用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
樓主: Heihomami
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

回覆:好唔好搬去41網?

我在41網, 已accept 直資放棄大抽獎

回覆:sissysze 的帖子

乙一揀聖家就穩陣,我諗乙二入聖家都要好彩先得

hppa    發表於 16-3-4 16:16

對得住自己,搬啦!再唸,就會放棄!

引用:回覆+whitepurin+的帖子 我朋友都係求穏,

原帖由 Heihomami 於 16-03-03 發表
回覆 whitepurin 的帖子

我朋友都係求穏,佢而家住屯門,諗住抽到就認真長期搬出去。 ...

都無話唔可以搬去大抽獎既....咪試下...唔試唔甘心!但其實屯門好多高質素勁中學(淨係果d全港排名50内都4-5間)....睇下本身係屯門有冇機會入到B1或聯系小學再加比心機做B1生...其實都可能仲好過老遠搬出黎為左一間小學呀....抽中左又要屈係九龍區十幾年...讀書環境都好緊要架...入到名校都要讀到架!講真小朋友叻就讀邊度都叻

Soundervolt  乜香港尐學校有排名?  發表於 16-3-5 04:40

Soundervolt 唔識回點評....有間野出左d咩top 50幼稚園、小學、中學....雖然唔知佢點評分~係咪真....當然唔可以盡信.....但咪當參考下....我睇落入Top 50果d屯門中學~都真係勁架~利申:我以前都係係係屯門區讀中學

引用:好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險

原帖由 whitepurin 於 16-03-03 發表
好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而 ...
聖家?好谷!要三思!

回覆:dreamdream081 的帖子

唉,現實邊有咁多學校你揀⋯ 又要成績好又想少功課真係萬中無一,唯一嗰三兩間又考唔到,咁可以點。其實有d私校好似唔多功課但升中成績又好,但我相信喺呢d學校要做top嗰批家長背後一様要發功。

回覆:Heihomami 的帖子

但老實說,只可afford萬零蚊租,萬一抽中要長住九龍區好似唔係好負擔到⋯

回覆:whitepurin 的帖子

知有同學仔係屯門返喇沙,而家西鐵好方便,坐到南昌轉12A巴士到喇沙門口

dreamdream081 發表於 16-3-5 07:37
聖家?好谷!要三思!
想知聖家點谷法?係咪讀得好辛苦?兩間聖家都谷嗎?

引用:Quote:dreamdream081+發表於+16-3-5+07:37+

原帖由 szetob 於 16-03-07 發表
想知聖家點谷法?係咪讀得好辛苦?兩間聖家都谷嗎?
兩個同事的女都在聖家讀,都說好多功課。

大家多了解各間學校功課量、測考情況,才報讀,不然家長及小朋友都辛苦。

屯門去九龍塘?小一就長途跋涉....

其實屯門區既B1中學, 有3-4間成績拍得住MCS同LS, 除非為名氣, 否則其實有D無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:屯門去九龍塘?小一就長途跋涉.... +

原帖由 herman0114 於 16-03-07 發表
屯門去九龍塘?小一就長途跋涉....
唔係小一,係轉校生

引用:其實屯門區既B1中學,+有3-4間成績拍得住MCS

原帖由 hkpapa852 於 16-03-07 發表
其實屯門區既B1中學, 有3-4間成績拍得住MCS同LS, 除非為名氣, 否則其實有D無謂
...
唔熟屯門區啲學校,不過個區好似無啲有直屬B1中學backup既小學,喇小B1同學有直升機制真係無敵既賣點。

晴晴小B 發表於 16-3-7 17:05
唔熟屯門區啲學校,不過個區好似無啲有直屬B1中學backup既小學,喇小B1同學有直升機制真係無敵既賣點。

...
屯門有7間B1中學同小學有聯繫:

屯門區可與MCS, LS相比既B1中學:

保良局董玉娣中學
順德聯誼總會梁銶琚中學
保良局百周年李兆忠紀念中學
香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學

屯門區其餘有聯繫小學既B1中學:

順德聯誼總會譚伯羽中學
南屯門官立中學
屯門官立中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

聯繫關係只係好過無,以開四班中一既學校計,聯繫位都係得22個左右,但一般會有兩間聯繫小學,有成差唔多二三百人,只計B1都肯定過百人分個22個聯繫位,一啲都唔安全

hkpapa852  只能夠話, 好過無!  發表於 16-3-7 17:23

晴晴小B 發表於 16-3-7 17:19
聯繫關係只係好過無,以開四班中一既學校計,聯繫位都係得22個左右,但一般會有兩間聯繫小學,有成差唔多二 ...
又或者倒番轉諗, 升中時, 有多幾間水平高既中學, 分散風險, 唔駛係小學階段就決定咗有冇機會入到

Yeahly_ly 發表於 16-3-5 07:28
Soundervolt 唔識回點評....有間野出左d咩top 50幼稚園、小學、中學....雖然唔知佢點評分~係咪真....當然 ...

如果以成績計, 好多地區中學比傳統名校好...

傳統名校, 特別果D 近百年教會學校, 講既係傳承...

hkpapa852 發表於 16-3-7 17:13
屯門有7間B1中學同小學有聯繫:

屯門區可與MCS, LS相比既B1中學:

"香港九龍塘基督教中華宣道會陳瑞芝紀念中學 "

呢間係 TM?

都幾得意...
‹ 上一主題|下一主題