用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢 ...
樓主: 哈利媽
go

家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

S-Kwok 發表於 16-3-9 22:52
講……可以講得好有道理,到面對時,又係另一回事,縱使明白小朋友嘅不足之處,見到成績嗰一刻,總會忍不住 ...
咁你真係要再修練下了, 下學期初, 大女攞本默書簿返嚟, 48分!佢好難過, 好驚, 我完全無話佢, 仲叫佢下次努力就得。
隔唔夠一個禮拜, 數學測驗71分!都係無鬧佢, 仍然係叫佢繼續努力。

可能係之前操比賽, 又病, 有D辛苦, 所以4月個比賽我cut咗去, 等佢抖一抖。

MrBeast  71分我去鋸扒慶祝la, 唔好要求咁高la, 佢明就得ga la  發表於 16-3-10 13:21

回覆 S-Kwok 的帖子

係要ga,父母係愛佢和幫佢,小朋友的人生,無論係成績好定差,體藝勁爆定係好流,個榮辱係佢自己的,父母只係facilitator。
有次見到個朋友媽媽鬧佢個仔,鬧佢仔點樣點樣吾好,講到好似影衰佢咁,就好無謂,好傷感情。父母將個人感情放大,對件事一定無好處。

S-Kwok 發表於 16-3-9 22:52
講……可以講得好有道理,到面對時,又係另一回事,縱使明白小朋友嘅不足之處,見到成績嗰一刻,總會忍不住 ...
即是話未到看破紅塵的境界(我都未),試想下一半genes來自自己,教又係自己,要鬧應鬧邊個?

little_yolky  緊係鬧C6個DNA唔好啦  發表於 16-3-11 12:50

MrBeast  71分我去鋸扒慶祝la, 唔好要求咁高la, 佢明就得ga la  發表於 半小時前

咁就緊係唔明啦!例如, 題目問, 時針行咗兩個圈, 共幾多分鐘, 佢答120分鐘。

Doray  唯有同自己講俾啲時間佢,遲啲佢就明㗎啦  發表於 16-3-10 16:02
Doray  唯有同自已講遲啲佢就明㗎啦,俾啲時間佢!  發表於 16-3-10 16:01

其實做家長, 系一個不斷修煉自己,提高自己EQ的過程. 呢個心路歷程吾系甘易.但系經過無數次歷練,內心掙扎,就會慢慢想通,甘會好過D.

阿女成績不佳時,個心耿系吾高興.以前會形於色,現在進步左,化左D, 即使心裡知道佢可以有更好成績,亦不會責駡.同佢分析下問題響邊道,叫佢繼續努力. 想想人生流流長, 幾次成績不如意,好似也沒什麼大不了.

little_yolky  事實也是如此,年青時看得很重的東西,現在回看又不是什麼大不了的事情。  發表於 16-3-10 14:50

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-3-9+22:52+講……

原帖由 MrBeast 於 16-03-10 發表
即是話未到看破紅塵的境界(我都未),試想下一半genes來自自己,教又係自己,要鬧應鬧邊個? ...
係,我真係未能看破紅塵,已盡力修練心靈,要我放下分數,好難。

我唔係要佢科科叻,只希望佢能做回自己水準,但總會有出事嘅時候。  

好似噚日阿仔攞份看圖作文返嚟,阿仔一早已預告只係攞c+, 當時我問佢知唔知點解,佢回應因為佢寫咗好多形容詞,我亦只跟佢解釋了一下,並未起火。 但到我睇到份作文,真係忍唔住話佢2句。 全篇嘅形容詞都係xx無比,其中一段係我和爸爸到巨大無比和xx無比的公園跟全世界可愛無比的小狗一起玩。  我睇完當下真係起火

little_yolky  對唔住,我真係唔覺得有乜問題,唔明起火的原因係乜。  發表於 16-3-10 16:05
MrBeast  可以作到咁多個無比唔讚下佢嘅無比創意?然後再玩無比接龍  發表於 16-3-10 15:45

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-03-10+發表即

原帖由 S-Kwok 於 16-03-10 發表
係,我真係未能看破紅塵,已盡力修練心靈,要我放下分數,好難。

我唔係要佢科科叻,只希望佢能做回自己水 ...
哈哈!媽咪憤怒無比!
最近我都比我仔作文激死!老師無乜點改,但寫了兩個字「離題」!我睇完覺得係離晒大譜!!

little_yolky  你呢個比無比作文大鑊D,離題真係大忌。  發表於 16-3-10 16:06

作文的水準真係好唔穩定,我都爆咗好多血管,仲差啲捉埋佢去補習,但最後都臨岸勒馬,其實咁细要佢地作到似樣的文巳經是有啲harsh, 於是走去書局買幾本作文技巧番去擺下,令自己安心啲就算,再買多兩本散文同佢倾掂話佢肯睇哂作文下次有進步就唔駛補,暫時再忍忍。

little_yolky  幾大個?高小嗎?作文要睇散文咁嚴重?  發表於 16-3-10 16:07

S-Kwok 發表於 16-3-10 15:01

我唔係要佢科科叻,只希望佢能做回自己水 ...
只希望佢能做回自己水準 <==== 我個阿細仲未去到咁高境界, 我只希望佢勤勤力力而已。

吾係看破紅塵,吾重視分數,成日浦EK的,多数係緊張成績的。
而係吾好將重點放係覺得佢離晒譜、又無搞錯,係咪發夢……果度,而係想吓點解佢會甘、係咪吾明、點樣幫佢可以做好d。

我都吾係好脾氣的人,但解决問題係目標,其他的感想要放輕d。始终路遥遥,長期奮戰,親子的關係好重要。

回覆 little_yolky 的帖子

是小三,但唔識剪裁文章,可能睇慣福爾摩斯之類小說,未入正題已寫咗鬼死咁多無關的枝節, 跟著唔夠時間就怱忽結尾,所以要學下點樣係短篇幅裏講完要講的嘢.

Jane1983 發表於 16-3-10 16:21

內心緊張,外表溫柔,真不易做到。但大家要放眼將來,最重要係有親子關係,小朋友有責任心、學習興趣,讀書和出來做事唔會太差

annie40    發表於 16-3-25 20:26
little_yolky  我仿佛好似見到我大女前途一片光明咁。  發表於 16-3-10 17:40
Jane1983  真係  發表於 16-3-10 17:30

little_yolky 發表於 16-3-10 14:00
MrBeast  71分我去鋸扒慶祝la, 唔好要求咁高la, 佢明就得ga la  發表於 半小時前

咁就緊係唔明啦!例如,  ...

咁應該至少佢知兩個鐘有幾多分鐘。其實呢題如果是時鐘題係有d無尼頭,不如真接問一日有幾多分鐘。
Ps, maths 我已放棄全部要識,上學期時鐘係totally confused, 最後我解釋如果這部份錯但其他啱都會過到骨,結果真是一分都冇多啱啱合格

little_yolky    發表於 16-3-10 17:35

Doray 發表於 16-3-10 16:49
回覆 little_yolky 的帖子

是小三,但唔識剪裁文章,可能睇慣福爾摩斯之類小說,未入正題已寫咗鬼死咁多無 ...
我女女都係小三。佢老師平時作文練習, 會叫佢哋寫大綱:第一段寫乜、第二段寫乜、結尾寫乜....等等。
跟住小朋友照住大綱寫, 唔離題又唔會某段寫太多無謂嘢。

little_yolky 發表於 16-3-10 17:38
我女女都係小三。佢老師平時作文練習, 會叫佢哋寫大綱:第一段寫乜、第二段寫乜、結尾寫乜....等等。
跟住 ...
所以傳統教學是有其好處,有個framework比我呢d冇創意嘅父母係易教好多

little_yolky  exactly  發表於 16-3-10 18:06

回覆:家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

等長大會開窮吧!成績差不代表將來佢人生差。

MrBeas 發表於16-3-10 17:44
所以傳統教學是有其好處,有個framework比我呢d冇創意嘅父母係易教好多
佢地有教做大綱,有教用四素句,六何法,用範文講解要求,分段重點,但總是旁枝太多,同埋多數上堂做,父母只是負責簽名……

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 吾係看破紅塵,吾重視

原帖由 Jane1983 於 16-03-10 發表

其實我真係覺得佢離譜,成篇文章完全不是他平日的作風。
雖然我係嬲,但我會事後我係會諗吓問題出喺邊同埋點解決。亦會跟阿仔講要點解決,同埋點解要咁做。

little_yolky  阿仔可能只係嘗試緊新作文風格,可惜今次老師唔buy而已。  發表於 16-3-11 12:54

引用:Quote:MrBeas+發表於16-3-10+17:44+所以傳

原帖由 Doray 於 16-03-10 發表
佢地有教做大綱,有教用四素句,六何法,用範文講解要求,分段重點,但總是旁枝太多,同埋多數上堂做,父母 ...
唉…有教唔代表阿仔會用

Doray    發表於 16-3-10 20:49

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-3-10+16:21+回覆

原帖由 MrBeast 於 16-03-10 發表
內心緊張,外表溫柔,真不易做到。但大家要放眼將來,最重要係有親子關係,小朋友有責任心、學習興趣,讀書 ...
咁阿仔基本上係有責任心、擁有學習興趣嘅小朋友,只係佢真的太自我,喜歡做咩就做咩啫。

好似上次做數咁,有一條題目係幾個雙位數字相加,佢寫咗“不知道”,但其他再深嘅題目係有做嘅,激死