用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 孖女:民幼還是st Catherine
樓主: 73662710
go

孖女:民幼還是st Catherine

回覆 matsushima 的帖子

指 dbsps dgsjs spcc LSps. St Jo Ps.…

眼見不少 SC 小朋友都考唔到名小,其實 SC 好多學生,但入名小的 % 根本唔多。比我我去民幼,到時候一样再考其他名小,但地碼有民小在手 ( 大機會入 )。

adrio   sc usually got st paul,dgs and dbs20%  ms is ok because their.fee is relativley low 3k.  發表於 16-4-18 10:52

taiyeung 發表於 16-3-3 21:49
目標係神校,我會揀ms再自谷,起碼有半龍backup,孖女考DGS,到時一個收一個唔收,咁唔收果個都可讀MS。考 ...
pn and K1 通常會收晒兩個,一係兩個都唔收。小一真的會一個收一個唔收的嗎?

引用:Quote:taiyeung+發表於+16-3-3+21:49+目標

原帖由 宮二 於 16-03-06 發表
pn and K1 通常會收晒兩個,一係兩個都唔收。小一真的會一個收一個唔收的嗎? ...
幼稚園唔同,小學好講成績,尤其升中派位,名小好緊張幾多學飛入到band 1中學;收一個唔收另一個絕對唔奇!

引用:Quote:原帖由+宮二+於+16-03-06+發表pn+and

原帖由 99dogdog 於 16-03-06 發表
幼稚園唔同,小學好講成績,尤其升中派位,名小好緊張幾多學飛入到band 1中學;收一個唔收另一個絕對唔奇! ...
幼稚園如果一個in得好一個普通,仲有機會帶契另一個收埋(不過都有機會一個in得太差攪到兩個都吾收),但小學冇呢支歌仔唱。

引用:Quote:taiyeung+發表於+16-3-3+21:49+目標

原帖由 宮二 於 16-03-06 發表
pn and K1 通常會收晒兩個,一係兩個都唔收。小一真的會一個收一個唔收的嗎? ...
會,我識幾個朋友有孖仔/女既都試過,esp神校,因為學校會獨立咁俾分,加上孖仔/女性格、能力都未必一樣,面試表現實會有分別。不過考一般學校就通常一係收曬,一係兩個都唔收。

引用:目標係神校,我會揀ms再自谷,起碼有半龍ba

原帖由 taiyeung 於 16-03-03 發表
目標係神校,我會揀ms再自谷,起碼有半龍backup,孖女考DGS,到時一個收一個唔收,咁唔收果個都可讀MS。考 ...
Agree

民小至去年開始已經加了一班,聽說以後每年也會陸續加班,相信民幼上民小比例會大大改善!

PrettyPC  加左班, 但每班人數稍為減少, 變相唔係多左好多學位  發表於 16-4-12 10:08

引用:+本帖最後由+73662710+於+16-3-7+23:32+編

原帖由 73662710 於 16-03-05 發表

我们现在在民生,今天开放日,問了用家包括家长和學生,得到 ...
我有子女幾年前在MS,民幼一直讀到民中畢業。在學校十五年,眼見事實並非如此,MS是好谷嘅半龍。好多家長其實要幫子女找補習中心才能追上,學校不會給予太多支持及愛心,學生跟不上是學生自己問題,但會成日比壓力學生和父母,追不上會勸你走。當年學校曾發生過風化事情不過為左聲譽成功蓋住了。見過有子女在學校拍拖,老師知道拍拖後不會通知父母,因為父母不察覺是父母失職。屬於英中band 1,行政事務band x :可以同定慧寺爭崩頭當年不斷四出補習,所以最後子女考上了大專。看看你們選校著重什麼,只看dse成績其他完全不重要,咁就選MS

73662710  没有惡意的,那么民中怎樣?  發表於 16-3-13 21:14
73662710  點解唔跳船?  發表於 16-3-13 21:09

引用:民小至去年開始已經加了一班,聽說以後每年

原帖由 Hopeforb 於 16-03-13 發表
民小至去年開始已經加了一班,聽說以後每年也會陸續加班,相信民幼上民小比例會大大改善! ...
多一班目標行小班教學,民幼升民小收生人數相約

引用:孖女同時被SC+and+MS+收佐!應該點選?父母

原帖由 73662710 於 16-03-03 發表
孖女同時被SC and MS 收佐!應該點選?父母都想她們入名女校,但孖女,小一到時收一個唔收一個好麻飯。

( ...
我只係即時想像到, 如孖女讀民生就要做double既親子功課
如果佢地係今年K3既學生, 農曆年假後要交兩部''電視機''(仲未計其他)...就有少少想暈...

引用:Quote:原帖由+73662710+於+16-03-05+發表本

原帖由 lilysee 於 16-03-13 發表
我有子女幾年前在MS,民幼一直讀到民中畢業。在學校十五年,眼見事實並非如此,MS是好谷嘅半龍。好多家長其 ...

可能唔適合

引用:Quote:原帖由+lilysee+於+16-03-13+發表我

原帖由 lamhoilam 於 16-03-13 發表
我同事兒子就是你所說的一樣,小二轉了校。
過來人分享就最知學校入面真正係點運作。以前報紙曾報導其醜聞係真有其事,只係敢做5敢認,怕影響聲譽,因為此終假假地都係基督教學校,比人批評無愛心會有損聲譽。而家社會成日有學生輕生,希望MS 5好再咁急功近利,只重dse成績,當學生係幫學校爭光嘅工具。身為舊生,真5想MS有學生出事。

lilysee 發表於 16-3-13 23:03
過來人分享就最知學校入面真正係點運作。以前報紙曾報導其醜聞係真有其事,只係敢做5敢認,怕影響聲譽,因 ...

很明白你的遭遇,不过民小好像2年還是3年前開始改制,而家功課真系唔多,每天30分鐘至1小時完成我覺得很好。而以前民小三測三考多默書,現在二測二考,默書也少,默書不是個個星期有,講真我覺得默書是少了些,因為我細個也是個個星期有中英默書,覺得很正常。民生以前真是太谷,現在從善如流我覺得值得嘉許!
朋友的孖女和我自已的兒子也會在9月加入民生這個大家庭!
謝謝各位意見!

引用:+本帖最後由+73662710+於+16-4-9+16:54+編

原帖由 73662710 於 16-04-09 發表
直覺民生會很適合妳,祝妳小朋友讀得開心 !

73662710  謝謝!  發表於 16-4-9 18:08

回覆:孖女:民幼還是st Catherine

我睇幾點1)若兩人入左唔同小學, 接送會否產生問題. 2) 小朋友會否想一齊讀? 3) 若分開會有比較, 家人、小朋友能否處理. 民生本身已不差, 但應帶來較小成長問題, 而且學術又是否一切. 如之前有家長講, 你有民小back up, 你咪試吓谷. 谷到一齊入DGS,咪開心囉. 一個DGS, 一個協恩, 再加民生BACK UP, 到時咪再揀囉.

73662710  謝謝!  發表於 16-4-9 21:19

nic_bb 發表於 16-4-9 17:39
直覺民生會很適合妳,祝妳小朋友讀得開心 !
請問你會留在SC還是去ms?

引用:Quote:nic_bb+發表於+16-4-9+17:39+直覺民

原帖由 73662710 於 16-04-09 發表
請問你會留在SC還是去ms?
我地揀咗SC

回覆:nic_bb 的帖子

明智

回覆:孖女:民幼還是st Catherine

我當年都係揀咗sc. 我諗純睇幼稚園版,有九成都會揀ms, 但睇埋小學版,就會揀sc了