用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何取得外國護照?
樓主: italiano
go

如何取得外國護照?   [複製鏈接]

引用:Quote:bb8886+發表於+16-3-5+10:35+容許我

原帖由 brownie8 於 16-03-05 發表
絶對認同,你看現在有人為了學位連外國passport都試,可悲。不要再單純,有錢學校唔收?佢哋唔係要睇你pass ...
只能講:可憐天下父母心!無論外人認為幾傻仔幾無聊的諗法或者做法,都只係為左d仔女!所以大家應該互相體諒,係度和平討論傾訴下心情,無謂為左觀點不同而影響心情傷了和氣!

The argument on "which is better, IS or LS" is quite "moliu".

Each school, no matter it is an IS or LS, it is an epitome of the society. Each has top students who can manage to go to top top top colleges in the world or to take "god's subjects" in local universities.

No matter it is an IS or LS, more than half of its students (?) are ordinary achievers.

We have good LS and IS here. We have different routes to "Rome", either through IS, LS or boarding schools.

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+16-03-05+發表外國也

原帖由 bb8886 於 16-03-05 發表
我所指的是英文為主要語言的國家,對比的對象是當地一般公立學校。其他語系國家或者其他形式的學校不作比較 ...
其實英語為主的外國也有分好壞學校,好多人為好校網搬屋,那些校網的樓價亦特別貴。如果要優質教育也不全是免費的。私校學費亦非常高昂。

同意香港的平均教育質素差,但外國又不是好得咁誇張。

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表我所

原帖由 紅紅 於 16-03-05 發表
其實英語為主的外國也有分好壞學校,好多人為好校網搬屋,那些校網的樓價亦特別貴。如果要優質教育也不全是 ...
同意,所以無論去到邊度都不可能盡如人意。每件事每種做法都有各自的好壞處,所以只能按自己的想法和能力去做

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+16-03-05+發表其實英

同意,所以無論去到邊度都不可能盡如人意。每件事每種做法都有各自的好壞處,所以只能按自己的想法和能力去 ...
最緊要明白自己能力和需要再去調節。其實有d嘢人人話好亦唔等於啱自己,所以不用太羨慕別人。有時睇有人話好想移民,但其實外國生活亦有其他難處,移民亦不保證從此幸福快樂。

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表同意

原帖由 紅紅 於 16-03-05 發表
最緊要明白自己能力和需要再去調節。其實有d嘢人人話好亦唔等於啱自己,所以不用太羨慕別人。有時睇有人話 ...
Very true!

brownie8 發表於 16-3-5 09:46
大家清醒,政府把敎育雙手送商人手中,嫌取暴利。而我們又願意付出(因為只想為下一代)。你們看最近開的貴 ...

點解又要講 "什麼YC, IFC,AIS...的質素只是外國的普通學校質素,學費跟學費不成正比。"...BTW, IFC 係邊間?

引用:+本帖最後由+kTongho+於+16-3-5+15:27+編輯

原帖由 kTongho 於 16-03-05 發表
I guess that person is referring to ISF when he/she says IFC.

回覆:tingtingting 的帖子

It's beyond me why some people still tend to think as a matter of course that IS > PIS. I don't know other PIS that well but let's take ISF as an example. Show me another school in HK that teaches Chinese Classics, Latin and ancient Greek, and is housed with students who are able to fully embrace Western/Chinese/modern/ancient cultures. To me, a school with more than an insignificant no. of students who are incapable of appreciating Chinese culture (or any particular culture for that matter) is a narrow-minded single culture school, notwithstanding the word international in its name.

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+16-03-05+發表外國也

我所指的是英文為主要語言的國家,對比的對象是當地一般公立學校。其他語系國家或者其他形式的學校不作比較 ...
即使英語國家如新加坡,國際學校學費比香港還要貴。而且國民入讀要向教育局申請,批准後先可入讀。每個國家有自己政策,香港人可以自由選擇教育模式,其實已經唔太差,當然亦有改善空間。

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表我所

原帖由 Monstereasy 於 16-03-05 發表
即使英語國家如新加坡,國際學校學費比香港還要貴。而且國民入讀要向教育局申請,批准後先可入讀。每個國家 ...

回覆:tingtingting 的帖子

Hong Kong private schools being too expensive? Check the fees of Andover, Worchester, Middlesex, Deerfield, Sevenoaks, Geelong, Melbourne Girls... Some Hongkongers are really 身在福中不知褔。

引用:容許我講一句,其實香港的所謂國際學校收費

容許我講一句,其實香港的所謂國際學校收費十幾至二十幾萬一年,但呢d係外國係免費的(當然指公立學校)! ...
好同意bb8886家長既講法,可憐天下父母心,作為中產家長既我,自己使少d都係想個小朋友有個愉快既學習環境(自己受過傳統教育谷谷谷,超辛苦,好鬼唔鍾意讀書考試)。

我係報IS新手,多謝曾經提供過資料/分享/心得俾我既家長。其實作為新手,老實講,有時都好怕問問題,怕唔覺意得罪人引起不愉快事件(可能o係香港生活壓力真係好大,好多家長好容易被撻著;相信好多時候都係問/講者無心、聽者有意~)

樓主咁問,都係想增加入IS機會;之前有家長講得啱,一定要保持小朋友英文水平(如果係讀緊本地幼稚園就更加要)。自古成功在嘗試,肯準備下同嘗試就實有機會。我小朋友讀本地幼稚園,嚟緊會上IS Year 1;我報咗好幾間IS(大部份港島區,因為唔打算搬屋),一半有得面試,有offer揀。雖然我小朋友嚟緊讀o個間唔係甚麼Top IS,但我最關心既係校風同適合小朋友與否(當然真係讀過先知,唔ok先再轉lor)。我始終覺得,保持小朋友既學習興趣係好好好重要,所以o係擔心緊點樣保持佢既廣東話、繁體字同中文程度之時,都係會揀IS。(純粹有感而發,不喜勿插,謝謝。)

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表容許

原帖由 cathygum 於 16-03-05 發表
好同意bb8886家長既講法,可憐天下父母心,作為中產家長既我,自己使少d都係想個小朋友有個愉快既學習環境 ...

引用:Hong+Kong+private+schools+being+too+expe

原帖由 tingtingting 於 16-03-05 發表
Hong Kong private schools being too expensive? Check the fees of Andover, Worchester, Middlesex, Dee ...
佢地糸堅貴。冇五六十萬一年唔冼諗。btw, Andover 糸the only need-blind school. 收入有限者也可試( they consider all the income and expenses of the family).

回覆:如何取得外國護照

樓主,放鬆啲,真係吾一定有外國護照機會就大,我係真實例子,我仔仔同一班裡面有4個考ESF, 二個香港護照,一個美國護照,一個中國護照,最後ESF係收左二個香港護照(其中一個係我仔仔),所以我認同其他家長,你有時間諗點搞外國護照,不如諗下點樣另自己個小朋友英文好啲,係面試時,小朋友英文得吾得真係好緊要架! 而我所知,冇收到個2個小朋友,美國護照個個,一句英文都冇講,中國護照個個係一句說話都冇講過!

引用:Quote:原帖由+bb8886+於+16-03-05+發表容許

原帖由 cathygum 於 16-03-05 發表
好同意bb8886家長既講法,可憐天下父母心,作為中產家長既我,自己使少d都係想個小朋友有個愉快既學習環境 ...
講得非常好!所以我平時盡量少參與討論,免得引起無謂的爭議,因為同一句說話唔同人都可以有唔同嘅理解!作為父母,身教重於言教,講得幾好聽都無用,你點處理事情同你的待人處事態度都直接影響緊個小朋友。

引用:樓主,放鬆啲,真係吾一定有外國護照機會就

原帖由 巴斯媽媽 於 16-03-06 發表
樓主,放鬆啲,真係吾一定有外國護照機會就大,我係真實例子,我仔仔同一班裡面有4個考ESF, 二個香港護照, ...

brownie8 發表於 16-3-4 14:24
ISF,YC, AIS有咩問題?我都想知。

根本冇問題,有些人是愛踩其他學校。
‹ 上一主題|下一主題