用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢 ...
樓主: 哈利媽
go

家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-3-10+16:21+回覆

原帖由 MrBeast 於 16-03-10 發表
內心緊張,外表溫柔,真不易做到。但大家要放眼將來,最重要係有親子關係,小朋友有責任心、學習興趣,讀書 ...
正努力'只緊在內心'呢個心法,我十分著重親子關係和保持他那熱誠的學習之心,所以我會努力修練,只係唔知幾時先修練成功。

回覆 S-Kwok 的帖子

作文離題或者作文吾好,其實好尋常,始終係細個,要有個學習過程。我女話老師在堂上講,有d同學作文有頭無尾,有d係東一忽西一截。
佢係平日無露出 「也也無比、物物無比」的真面目,你邊有機會幫佢呢!我女都常有甩頭甩骨既事,吾會次次派卷、派功課都稱心滿意。

S-Kwok 發表於 16-3-10 20:30
正努力'只緊在內心'呢個心法,我十分著重親子關係和保持他那熱誠的學習之心,所以我會努力修練,只係唔知幾 ...
再上一個lev就是能屈能伸,當你好嬲時仲要從內到外地說好緊張佢,有deadline ga,想有理想中期業跡,青春期前要練好

Haz-mama    發表於 16-3-19 10:02
little_yolky  呢招我丙完阿細都成日用,佢好受架  發表於 16-3-11 12:56

回覆 Doray 的帖子

你地學校未好嘍。
我仔校,最近 每個星期基本上都有一篇文要返屋企做,在校只教點寫。有一次是創意寫作,我讓仔自己寫,派返來是“毫無創意,沒有興趣看下去的想法”,老師事後問仔,有冇問媽媽意見點寫?即要預左家長輔助

little_yolky  對唔住,笑咗出嚟  發表於 16-3-11 12:57
Doray  好Hurt!  發表於 16-3-11 11:03

little_yolky 發表於 16-3-2 10:27
Easy easy, 我果個仲經典。上星期返屋企同我講:媽咪我好開心, 我第一次攞到零旦  ...
我細女話:  我係唔及格中最高分果個  

200904  知道運用分類法,孺子可教也。呵呵  發表於 16-3-11 16:12
MASAYA  樂觀派  發表於 16-3-11 12:53

edith208 發表於 16-3-11 12:42
我細女話:  我係唔及格中最高分果個
強呀!我女都講過:媽咪,我差8分就合格了。

edith208  give me 5  發表於 16-3-11 12:57

babywoman 發表於 16-3-11 08:57
回覆 Doray 的帖子

你地學校未好嘍。
咁樣教想有創意都難,唔該老師畀評語都畀得有創意d丫
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 babywoman 的帖子

好hurt啊

之前未試過唔合格, 近期中英默書都發生咗啦,又唔係冇同佢溫習, 溫嘅時候就識, 默時錯嘅嘢全是大意嘢, 自問對佢係緊張嘅, 但分數8字以上我都好接受, 最忟係佢嘅態度同大意, 成日諗再咁落去大家都辛苦, 如果再對佢放鬆啲, 可能成績再差啲, 唉!都唔知應該點做好??!

我有三不理:大意嘢唔理、不照教師格式被扣分唔理、教師改錯唔理。

啲大意嘢大大咗就有改善。

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky  呢招我丙完阿細都成日用,佢好受架  發表於 8 小時前

Emm, 話明升lev當然要配合內功心法,首先要氣聚丹田,以免內傷斷經脈

Doray  "免內傷斷經脈 "   發表於 16-3-12 10:02

引用:回覆+little_yolky+的帖子 [float=left][/

原帖由 MrBeast 於 16-03-11 發表
回覆 little_yolky 的帖子
仲要有適當嘅休息,方能早日升lv

回覆 klkkchan88 的帖子

我仔又係1次比1次差, 好快便要考第一次呈分試, 我都好徬徨, 你會考虑出去補習社操卷嗎

回覆:cheuklokmom 的帖子

我冇打算去操卷班,問心返學已經好辛苦,我現在只求佢認真就算

引用:Quote:MrBeas+發表於16-3-10+17:44+所以傳

原帖由 Doray 於 16-03-10 發表
佢地有教做大綱,有教用四素句,六何法,用範文講解要求,分段重點,但總是旁枝太多,同埋多數上堂做,父母 ...
什麼是四素句?

回覆:QQBBLO 的帖子

時間+人物+地點+動作

回覆:家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

可以教我點樣面對個小朋友成日做卷唔小心,已經時時提作完句要加標點,真係次次都提到上校車前,但派返黎仲可以漏,真係好嘔血

引用:可以教我點樣面對個小朋友成日做卷唔小心,

原帖由 櫻花公主 於 16-03-19 發表
可以教我點樣面對個小朋友成日做卷唔小心,已經時時提作完句要加標點,真係次次都提到上校車前,但派返黎仲 ...
到高年班少少,就唔會咁易再錯呢D低層次嘅嘢,一個句號唔代表小朋友能力有問題。

wan_sosin 發表於 16-3-10 15:18
哈哈!媽咪憤怒無比!
最近我都比我仔作文激死!老師無乜點改,但寫了兩個字「離題」!我睇完覺得係離晒大 ...
我女都試過作文離題,佢將d重點放在一d唔重要的地方,反而要作的部份得兩句……

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-3-10+15:18+哈

原帖由 Haz-mama 於 16-03-19 發表
我女都試過作文離題,佢將d重點放在一d唔重要的地方,反而要作的部份得兩句…… ...
其實應該唔少小朋友試過作文離題。
細路仔有自己睇嘢角度,有時唔會理會,到底個題目有乜要求!其實日後睇返佢哋離題嘅地方,會覺得好搞笑。
如果媽媽少少分數都唔放過,其實真係幾辛苦!有些父母會幫仔女好完美地完成學校的任何事情,全年都無做錯功課,無帶漏任何嘢,擔心會唔會只得99分!但我更擔心,這樣長大的小朋友,他日當自己真的做錯了什麼,會否接受唔到自己嘅錯誤!

wan_sosin 發表於 16-3-19 10:32
其實應該唔少小朋友試過作文離題。
細路仔有自己睇嘢角度,有時唔會理會,到底個題目有乜要求!其實日後睇 ...
有無記得前排HKU輕生位年青人? 佢就係話因為自己做得唔夠完美了................

前排有JM post咗輕生失聰女狀元爸爸個心路歷程出嚟 (搵唔返條link), 小朋友成績差就攞出嚟睇吓, 一定有幫助。
下學期開始, 大女好似挑戰我EQ咁(原本已經唔多好), 科科屢創新底, 仲要係差1X-2X分既低。前日連常識都衰埋, 我嚴肅地問佢原因, 佢居然發脾氣唔理我, 我當然大爆炸。

第二日見到該帖(最衰點解唔早一日睇到), 回家後同女女偈了好耐, 其實佢自己對成績都好唔滿意, 佢已經好唔開心, 見到媽媽咁惡, 無好似平時咁安慰同鼓勵佢, 所以佢都有D嬲。我將個女仔同佢爸爸既事同佢講, 再將我自己既想法同心情同佢講, 當然亦對自己既不當行為道歉啦。其實阿女已經係相當之乖了, 我要時刻緊記果位失聰少女既故事。