用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學有咩科一定要修M1 or M2 ?
樓主: bestwish
go

大學有咩科一定要修M1 or M2 ? [複製鏈接]

回覆:ANChan59 的帖子

thx

很難想像現在工程科,理科沒有M2.

回覆:88-123 的帖子

不單工程要有M1/2底子,科學研究也要; 其實成件事,反映高位者無腦罷了。或許他們認為香港做祖國的服務員就OK,學什麼高端的理科和工程。

回覆:大學有咩科一定要修M1 or M2

其實專科好似不要,如醫,牙,law ,心理。。。

當年同房讀經濟博士全用微積分,沒底讀上去有時真會死人o

88-123 發表於 16-8-2 22:41
當年同房讀經濟博士全用微積分,沒底讀上去有時真會死人o
Correct.

For first tier overseas universities also need good Maths standard for Economics.

Same for Actuarial Science, Risk management and Quantitative Finance.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

有心讀 econ ,一定要讀埋 m2,因再上就全部要用 m2既野去做,我就有個同學因為想讀econ master ,但人地話佢數底差,最後走左黎同我一齊讀數,做同學諗住讀完先再 apply 過

引用:有心讀+econ+,一定要讀埋+m2,因再上就全部

原帖由 杰杰媽媽 於 16-08-03 發表
有心讀 econ ,一定要讀埋 m2,因再上就全部要用 m2既野去做,我就有個同學因為想讀econ master ,但人地話佢 ...
讀econ唔係要讀m1咩?

引用:Quote:原帖由+杰杰媽媽+於+16-08-03+發表有

原帖由 bestwish 於 16-08-03 發表
讀econ唔係要讀m1咩?
其實2樣都要

不是說一定要讀M1 OR M2 但當幾位考生都旗鼓相當之時.....咁讀左M果位就可以脫穎而出啦.其實很多神科都睇M成績的.

太多科目同數有關啦,所以我幾時都話一定要讀m1/m2,就算自修都要想辦法去考,除非真係讀文學,就算讀 geog 將來都要計數

杰杰媽媽 發表於 16-8-3 17:46
有心讀 econ ,一定要讀埋 m2,因再上就全部要用 m2既野去做,我就有個同學因為想讀econ master ,但人地話佢 ...

數底差真系唔好讀econ master, 經濟學研究院系比數學系物理系統計系畢業生讀的。

回覆 美之選468 的帖子

講起神科,聴細路仔講䜋醫可以不用考Bio夠分還可以直入第二年。我嘩了一聲。

引用:回覆+美之選468+的帖子 講起神科,聴細路

原帖由 88-123 於 16-08-04 發表
回覆 美之選468 的帖子

講起神科,聴細路仔講䜋醫可以不用考Bio夠分還可以直入第二年。我嘩了一聲。 ...
你這個問題我問過兩間醫學院的教授,他們都說 AL Bio 只可以應付兩三個星期大學醫學課程,因為AL內有關人體是少部份,只要入到去肯讀,是追得到!所以以前AL數學組都可以升大學醫學院。

DSE水平低於AL,理應問題不大!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-8-4 08:40
你這個問題我問過兩間醫學院的教授,他們都說 AL Bio 只可以應付兩三個星期大學醫學課程,因為AL內有關人體 ...

其實好多系都可以系大學從頭開始讀。
不過,我會甘想,如果中學都無興趣讀生物學,系唔系真系中意讀醫呢?

正如,中學無選修微積分,然後話自己好想讀物理系;你信佢唔信佢好呢?

回覆 simonwan 的帖子

你又是否知道醫學院為何要化學是必修科目,而非生物!

simonwan  知道  發表於 16-8-6 21:51

回覆 simonwan 的帖子

大學可以收讀物理,但讀唔讀得掂是另一回事!

其實物理決對難讀上去不過科學呢下也不適合HK地。

pineapple0983 發表於 16-4-21 14:02
我把歷年m2 的成績列出來,等大家比較下:
m2
            5**      5*(或以上) 5(或以上)
M2攞5以上成績既百分比較高, 我相信與DSE的grading,由norm reference轉為criterion reference有關。即是再不是拉curve,而是當考生達到某一分數,他們便會得到某一grade。由於報讀M2的學生普遍能力較高,自然有較高百分比攞較高grading。並不能說M2較其他科易攞好成績。

GGmonster 發表於 16-8-7 23:33
M2攞5以上成績既百分比較高, 我相信與DSE的grading,由norm reference轉為criterion reference有關。即是再 ...

似乎你仲未明.......
讀得m2的有邊個能力(相對的)唔高?既然學校比得讀M2,就肯定了這個學生有這種能力。
我們衝量難易是看數字,很難遂個人去看。我們做比較是在某一個範圍根據特定條件去做比較;難道你叫一個讀art 的學生去考m2?
具備了這種資格,能不能拿5+還得看之後的努力,任何考試都有人考第一亦有人考第尾。
如果你真係仲覺得m2好難,亦好難攞5+,我再冇其它補充
其它我唔想再講啦,你唔悶我都悶
‹ 上一主題|下一主題