用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC 在中環開英國戶口手續?
go

HSBC 在中環開英國戶口手續? [複製鏈接]

請問想在中環 HSBC 申請開英國戶口手續係點架?

謝謝幫忙。 

10    0    0    0
梁媽媽

引用:請問想在中環+HSBC+申請開英國戶口手續係點

原帖由 梁媽媽 於 16-03-03 發表
請問想在中環 HSBC 申請開英國戶口手續係點架?
如果是premier account,直接打比你個經理,佢會叫國際部覆你。要身份証,香港住址證明同passport. 佢地會問你開户口用途。

匯豐分行同事提醒, 不要太遲去辦理, 因為是要預約的

梁媽媽  謝謝!  發表於 16-3-3 14:10

回覆 梁媽媽 的帖子

还要有学校收生後的CAS No.

梁媽媽  謝謝!  發表於 16-3-3 14:10

醒目開學勳章

gloriamimi 發表於 16-3-3 11:35
回覆 梁媽媽 的帖子

还要有学校收生後的CAS No.

未有可以約定嗎?

梁媽媽  我亦想問, 未有 CAS 可以先做嗎?  發表於 16-3-3 14:11

要先預約,他們会提你帶文件, 都是:正件學校收傢錄信等,家長最好也是hk bank a/c.滙$$比学生手續費平的,至於學生的英國户口提款card/ 密碼,会由英國hk bank by post 比你

在中環總行做(平日,sat),學生也要去

3b 發表於 16-3-3 11:48
未有可以約定嗎?
你唔好低估每年開戶口的人數...平日都要早成個月, 星期六就預要早1.5 - 2 個月.....約個遠期d 的日子辦

醒目開學勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-3-3+11:48+未有可以約

原帖由 wloi 於 16-03-03 發表
你唔好低估每年開戶口的人數...平日都要早成個月, 星期六就預要早1.5 - 2 個月.....約個遠期d 的日子辦 ...
我睇返你上年的留言, 知道好full, 但唔知未有CAS可否約? 又或者約得嚟都已經會收到?

3b 發表於 16-3-4 08:33
我睇返你上年的留言, 知道好full, 但唔知未有CAS可否約? 又或者約得嚟都已經會收到?

...

It is OK not to have any document when you make the appointment.  But when you ATTEND the appointment, you will need to have all the documents with you

引用:Quote:3b+發表於+16-3-3+11:48+未有可以約

原帖由 wloi 於 16-03-03 發表
你唔好低估每年開戶口的人數...平日都要早成個月, 星期六就預要早1.5 - 2 個月.....約個遠期d 的日子辦 ...
我上星期剛開左。唔使兩個星期已約到。匯豐話唔係暑假會快d。同埋户口好快已經批左.

happyfleet 發表於 16-3-4 11:18
我上星期剛開左。唔使兩個星期已約到。匯豐話唔係暑假會快d。同埋户口好快已經批左.

...
嘩, 好快呀。

可否講下開戶有乜要求? 香港戶口要有幾多錢?
有無話每要要有幾多錢在戶口, 無就要收手續費之類?

梁媽媽

引用:Quote:happyfleet+發表於+16-3-4+11:18+我

原帖由 梁媽媽 於 16-03-04 發表
嘩, 好快呀。
Hsbc premier 開户唔使手續費,轉錢去英國都唔使手續費。但如果唔係premier客戶好似要收錢。premier要有100萬港紙。開户睇下係什麼目的。如果讀書要學校acceptance letter, 工作就要employment letter. 但詳情可能問番hsbc會清楚d.

梁媽媽  好的,謝謝!!  發表於 16-3-7 10:15

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+wloi+於+16-3-4+09:23+編輯+\

原帖由 wloi 於 16-03-04 發表
Thx!

英國開戶都好慢,亞仔9月收CAS後開戶,10月中英國戶口才正式可使用。

引用:英國開戶都好慢,亞仔9月收CAS後開戶,10月

原帖由 hungwc 於 16-03-09 發表
英國開戶都好慢,亞仔9月收CAS後開戶,10月中英國戶口才正式可使用。
可能係暑假關係。我星期五開户,跟著星期一已經批左。一星期後已收到debit card.

HSBC Tel : 28223465; 3/F 總行; (1) 預約; (2) 帶passports, HKID, 住圵証明, 出世紙, 學校 acceptance letter.

醒目開學勳章

引用:HSBC+Tel+:+28223465;+3/F+總行;+(1)+預約;

原帖由 dorame 於 16-03-10 發表
HSBC Tel : 28223465; 3/F 總行; (1) 預約; (2) 帶passports, HKID, 住圵証明, 出世紙, 學校 acceptance le ...
Hi! 你約左未? 依家約會幾時做?

我要等到4月尾5月頭才收到學校CAS 信, 唔知約幾時好

3b, 我1月尾時約的,3月尾做。唔需要有CAS,我都係未有CAS。我直接email 學校話比佢知因要開英國銀行戶口,請佢email 畀封証明已收了我仔2016-17年入學的offer letter咁已ok。列印出來帶埋去開戶口,到時一定要同埋亞仔一齊去開戶口。

醒目開學勳章

dorame 發表於 16-3-10 15:41
3b, 我1月尾時約的,3月尾做。唔需要有CAS,我都係未有CAS。我直接email 學校話比佢知因要開英國銀行戶口, ...

即是帶學校比offer的信就可以, 那麼這封信已在手了, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題