用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 係屋企, 小朋友有無閱讀小天地?
go

係屋企, 小朋友有無閱讀小天地? [複製鏈接]

為左建立小朋友的閱讀興趣, 你地會唔會搞一個閱讀小天地之類比小朋友?可否分享下係點?上蛓相就更好.
   1    0    0    0

有一面圖書牆,不過唔係全部童書,有部份係自己書
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:係屋企, 小朋友有無閱讀小天地

屋企細, 只有kindle

回覆:係屋企, 小朋友有無閱讀小天地?

房內有一列矮櫃放小朋友圖書,分開唔同種類方便佢自己揾。另外係旁邊方左cushion 比佢,不過好多時鍾意張d書攞出sofa睇

幼稚園階段時,有個矮書櫃放小朋友書,但我仔唔係規規矩矩嘅小朋友,就算比個角佢,都唔會乖乖坐係嗰度!到差不多小學左右,就放到四周圍都係書,無乜規則可言,啱我個無規則嘅仔,亂係亂D,但如果收得好好的,個仔就會好似見唔到有本書係度,所以點樣培養閱讀習慣,未必個個一樣!要搵個小朋友受用的方法。

vvitaa 發表於 16-3-3 23:48
為左建立小朋友的閱讀興趣, 你地會唔會搞一個閱讀小天地之類比小朋友?可否分享下係點?上蛓相就更好.
...
屋企除咗廚房, 全部都係佢哋(包括C6)既閱讀小天地, 我屋企已經無多出嚟既牆了, 全部都係書架。飯枱上、鋼琴上、椅上、沙發上、床上、被入面、廁所汚衣籃入面都會「珍藏」佢吔既書。

C6計畫緊可唔可以將鋼琴放入阿女房, 然後又買多一排書架返屋企。

引用:Quote:vvitaa+發表於+16-3-3+23:48+為左建

原帖由 little_yolky 於 16-03-04 發表
屋企除咗廚房, 全部都係佢哋(包括C6)既閱讀小天地, 我屋企已經無多出嚟既牆了, 全部都係書架。飯枱上、鋼琴 ...
將書櫃裝路軌,一排一排前後來推,好好玩架

wan_sosin 發表於 16-3-4 12:44
將書櫃裝路軌,一排一排前後來推,好好玩架
唔好玩啦, C6真係有諗過架, 我嚇佢話層樓承受唔到個重量, 會冧佢先無整咋。

wan_sosin  難得你老公信你  發表於 16-3-4 23:04
rainbowcov    發表於 16-3-4 14:22
rainbowcov    發表於 16-3-4 14:22

little_yolky 發表於 16-3-4 12:48
唔好玩啦, C6真係有諗過架, 我嚇佢話層樓承受唔到個重量, 會冧佢先無整咋。 ...
書櫃會整冧層樓,妳住豆腐渣架?

little_yolky  村屋D料無咁靚丫嘛  發表於 16-3-4 14:39
Learning to Read, Reading to Learn.

我屋企每張牀都有書架,包括我張牀,放滿小朋友圖書,隨時可以睇書

屋企2間睡房各有一書櫃,廳有2個書櫃(其中一個仲要係大型),梳化又有書,周圍都係書

回覆:wan_sosin 的帖子

點様有路軌?相?

vvitaa 發表於 16-3-4 18:07
點様有路軌?相?
呢d?

bobbob  響台灣影?  發表於 16-3-4 23:06

有2個專屬小朋友既矮書櫃,房一個丶廳一個,梳化同床頭都有書,緊有一本係左右

vvitaa 發表於 16-3-4 18:07
點様有路軌?相?

MASAYA的相片是左右推,如果真的用在家居,比較可以.亦有像圖書館的一排排書櫃,但每一排可以前後推,留一行位可以行個人入去就可以了,幾排可以推埋晒一齊.

little_yolky  C6就係想整呢D。  發表於 16-3-7 09:34
bobbob  好似library放期刊嗰啲?  發表於 16-3-4 23:08

仲要加埋出街一定要帶書,多去書店,不開電視,屋企多藏書

引用:有一面圖書牆,不過唔係全部童書,有部份係

原帖由 MASAYA 於 16-03-04 發表
有一面圖書牆,不過唔係全部童書,有部份係自己書
圖書牆係点架?有無相?

醒目開學勳章 王國長老

床上面既書架仔, 書架, 木櫃, 膠箱...............總之無處不在..........包括床下底.

大前題係我好少睇電視, 變左我囡無野做時就睇書, 好彩有兩個表哥供應大量童書, 唔係我破產都似.

依家轉左用 kindle 睇, 懶返唔少買書錢.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大前提是有閱讀興趣個小天地先會有用,電視亦不是all evil,冇節制才是
‹ 上一主題|下一主題