用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢 ...
樓主: 哈利媽
go

家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢 [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 16-3-19 10:32
其實應該唔少小朋友試過作文離題。
細路仔有自己睇嘢角度,有時唔會理會,到底個題目有乜要求!其實日後睇 ...
找到了, 是小時了了發的link。

http://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20160313/s00005/1457806045021

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-3-19+10:32+其

原帖由 little_yolky 於 16-03-24 發表
有無記得前排HKU輕生位年青人? 佢就係話因為自己做得唔夠完美了................

前排有JM post咗輕生失聰 ...
之前都有睇過嗰篇文,對於小朋友成績,父母唔上心係好難,但要去追成績,真係大人同小朋友都會好辛苦!呢代小朋友,無論成績如何,都係唔容易!你大女真係好乖!佢整體「平均分」好高!

說得也是,收都數學mid term 試卷,剛想揾機會抦兩句咁多唔小心錯,點知佢仲主動向我報告成績,仲話老師讚佢有進步,真係即刻吞咗想講的嘢,轉話下次再努力啲……真係……唯有再提升自己的EQ...

引用:說得也是,收都數學mid+term+試卷,剛想揾

原帖由 Doray 於 16-03-25 發表
說得也是,收都數學mid term 試卷,剛想揾機會抦兩句咁多唔小心錯,點知佢仲主動向我報告成績,仲話老師讚 ...
老師都讚有進步,即係有進步啦

回覆:家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

平常心,目標是香港大學,不是計較一二次小學成績,要培養讀書興趣為先,有興趣成績自然好

‹ 上一主題|下一主題