用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
樓主: Heihomami
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-03-09+發表本

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-09 發表
咁我聽聞既係199x年啦我以前同學係百周年過黎講既都話係廿年前都有唔洗下下quote數 ...
你個舊同學都吹到好大喎

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-03-09+發表

原帖由 CarmanEE 於 16-03-09 發表
你個舊同學都吹到好大喎
佢咁講咪咁聽😂😂

回覆:好唔好搬去41網?

香港19區都有唔少入大學率相當高嘅學校,如果只追求傳統名校係為咗呢個原,其實未必有咁嘅必要。

hkpapa852  中學網得18個咋!  發表於 16-3-17 09:20

回覆:Soundervolt 的帖子

工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特質。如LS 的會是一個很好的執行者,但如工作上須要對客,應對及領導能力的就欠缺了這個特質。如DBS 的會比較有主見及世界仔。他們自信爆棚會激死上司。

入甚麼學校須視乎小朋友性格及家長期望。不能強求太多。

回覆:好唔好搬去41網?

我覺得值
不過要考慮長遠接送問題
將來都一定要搬
不過不一定要九龍塘/城
九龍區已經近好多

其實家長點解咁著眼為校網搬遷.  本人完全不認同做法
當然有幸運的人, 但不幸運的是大多數
另一方面, 家長完全表現了對自己的小朋友沒信心了.
不應因為這方面而完全降低一家人現有的生活質素
當初點降要生小孩.... 請重新再問自己一次.

回覆 Heihomami 的帖子

我都係好緊張的媽媽打算為抽獎搬屋,如果令居住環境改變好多可以搬屋deadline前先搬,考完直私抽完奬以後再做打算。

回覆 Raccch 的帖子

可必要加大自己不必要的壓力根本是不需要的
也不會對結果有大影響

回覆 GetReal 的帖子

人的壓力是來源於自己,搬屋只是買個希望,大家都知道好的結果不是必然的。如果是我自己的個案,只希望在自己能力範圍內為兒女準備好,其他聽天由命。

hppa  add oil  發表於 16-3-16 11:25

引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

原帖由 Heihomami 於 16-03-02 發表
朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
鼓勵您!

nama 發表於 16-3-3 22:39
我自己住41都忍心放棄咗大抽獎
因為本身自住41宜非專登搬來41抽?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-2+10:04+

原帖由 Soundervolt 於 16-03-02 發表

如果特登搬去41網只為紅磚女校或九龍城男校,機會大約係4 ...
有咁大機會都唔錯

引用:工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特

原帖由 rayc716 於 16-03-09 發表
工作上接觸不少名校生,各校畢業生都有其特質。如LS 的會是一個很好的執行者,但如工作上須要對客,應對及 ...
有時我都好struggle應該以依家性格去揀相配既學校定係揾間唔同既學校去加強番小朋友不足既地方。

以你所說既舉例:如果小朋友自行入左喇沙,又考到dbspd,咁如果小朋友本身係執行者,應該去喇沙盡展所長定係應該揀dbspd去學習不足既地方?小朋友應該會喜歡自己comfort zone但同時間又因為咁細個,係咪應該盡量同佢開拓佢未有既野?

並唔係要比較兩校長短,想討論既係如何選擇合適既學校。

hppa    發表於 16-3-17 10:11

whitepurin 發表於 16-3-4 14:19
乙一揀聖家就穩陣,我諗乙二入聖家都要好彩先得
我想大部份41網的家長都會將MCS, LS排第一博個希望吾會白白放棄, 但一定要有私校在手先.
我識的朋友抽吾到MCS都去左第二志願九龍城聖家.

回覆 ffaye 的帖子

DBSPD 絕對不是你想像這樣好的一所學校.

GetReal 發表於 16-3-17 11:23
回覆 ffaye 的帖子

DBSPD 絕對不是你想像這樣好的一所學校.
DBSPD係直資小學, 只可以考, 亦唔係41網.

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾時呢?), 其餘學生升中表現係一個謎, 連同校低年級學生家長都無辦法知道.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-17 11:48
DBSPD係直資小學, 只可以考, 亦唔係41網.

DPS係41網, 事實上除咗每年保証有10個男生可入DBS (唔知保証到幾 ...
咁神神秘秘嘅.......

hkpapa852  神校吖嗎!  發表於 16-3-17 12:04

回覆:purplechung 的帖子

我知舊年好似兩間聖家乙二都有人中,但有人中不代表放乙二都好易中。試假設41共900人抽,一半係女,即450人。就算我當全部人揀Mcs, 咁當中有380人左右抽唔到,咁當佢地乙二都㨂兩間聖家,共100個位左右,咁都almost 4個人先有一個中到。

現實可能少d人揀Mcs, 但相對地又多d人乙一已經揀聖家,咁乙二先中都要有少少運氣,而不是保險線好易入囉。

Heihomami 發表於 16-3-2 07:27
朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
我是過來人, 去年私直0 offer + 20分自行都衰埋的情況下, 同另一半商量後, 決定搬去41 抽間2線男女校. 由自己物業6百幾尺, 搬去3百幾尺唐樓, 一家4口加工人5條友做困獸鬥, 死未?!  值唔值人地好難判斷, 抽到好地地, 抽唔到一定會人都癲!  我的分析如下:

1. 當你已經成為41網的一分子, 你真的受得住誘惑唔抽紅磚? 大部分人都會忍不住, 如果你得, 你的機會又高了!
2. 抽2線入乙一的機會(即不是3大名校) , 2015-2016 差不多是必中的!
3. 去租間平d租金的屋,而唔好一闊三大租間勁貴的, 搏呢一鋪, 就算失敗左, 都唔會血本無歸!  

我住細左一半, 地方唔夠用, 日日都好忟, 之後租左個Mini warehouse, 幾百蚊一個月, 成間屋3分1的東西入左倉, 即時舒服好多! 當然, 租約一到, 我會即刻搬走!  而你朋友 (或者你), 長遠都建議搬返附近住, 住新界返41太遠啦! 樂富黃大仙都有萬鬆d蚊的居屋可租, 所以抽中都不一定要搬返新界住!

Good Luck!!

eesmile 發表於 16-3-17 17:46
我是過來人, 去年私直0 offer + 20分自行都衰埋的情況下, 同另一半商量後, 決定搬去41 抽間2線男女校. 由自 ...
分享多一個感受, 我的小孩絕不是天資聰穎的人, 普通小孩一名. 入左呢間乙一2線學校之後, 成績一直都唔錯, 上學期全級考20名內, 全班頭幾名內, 我唔係認屎認屁, 而係我覺得, 當個小朋友入到一間非名校時, 冇人爭我又爭的風氣, 讀得輕鬆, 愉快學習, 我覺得咁樣, 遠遠好過入到所謂名校卻不斷要追成績追名次來得好!  我唔介意人地笑我傻, 我只介意小朋友讀書讀得唔開心! 當然, 如果當時留返係原本個區,都有地區名校, 但我肯定, 入到去的結果都會chur得好辛苦! 何必呢? 而家路就鋪好左比佢, 6年後入到咩中學, 就要睇佢自己有幾努力啦!  
‹ 上一主題|下一主題