用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 香港學校音樂節和香港國際青少年表演藝術節 ...
go

香港學校音樂節和香港國際青少年表演藝術節

呀仔今年分別參加"香港學校音樂節"和"HKYPA香港國際青少年表演藝術節"的鋼琴比賽, 香港學校音樂節得81分, 而HKYPA香港國際青少年表演藝術節的鋼琴比賽得85分, 請問那個認可性較高? 對升中有幫助?

回覆:KirryLai 的帖子

不知那個被受認可

引用:不知那個被受認可 +

原帖由 KirryLai 於 16-03-05 發表
不知那個被受認可
簡單來說,除非是1~3名,兩個都幫助不大,因為不少人報中學時已經有diploma, grade 8 更多。

引用:Quote:原帖由+KirryLai+於+16-03-05+發表不

原帖由 Rowena 於 16-03-05 發表
簡單來說,除非是1~3名,兩個都幫助不大,因為不少人報中學時已經有diploma, grade 8 更多。

...
明白,thanks

引用:+本帖最後由+KirryLai+於+16-3-1+15:38+編

原帖由 KirryLai 於 16-03-01 發表

呀仔今年分別參加"香港學校音樂節"和"HKYPA香港國際青少年表 ...
當然係校際音樂節

我覺得分數冇用, 獎才有用

HaYi 發表於 16-3-13 20:47
我覺得分數冇用, 獎才有用
我哋果個校際音樂節比賽, 超過80分有優良奬狀了。

曾經有個媽咪同我講,校際冠軍都不算什麼,佢女間學校大把
升中有無用我唔知. 小朋友肯學, 一定會有得著.
United we stand, divided we fall.

回覆:香港學校音樂節和香港國際青少年表演藝術節

引用:Quote:HaYi+發表於+16-3-13+20:47+我覺得分

原帖由 little_yolky 於 16-03-14 發表
我哋果個校際音樂節比賽, 超過80分有優良奬狀了。
因為呢個比賽係要經學校報,所以我諗唔理得到咩獎 , 成績表都會 show出來 ,可能仲會有優點 。 為升學, 我覺得好過冇 , 好似我女小提琴未夠料考級, 但報下比賽 可証明到佢唔係 hea學 , 只係沒考試啫 。

Lilypie Baby Ticker

講「有無用」,即使校際有獎,其實都無用。鋼琴除非真係好高天份,攞國際獎項,否則普及化太高,幫唔到任何野。

但你講比小朋友參與吓,見識其他小朋友的技術,咁就唔同啦。有時間、鍾意的,參加比賽係一個好的經驗。

欣媽媽 發表於 16-9-15 09:57
因為呢個比賽係要經學校報,所以我諗唔理得到咩獎 , 成績表都會 show出來 ,可能仲會有優點 。 為升學,  ...
我都覺得好奇怪, 一般經學校報既比賽, 就算團體賽, 有獎都應該响成績表寫下吧。舊年唔知點解阿女初級詩班校際攞亞軍, 但學校又無講, 成績表又無show, 因為係團體賽, 咁緊係無獎狀啦, 得學校facebook有張相仔, 咁實情我好懷疑阿女係咪真係攞獎架?我點證明?

引用:講「有無用」,即使校際有獎,其實都無用。

原帖由 Jane1983 於 16-09-15 發表
講「有無用」,即使校際有獎,其實都無用。鋼琴除非真係好高天份,攞國際獎項,否則普及化太高,幫唔到任何 ...
我見到有學校收生寫明,校際獎➕3分,所以校際冠亞季軍應該是有分加!

Jane1983  邊間?  發表於 16-9-16 21:20

回覆:moon.ng 的帖子

thanks for your informatio n

little_yolky 發表於 16-9-15 12:33
我都覺得好奇怪, 一般經學校報既比賽, 就算團體賽, 有獎都應該响成績表寫下吧。舊年唔知點解阿女初級詩班校 ...
首先團體賽既參加隊伍唔多,攞獎既機會大好多,所以唔係太有用。第二,只要你寫落去,一般都會信(尤其係你同時喺個人項目都攞獎),反正唔影響取錄。其實真正有用既係喺參賽其間所學到既野,例如語文學識既增長、說話技巧既提升、發音既準確度進步等。

以Prose Reading為例,其實面試時,老師俾篇野你讀,一聽就知道嘜水平。

王家爸爸 發表於 16-9-19 15:30
首先團體賽既參加隊伍唔多,攞獎既機會大好多,所以唔係太有用。第二,只要你寫落去,一般都會信(尤其係你 ...
但係學校乜都唔寫, 又係學校帶出去, 又無通告講攞獎, 有時我真係好懷疑佢係咪真係攞咗獎。