用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔好搬去41網?
go

好唔好搬去41網? [複製鏈接]

朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而家住緊外區八百幾尺),值唔值得咁做?
   11    0    0    0

引用:朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該

原帖由 Heihomami 於 16-03-02 發表
朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
朋友孩子是男定女?一個定更多?

回覆:好唔好搬去41網?

我覺得要有會讀嘅私校backup先好咁做,如果唔係,辛苦搬完,錢花了,但過咗黃大仙就最慘。搬前要考慮這個風險。

mayyylai  Agreed  發表於 16-3-7 17:32
hppa    發表於 16-3-2 12:20

唔知你朋友平日抽獎同横財运如何?剛过去果期有無買六合彩?有五分二千幾万?呢个世界总有幸运兒,不过唔知係咪自己?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-2+08:05+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-02 發表

唔知你朋友平日抽獎同横財运如何?剛过去果期有無買六合彩? ...
咁,抽中首志願機會絕對大過中六合彩頭獎,大好多好多添

朋友考慮緊搬唔搬去41網希望抽到獎,但應該只俾到萬零蚊租,一家三口連工人只住到三百零尺三十年以上樓(而 ...
朋友當年本來住新界house,暫時租住41網,真係抽中紅磚牆,抽中後又搬回新界住,不過日日接送好勞累,捱咗兩、三年,都係要真正搬去學校附近住下來。我覺得可以一搏,但要作最壞打算,因為失敗比成功的多。

回覆:Heihomami 的帖子

抽唔到喇沙或瑪利諾,隨時要去黃大仙讀書。佢原來邊區?

hppa    發表於 16-3-2 12:21

四個人三百幾呎。。。淨係唸將800呎傢具塞入300呎都頭㾗。同埋咁大轉變,家庭好易有爭拗,三思。

mayyylai    發表於 16-3-7 17:36

小朋友會否都target 直資?如果直資收左又accept offer,搬左去都無得抽,仲要心大心細要唔要個offer(朋友試過真道收左,但又覺得唔抽41好嘥,又怕放左抽黄大仙。最後都accept真道offer放棄抽獎) 個opportunity cost都幾大。

如果特登搬去41網只為紅磚女校或九龍城男校,機會大約係4至5份1,諗清楚咁大動作為咗呢兩間學校值唔值得。

sbux 發表於 16-3-2 08:58
四個人三百幾呎。。。淨係唸將800呎傢具塞入300呎都頭㾗。同埋咁大轉變,家庭好易有爭拗,三思。

...

true... 易拗

錢多唔係concern既, 咪搬去搏個希望囉, 起碼易中過六合彩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

之前有post講過抽41熱門小學大約有1/4機會,如果冇私小backup, 無謂博。

回覆 Heihomami 的帖子

搬去41網真係要諗清楚,你有無心儀直資及私小要考?或只係一心一意抽41網?唔到攪到兩頭唔到岸。

佢有無抽獎運?有就試吓無妨。鄰居一對仔女,兩個都第一志願,女抽到St Mary,仔抽到循道。佢成日覺得抽獎好易ga。

如果一向係地獄黑仔王,就要三思,八百呎搬300幾,一家4個人,生活質素大幅下降,抽唔到仲嬲。

chatterbox_mom    發表於 16-3-30 14:53
mayyylai    發表於 16-3-7 17:44
hppa    發表於 16-3-2 12:22

好睇你心態,如果只一心搏兩大男女校,風險好高,雖然約有1/4-1/5機會中,遠高於六合彩,但都好易失手,而失手就幾乎直入寶校。

我自己都係特登搬咗嘅,但我策略只求穩入,並非target最hit嗰間,有人會覺得浪費,但當時覺得阿女考私小唔得多,搬去41幾乎穩入另一女校,都值得。不過我自己本身都住九龍,阿女讀間幼稚園本身又離41不遠,唔使特別安排校車,租出自己層樓再租41只係補少少錢,其實成本唔高,我自己就覺得值(touchwood, 其實仲未抽

回覆 whitepurin 的帖子

我朋友都係求穏,佢而家住屯門,諗住抽到就認真長期搬出去。

回覆:Heihomami 的帖子

何謂抽到獎?你心儀邊一間?

抽唔到紅磚都乙二好大機入聖家,唔怕喎

我自己住41都忍心放棄咗大抽獎

mayyylai  Why?  發表於 16-3-7 17:45
‹ 上一主題|下一主題