用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心同spk
go

聖心同spk

純粹收取意見,想知多少少大家對兩間學校嘅意見。(敬請不用reply考到先算等回覆) thanks in advance

回覆:聖心同spk

呢個都係我朋友講。請參考。
我朋友小朋友由spk讀到宜家中學,so far都係開心,幼稚園仲好輕鬆。學校無外人睇得咁學術。主張學生自理自立。
而聖心,當年朋友個女都係考到,不過無讀,但有朋友個小朋友有take offer,現任幼稚園生,朋友話有壓力,小朋友同媽咪講,唔敢唔做功課,因為老師話,唔做功課嘅小朋友無人會同佢哋玩。
朋友話學校好學術。
利申!我自己小朋友有報今年spk ,年報聖心。

回覆 Julybabe 的帖子

樓主個女都好厲害, 考獲真光, 培正, 聖心。
我反而想請教你怎樣選校呢? 呢3間你又點排? 點評價? 為何你最後選了聖心而沒選真光? 可分享嗎? 

答回你的問題,我鍾意SPK多過聖心,因為上中學機會大些,而且英小比較好。

簽名被屏蔽

引用:恭喜你入到SPK!!!你女真係好叻呀!

原帖由 puichingforsure 於 16-03-03 發表
恭喜你入到SPK!!!你女真係好叻呀!
贊同!我個人一定揀spk

原帖由 puichingforsure 於 16-03-03 發表
SPK唔係3月18 先知嗎?

引用:回覆+Julybabe+的帖子 樓主個女都好厲害,+

原帖由 caca316 於 16-03-03 發表

樓主之前都在堅真同聖心之間揀咗好耐,但我覺得佢揀聖心都唔難理解la

簽名被屏蔽

引用:純粹收取意見,想知多少少大家對兩間學校嘅

原帖由 Julybabe 於 16-03-02 發表
純粹收取意見,想知多少少大家對兩間學校嘅意見。(敬請不用reply考到先算等回覆) thanks in advance

...
樓主最後無註冊培正?

如果睇小學,SPC vs Sacred Heart, SPC成績同名氣應該都高d

簽名被屏蔽

無喇!都未有results 純粹想請教吓各位對兩校之意見咋~~ :)

Julybabe 發表於 16-3-3 14:05
無喇!都未有results 純粹想請教吓各位對兩校之意見咋~~ :)

考到先think!

引用:Quote:maymay27+發表於+16-3-3+12:24+樓主

非常好!冇霸住兩間龍校,希望心儀PC的朋友仔會快D收到CALL WAITING啦! JULYBABE你真係一個好媽媽,祝你好 ...
I love u PC 承您貴言la~ 不過都係嗰句 未有results 也只是想在這裏了解下大家對這兩校的睇法

俾我一定SPK, SPC有DSE, IGCSE有兩條stream,嘉諾撒會學校一般都好傳統!

如果唔介意無學卷, 我一定會揀spk, 論名氣,成績都比較好

樓主個女好叻呀

回覆:Matthew301 的帖子

Thanks for your sharing

引用:呢個都係我朋友講。請參考。 我朋友小朋友

原帖由 Matthew301 於 16-03-02 發表
呢個都係我朋友講。請參考。
我朋友小朋友由spk讀到宜家中學,so far都係開心,幼稚園仲好輕鬆。學校無外人 ...
Thanks for your sharing :)

Wah.. 您甘都記得

坦白講,我冇乜特別心得。我嘅選擇有d齋憑個人感覺, 即係冇根據實質成積數據去分析……此終每間學校各有長短,所以好難揀。唯一我想達到嘅,係小朋友會讀得開心,快樂,健康……