用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 #$%&@!$^#
go

#$%&@!$^# [複製鏈接]

#$%&@!$^#

1    0    0    0

回覆:PakHongMa 的帖子

有冇同班主任傾下?

那麼為何你不選擇轉校呢?這樣便不用花錢看心理醫生,自己也可放鬆下

讀到病何必仲要留低呢?轉校啦!

曾經同校方反映,但唔排除係因為咁而影響到阿仔的操行出現了C。

阿仔創意無限,但入到培基後,發現教學非常單向,有部分年資較高的老師,他們教學非常傳統。阿仔話有個老師經常整堂係度操Ex及做練習,好少講課文和與學生互動。有些乖學生可能會喜歡,但我阿仔好討厭個老師。阿仔的成績幼稚園時是top 10, 但係由小一起一路退步,現在已經是bottom 10。

That's why 試過轉校但轉唔到。

回覆:阿仔係培基讀左幾年,現在有情緖病

甘樣落去吾系辦法。 樓主試下揾D壓力小的非傳統學校 or 國際學校啦。

回覆 beautyhar 的帖子

已經Apply過超過十間(包括國際學校)學校,但睇到咁既成績表,無一間收。

你的小朋友……資優
所以問題並不是那麼簡單,明白媽媽已經很擔心,
但並不是每一間學校,有足夠資源及人手去教導這些學生,
老師有時罰佢,是阻止他傷害自己,傷害其他同學!

dde defdd

ddd

ddd

dddd

回覆1706baby:

「...不是每一間學校,有足夠資源及人手去教導這些學生...」
教導這些學生,需要的是前線老師要有知識和尊業,而非需要很多資源和人手。

「...老師有時罰佢,是阻止他傷害自己,傷害其他同學...」
阿仔根本無傷害自己和同學,佢係因多囗被罰丶午餐時傾計被罰企.....如此狂罰一個初小學生,學校是否關愛,家長自己唸。

「...你的小朋友是資優生,所以問題並不是那麼簡單...」
既然資優生不簡單,學校又未必能配合他們學習需要,希望校方不要經常強調資優教育,否則,可能令不少資優仔/聰明女揀入培基,或做成錯配。

eee

想知之後小朋友再講嗎?“當事人在課堂,時常講粗言污言,又時常鬧人,試過打同學,時常對老師無禮貌,用學過的功夫兇老師,全班的成績表被佢唔小心倒灌水,全部要重新print印! 同學仔講有“怎樣的同學,就是怎樣的家長,”所以佢地都好願意為老師作證人,如實講出事實!

我問小朋友,你們眼見學校有幫這小朋友o比?佢哋都話有,例如有安排交朋班,情緒班教育佢!就算佢講Fuxx的粗口,老師都係罰佢寫10以F字頭的英文!同學仔都有問過佢,佢話有好多嘢學,好辛苦!但今年有進步!
但老師就被投訴了!同學感到很唔抵!

呢件因個人的問題,不但對就讀的學校,校規,
老師作出不合理的批評,對其他家長造成滋擾,
現在連小朋友都願意站出來作證!
希望事情告一段落!不要再傷害自己的小朋友了!

回覆 1706baby 的帖子

好多未入培基既家長可能以為培基好好, 今次透過你講才知道原來呢間野情況係咁,品性純良的小朋友入左培基, 可能會受影響。

「…時常講粗言污言,又時常鬧人,試過打同學,時常對老師無禮貌,用學過的功夫兇老師…

我個仔都試過被同學踢到隻腳流血, 又試過被同學胸襲, 阿仔話今年有很多同學仔遺失貴重物品, 佢話老師懷疑學校有小偷。你所講既, 我個仔話佢都聽唔少, 和見唔少,   阿仔係學校所見既情況同你講都幾吻合。

照你所說, 似乎有部分師生關係惡劣, 同學間經常彼此指罵; 阿仔話有D學生為左討好D老師, 經常會向老師篤同學背脊, 以致學生與學生之間既關係好差

同學仔講有怎樣的同學,就是怎樣的家長…
同學仔話有怎樣的學生, 就有怎樣的老師

佢地都好願意為老師作證人…

點解要做證人呀? 培基老師要上法庭咩?

粗言污語,是你小朋友平日對老師及同學的言行
你小朋友有用水樽打女同學,我小朋友親眼看見

有理性的小朋友都會明白,打人係不正常行為,絕對要同老師講!

小朋友同你,阿仔同班多年,從未提及有小偷!

今天佢地得知,你投訴老師,知道老師被冤枉,所以佢願意做證人,
而且師生都係值得互相尊重!

某些老師是嚴少少,但亦有老師利用小息同一班同學相聚及玩遊戲!(已經升班,不在是班主任的情況下,定期瞭解同學最近發生的動態)

同學之間的吵鬧,我家長義工的時候有見過,動口不會動手,男仔偶爾的衝撞真的有!·無可能小朋友無同伴,衹是你的小朋友需要睇住,減少傷害自己及其他人!

我是家長 定 老師?
相信大家有眼睇!

祇是,我覺得你要我們群組中的家長廣傳培基有問及小朋友因你而受到影響, 佢地明天仲要測驗! 好好反省一下!

你引用”照你所講” 的引用詞,之後強詞奪理真的功夫了得!

家長的言行,正正是小朋友學習的對象!

小朋友都話係你! 你send 俾家長的what's app, 無人回覆你吖呵?  
我諗真係有太多家長明白,發生左咩事!

回覆:1706baby 的帖子

我相信事情無你講得咁簡單!公平D好!一個只是口多多,唔食菜的學生,無記缺點,小通就操行取C,有無咁兒戲呀?嘅然係資優呢間唔好大把學校收啦,除左學生操行有問題啫!我個小朋友都係培基讀我和小朋友都喜歡學校,上課有亙動,有不同學科活動提高學習興趣,連最熱門TSA練習也不多,可算是輕鬆。學生有社交或情緒問題,學校亦有小組輔導學生。既然阿仔有情緒問題家長有咁多時間去回應,不如好好輔導唔好將問題持續惡化下去

作為家長,請你不要對號入座,公開抺黑無辜的小朋友。

「...粗言污語,是你小朋友平日對老師及同學的言行...」
阿仔也話今年有幾個同學因講粗言穢語而被老師公開指摘及寫手冊。

「...你小朋友有用水樽打女同學,我小朋友親眼看見...」
小息時,有小朋友用牧童笛打來打去,我小朋友也曾親眼看見。

「...小朋友...從未提及有小偷...」
阿仔話老師已經搜了很多同學仔書包調查,你既然是義工,可以問一下D老師/同學。

「...打人係不正常行為,絕對要同老師講...」
打人是犯法的,學校若發生暴力事件,應該報警。

「...今天佢地得知,你投訴老師...」
一般學校有正常投訴機制,供家長和校方溝通。家長是有權按照合法情序投訴,校方亦有專人調查,這是正常情序,合情合法。你可以自行上網參考教育局有關投訴的指引。

「...你的小朋友需要睇住,減少傷害自己及其他人...」
我小朋友也有做服務生睇住別人。

「...我們群組中的家長廣傳培基有問...」
WhatsApp廣傳培基有D咩問題,我無收過,可否講下?讓我知道培基有D咩問題。

「...你引用”照你所講” 的引用詞,之後強詞奪理真的功夫了得...」
你對號入座的功夫更了得。

「...無記缺點,小通就操行取C,有無咁兒戲呀...」
無記缺點,小過操行取C,希望校方正視。

「...學生有社交或情緒問題,學校亦有小組輔導學生...」
的確,培基對SEN的支援很不錯,也有不少SPLD(讀寫/自閉) 學童的家長讚賞學校很配合他們子女的學習模式。因此,我很推薦培基給SEN學童。

「...上課有亙動,有不同學科活動提高學習興趣,連最熱門TSA練習也不多...」
培基老師的教學模式差異很大,主要有2類,個別較年輕的老師較互動,年資較長的老師比較傳統及單向,教法很不同,要求又不同,令學生很難適應,或因此而與老師衝突。但年資較長的老師也為數不少,要他們改變教學模式實在不易。
‹ 上一主題|下一主題