用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁面試
樓主: KHLQC
go

皇仁面試

好提議!我一直好感謝呢度好多媽咪的幫忙及提供的訊息!大家加油!

提議只開1個,因為舊的太久沒更新留言, 經常無法尋回及閱讀。
只開6  不開7是最好做法。

回覆:皇仁面試

請問皇仁面試是個人還是小組的?信上的組別是for小組分組,定for內部參考?謝謝各位解答!

魚子媽媽 發表於 16-3-13 14:52
請問皇仁面試是個人還是小組的?信上的組別是for小組分組,定for內部參考?謝謝各位解答!

...
個人

kittymam 發表於 16-3-12 20:52
各封信寫明
QC收生有講明:

3. 本校亦十分重視學生在學業以外的卓越表現。如申請人在學業成績已達相當水平,且在音樂、運動或藝術等領域具備卓越表現及足夠証明(例如:國際或本港學界體藝比賽成績、樂器級別考試等),可獲校方約見。此類別學生的甄選準則包括操行、課外活動及面試表現(學生另需參與有關項目測試)。本校將就此類別約見約二十名申請者,而取錄名額將不超逾七個。

當QC收足7個, 咁即係20人爭7個位, 有約1/3機會.

其它人就180人爭36個位, 得20%機會.

Roxy688    發表於 16-3-14 10:21
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

各位JM, 如果最後SPCC 與QC 2間都收, 你們會幫個仔揀邊間?

Roxy688 發表於 16-3-14 10:22
各位JM, 如果最後SPCC 與QC 2間都收, 你們會幫個仔揀邊間?
可惜, 呢個情況係無可能出現.... SPCC個offer一定早出咗QC結果
除非你手執SPCC offer, 再去叩QC而QC又收你. 咁如果你唔係想入QC多D, 係為乜要叩QC?
當然仲有可能你同時叩到SPCC同QC..... 但恐怕萬中無一, 咁又何必為D機會可能低過中六合彩頭獎既事而煩呢?

Roxy688    發表於 16-3-15 15:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-14 09:47
QC收生有講明:

3. 本校亦十分重視學生在學業以外的卓越表現。如申請人在學業成績已達相當水平,且在音樂、 ...
你仔係唔係讀緊皇仁?

RoseRose1980 發表於 16-3-14 11:41
你仔係唔係讀緊皇仁?
我個仔仲讀緊小學咋

RoseRose1980  keep it up  發表於 16-3-14 15:53

引用:Quote:Roxy688+發表於+16-3-14+10:22+各位J

原帖由 hkpapa852 於 16-03-14 發表
可惜, 呢個情況係無可能出現.... SPCC個offer一定早出咗QC結果
除非你手執SPCC offer, 再去叩QC而QC又收你. ...
聽過早四年前,SPXX好遲比Offer的一個學生,係可以容許佢放榜後決定讀唔讀的。但佢係女生。結果佢放榜日決定放棄BPX。相信宜家唔似有咁安排了。另外知有一個案QX讀讀吓走去SPXX的,但掉轉係發生唔到的,因QX唔收插班的。

BBKDWLAM 發表於 16-3-14 13:28
聽過早四年前,SPXX好遲比Offer的一個學生,係可以容許佢放榜後決定讀唔讀的。但佢係女生。結果佢放榜日決定 ...

如果SPCC係4月後先決定收某學生, 教育局已截咗直資學校遞交收生既名單, 咁就會出現你講既情況.

聽聞近兩三年有D二線直資中學開設第二輪收生, 其中一個selling point就係收咗你都仲可以繼續抽獎 (因為註冊期已過了直資學校要遞交收生既名單俾EDB既期限)

引用:各位JM,+如果最後SPCC+與QC+2間都收,+你們

原帖由 Roxy688 於 16-03-14 發表
of course QC

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-3-14+15:00+

原帖由 hkpapa852 於 16-03-14 發表
哦,原來係咁,多謝解釋!咁SPXX後尾先收個批學生,如SPXX又非其首選,又真係幸福!可以輸打鸁要!

BBKDWLAM 發表於 16-3-14 13:28
聽過早四年前,SPXX好遲比Offer的一個學生,係可以容許佢放榜後決定讀唔讀的。但佢係女生。結果佢放榜日決定 ...

請問爲什麼QX不收插班生呢,謝謝!

Roxy688  係囉?  發表於 16-3-15 15:25

回覆:kathyjiang 的帖子

唔清楚其他官校係咪咁。可能QX高度競爭及敏感,太多VIP會打佢主意,索性謝絕所有插班掛。所以一路升上去只會越來越少人。舉一例子,以前中三評核試年代,中四如咁啱有位,入得嚟果啲都係高官子弟。

BBKDWLAM 發表於 16-3-14 16:39
唔清楚其他官校係咪咁。可能QX高度競爭及敏感,太多VIP會打佢主意,索性謝絕所有插班掛。所以一路升上去只 ...

哦,明白了,有一定道理,多謝!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-03-14+發表

原帖由 BBKDWLAM 於 16-03-14 發表
妳提到既呢個女仔,可能就係我女既同學,7月放榜當日,我係學校禮堂,見到個女同學同佢媽咪,來領取派位表(我女話,同佢一樣係派左去BPX),跟住一陣間就走左,因為要飛奔去SPXX註冊。

派到BPS都要飛奔走的,這些家長其實想派什麼學校的?或者只是想証明什麼?

Roxy688  DSS可收盡天下精英, 津校就連B1尾都要收, 抽獎入來  發表於 16-3-15 15:23
Roxy688  SPCC 比BPS 又係高一線的. BPS 校長也頗無奈津校收生規限  發表於 16-3-15 15:22

hkpapa852 發表於 16-3-14 09:47
QC收生有講明:

3. 本校亦十分重視學生在學業以外的卓越表現。如申請人在學業成績已達相當水平,且在音樂、 ...
多謝分享. 咁看來我安心比囝囝讀SPCC, 七月試叩QC 似乎是無可能了. 過幾日又考分班試了, 看囝囝有無機考會取scholarship 減免啦. 因為學費對我們來說佔頗大開支. 放棄SPCC offer 又怕QC唔收

問題係,樓上講話在SPCC留位,然後去大抽獎。咁抽到BPS也是去SPCC, 咁一早不用抽啦。