用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生書院 Open day
樓主: ckfamily
go

民生書院 Open day [複製鏈接]

喜樂果子 發表於 16-3-7 15:14
是的, 我認識那位家長本來想跟老師傾下點可以配合幫個小朋友盡快適應小學的課程, 同埋想尋求下教學的方法,  ...
我曾經聽聞有學生真係跟唔上就被學校勸退。真無奈!

ccjm 發表於 16-3-7 18:58
我孩子K2。真係好多親子功課。太重学術。到今日己感到,民小比個位我上,我也冇本事上

...
我被勸退個朋友個仔就係民幼升上去的, 如果真係覺得HANDLE唔到, 個人意見, 不上都不是什麼損失.

引用:Quote:原帖由+ccjm+於+16-03-07+發表我孩子

原帖由 nic_bb 於 16-03-07 發表
多謝意見!因為考慮清楚後發現方向不同,所以我放ms,留給更適合的人。

...
我都係,幸好識人讀緊,了解過後覺得唔適合女女,所以也放棄了民幼offer。好欣賞你唔會盲從龍幼!

回覆:民生書院 Open day

我鄰居就似乎讀得不太開心。個小朋友比較多發問,俾老師定左型

回覆 dttmtong 的帖子

愛發問都有問題?

回覆:MiffyShe 的帖子

MS不愛小孩多發问。最好係坐定又專心,老師教的全部接收,不要 question

有朋友女兒讀民幼,佢形容老師係用羞"肉"(sorry,執筆忘字)的方法處理孩子行為問題。例如捉K3小朋友去k1示眾,公開話佢地做得唔好,打擊自信

回覆 貝珠 的帖子

咁你朋友個女有無quit K?啲間幼稚园老師有變態!大家一定唔好報!

來來去去都是朋友的兒子 女兒
大家明的

引用:+本帖最後由+73662710+於+16-3-13+10:40+編

原帖由 73662710 於 16-03-13 發表

回覆 貝珠 的帖子
我就真係不懂。

如果分享朋友係民生嘅問題就係可疑,咁分享朋友係民生嘅優點其實係咪又有可疑。咁上討論區重乜?

連你自己都不是實名會員,咁我又係咪可以懷疑你係民生打手?

waiwaileung1    發表於 16-3-13 19:03

dttmtong 發表於 16-3-13 13:05
我就真係不懂。

如果分享朋友係民生嘅問題就係可疑,咁分享朋友係民生嘅優點其實係咪又有可疑。咁上討論區 ...

正常討論當然歡迎,但是有些論點已經到了匪夷所思的地步,捉一個K3學生去K1課室遊行其實已經可構成虐兒罪。
作為一個負責任的家長為己為人理應報警,如果有發生過!

我有個紀律部隊朋友有兩小孩讀此校小學,佢以紀律部隊的軍訓去形容此校,功課煩重。佢大個嗰重成日問點解要做貢多功課?

stockmike 發表於 16-3-13 14:02
我有個紀律部隊朋友有兩小孩讀此校小學,佢以紀律部隊的軍訓去形容此校,功課煩重。佢大個嗰重成日問點解要 ...
那要看是甚麼年代讀民生!以前民幼是學卷幼稚園,happy school, 教得hea, 但是升上民小後,民小出名谷,家长和學生苦不甚言,這是事實。
但是民生近年做了很多改變,民幼不再是學卷幼稚園,程度比以前深咗,易於含接民小,以民小的功課幾年前也減少了很多。
幼稚園功課星期一至四每天一樣,星期五就三樣,同谷字完全談唔上,二月份見報的,實情是唔同時間比的功課,也不需同時交,有家長將功課迫在二、三曰做,是自己的選擇。
民幼一班33人,有三個中文老師和一個NET 長駐,師生比例1:8,非常唔錯,每個課室有獨立洗手間,設備好,資源充足,民生是一間教有90年歷史的教會辦的學校,他們的中詣是育人,而不是虐人,他們老師也是正常人,沒有變態行為
至於民小,以前是很谷的,但是因為民幼的課程淺,所以升上的學生很辛苦,但是近年民幼的學生水平提升咗,而民小上年開始英文教快一年,數學教快半年,但是學生也跟得好好。而功課也比以前少了,小四開始多些功課,但通常一個小時內完成。民小的功課比起那些岀名的津校,可以用少來形容。

你那紀律部隊的朋友第一個小孩讀民小,還給第二個讀, 證明他對民生有信心。

letea  民小二年級數學只教快四分一個學期,英文用外國書,個人唔覺特別深。功課每日五頁左右,專心做大半小時內完   發表於 16-3-17 13:57

因為小兒在九月將升民幼K1,因為有太多搖言,所以本人5-6/3 連續兩日參觀了民生開放日,以上的資料來源是民幼、民小的老師丶家長和學生

真心問, 民生谷得咁勁, 點解佢中學Banding 上唔到1A 呢?

引用:真心問,+民生谷得咁勁,+點解佢中學Banding+

原帖由 Mares 於 16-03-13 發表
真心問, 民生谷得咁勁, 點解佢中學Banding 上唔到1A 呢?
可能勁果d都跳左去其他學校呢

回覆:73662710 的帖子

我也是民生用家。祝你有个愉快的pre-school...百人百味。每间学校也有適合的小的小朋友。K1是 honeymoon, 如到K2你仍 enjoy, 代表冇㨂錯。祝你好運

引用:Quote:stockmike+發表於+16-3-13+14:02+我

原帖由 73662710 於 16-03-13 發表
那要看是甚麼年代讀民生!以前民幼是學卷幼稚園,happy school, 教得hea, 但是升上民小後,民小出名谷,家 ...
現在是五年班,我問的時候是四年班。百貨應百客,總有人在民生讀得好又滿意。我相信提出疑問嗰班未讀家長最首要關心是當孩子跟不上時學校的取態,有否經常因此聯絡家長?態度關心還是單打有背後意思? 有否直接勸退?我都係道聽途說,不是直接用家,而且我只傾閒計時問個一家人讀此校意見,個案未能蓋全,既然你是用家(或有其他讀緊家長),可否分享下校況等其他未讀家長作參考 ?

引用:Quote:原帖由+Mares+於+16-03-13+發表真心

原帖由 soso3509 於 16-03-13 發表
可能勁果d都跳左去其他學校呢
普遍小學做得好的直資私龍校中學都無貢好,叻個班實望高處

ccjm 發表於 16-3-7 18:58
我孩子K2。真係好多親子功課。太重学術。到今日己感到,民小比個位我上,我也冇本事上

...
多谢您的意见,請問可唔可以講多少少detail?谢谢!🙏🙏🙏🙏🙏

引用:我有個紀律部隊朋友有兩小孩讀此校小學,佢

原帖由 stockmike 於 16-03-13 發表
我有個紀律部隊朋友有兩小孩讀此校小學,佢以紀律部隊的軍訓去形容此校,功課煩重。佢大個嗰重成日問點解要 ...

I have a friend whose gal is very smart.tShe was told not being offer a place at the end of k2. Her gal was not happy at school and being 針對by the teachers. She changed to another kindly at k3 . She got offer from Cky ( this year). My another friend's gal is k3 this year. Told me too many homework for parent to complete. She was looking for other Primary schools but no good offer though.

‹ 上一主題|下一主題