭十間的排名,已經覺得,算擺啦

回覆 kyleebc 的帖子

請問考到邊幾間名小呢?

cathyangel 發表於 16-4-11 15:00
回覆 kyleebc 的帖子

請問考到邊幾間名小呢?
http://www.stpaulchurchkg.edu.hk/content.php?id=23

留意到SPC 學生考直資同私小好多都有OFFER的

引用:聖保羅堂的家長較進取,放學後補得勁

原帖由 chbch 於 16-03-12 發表
聖保羅堂的家長較進取,放學後補得勁
請問點勁法,學好多野?一般學d乜?

幼稚園點解要睇排名呢?無論小朋友既成績又好,幼稚園本身都好,只有適唔適合....咁細個就整排名會造就功利主義,對個個都唔好

樓主應該要問番做排名的人, 又或者佢可唔可以列出頭九間幼稚園的個人之處?
其實幼稚園排名的出現正正是滿足各式各樣的怪獸家長的需要.
沒有最好, 只有最合適自己小朋友的學校

引用:樓主應該要問番做排名的人,+又或者佢可唔可

原帖由 trachan 於 16-04-19 發表
樓主應該要問番做排名的人, 又或者佢可唔可以列出頭九間幼稚園的個人之處?
其實幼稚園排名的出現正正是滿足 ...
樓主正正就係單純睇學校排名而為孩子報名嗰種家長。唔了解學校教學理念,又幸運獲取錄。其實報名前就應該要考慮清楚,SPC 係 happy school,亦無校巴過海。

其實佢受歡迎,一般係認為佢德育係高度重視,教出黎小朋友都係有愛心有禮貌的。學術方面真係好淺,但家長一般都好重視仔女成績,會喺外面補下,所以出到黎考學校就好受歡迎,因品德好加埋成績好(成績好全靠家長)。但好多家長如我,都覺得成績可後來追上,反而人品好對佢一世人幫助大啲,都揀了佢入讀。不過其實老師都好有愛心耐性,校長都經常出現和家長溝通,所以我覺得無揀左。
‹ 上一主題|下一主題