用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島東區: 北角循道 vs. 蘇浙小學
樓主: hsbclover
go

港島東區: 北角循道 vs. 蘇浙小學 [複製鏈接]

回覆:hsbclover 的帖子

如果學生有能力考入一間自己滿意既band 1 中學,就好多人唔會參加抽獎。所以入左直資既學生唔等如入唔到同一banding 既官津,只係家長同學生唔想咁被動啫。

回覆 hsbclover 的帖子

衛理中學及顯理中學唔算一線中學

Jack0128 發表於 16-3-7 22:10
回覆 hsbclover 的帖子

衛理中學及顯理中學唔算一線中學

我見有網站話佢地係 band 1.

https://www.schooland.hk/ss/eastern

hkpapa852  任何website既排名同分類都不可盡信  發表於 16-3-10 16:47

蘇小比較谷, 升中情況亦不算好。

morningsun 發表於 16-3-10 19:57
如果蘇小既升中派位不算好, 全港應該無乜幾多間學校可以叫好了

Belite  真的  發表於 16-9-8 23:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

蘇小的升中情況倒是清楚的,如果說蘇小既升中派位不算好, 全港應該無乜幾多間學校可以叫好了,那真的是太抬舉了。

morningsun 發表於 16-3-11 14:23
蘇小的升中情況倒是清楚的,如果說蘇小既升中派位不算好, 全港應該無乜幾多間學校可以叫好了,那真的是太抬 ...
請問升中派位表現如何才叫好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你估計蘇小Band 1生比例大概有幾多呀?

引用:Quote:morningsun+發表於+16-3-10+19:57+蘇

原帖由 hkpapa852 於 16-03-11 發表
如果蘇小既升中派位不算好, 全港應該無乜幾多間學校可以叫好了
我都想聽下。。。

回覆:morningsun 的帖子

引用:升band+1中接近7成 +

原帖由 Cool-G 於 16-03-12 發表
升band 1中接近7成
我見蘇小幾多人升讀中華基金,但中華基金好嗎?是Band 1.?

morningsun 發表於 16-3-11 18:53
你估計蘇小Band 1生比例大概有幾多呀?
你既然話"蘇小的升中情況倒是清楚的", 咁你應該好楚佢有幾多B1學生吧!

hsbclover 發表於 16-3-13 23:18
我見蘇小幾多人升讀中華基金,但中華基金好嗎?是Band 1.?
好與不好, 自己去衡量.

有人眼中只有聖喇拔, 除呢幾間以外, 其它都不入流

勿再做印象派家長了。

對於蘇小好唔好,中華基金是否 Band 1,我信 hkpapa852 既統計數據分析。

引用:蘇小比較谷,+升中情況亦不算好。

原帖由 morningsun 於 16-03-10 發表
同意,留班及勸退後,升中成绩能更上一層樓。香港是否需要更多這類型的學校?還是需要多一些關愛、鼓勵、包容的學校?

回覆:hkpapa852 的帖子

回覆:ykk9y 的帖子

‹ 上一主題|下一主題