用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢 ...
go

家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

之前未試過唔合格, 近期中英默書都發生咗啦,又唔係冇同佢溫習, 溫嘅時候就識, 默時錯嘅嘢全是大意嘢, 自問對佢係緊張嘅, 但分數8字以上我都好接受, 最忟係佢嘅態度同大意, 成日諗再咁落去大家都辛苦, 如果再對佢放鬆啲, 可能成績再差啲, 唉!都唔知應該點做好??!

我已慣了..默書由90去到5分試過, 再由5分上返100又試過, 發覺壓力越大, 成績越差, 我現在已經又佢, 睇他自行做化, 今天下學期第一次中默又9字頭, 但下次又唔知會否保持, 這種心境必須要自行放鬆, 否則對自己身體唔好的

回覆:哈利媽 的帖子

溫書系必要嘅!但嘗試唔好將默書分睇得太緊要!長遠睇測驗同考試成績,心裏會好過D。

哈利媽 發表於 16-3-1 08:41
之前未試過唔合格, 近期中英默書都發生咗啦,又唔係冇同佢溫習, 溫嘅時候就識, 默時錯嘅嘢全是大 ...

簡直係細女番版!

我依家好放鬆架, 溫默書就照溫, 但出嚟乜成績都唔理了。佢唔係有心做錯, 真係唔專心, 入唔到腦仔。唔好話8X分, 其實默書只佔成績10%, 唔好零旦都有少少渣拿, 得失唔好看得太重。

當佢哋做得唔好時, 想想佢哋乖既地方, 咁就會無咁火滾。大女終於試過平生第一次默書唔合格, 仲要係十拿九穩既中默。派默書前老師召咗佢出去, 話改完見到係佢個名, 差D俾佢嚇死。佢好醒目, 回家即刻whatsapp我稟告, 等我有心理準備, 驚我嬲丫嘛。返到屋企對佢笑笑, 摸摸佢頭仔, 叫佢下次努力。咁佢又好過D, 下次又會自己努力, 做乜要勞氣喎, 好傷身架。

jc2009    發表於 16-3-17 12:35
MrBeast    發表於 16-3-3 08:43

回覆 little_yolky 的帖子

我都冇話佢, 仲買咗本佢鍾意嘅圖書比佢叫佢下次努力啲囉....真係唔想破壞大家嘅親子關係, 我都覺得分數唔太重要, 不過有時見到佢啲態度就真係好鬼忟

哈利媽 發表於 16-3-2 10:20

我都冇話佢, 仲買咗本佢鍾意嘅圖書比佢叫佢下次努力啲囉....真係唔想破壞大家嘅 ...
Easy easy, 我果個仲經典。上星期返屋企同我講:媽咪我好開心, 我第一次攞到零旦

jc2009    發表於 16-3-17 12:35
ANChan59  High EQ and AQ   發表於 16-3-11 13:21
哈利媽    發表於 16-3-2 17:09
bobbob    發表於 16-3-2 10:37

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-3-2 10:27
Easy easy, 我果個仲經典。上星期返屋企同我講:媽咪我好開心, 我第一次攞到零旦  ...
同我仔有得fight,佢放學同我講:我今日好乖,老師淨係鬧咗我3次咋!

anixon    發表於 16-3-7 09:17
sillything    發表於 16-3-5 11:07
哈利媽    發表於 16-3-2 17:10
little_yolky    發表於 16-3-2 10:44

超級羡慕你有這樣的女兒啊!真的好醒目!

其實,我相信每個媽媽都有經歷過。我都承認,平時都會受分數影響,但哪個媽媽不上心自己小朋友的成績?

但,我總是同自己說,不開心就從另一個渠道去發洩,要好小心處理。最好就不要在小朋友面前表現到很緊張她們的成績。在她們面前,永遠是欣賞她們學習的用功,付出。站在她們的角度去解釋這次成績差的原因,與她們一起認識自己的不足,以及最重要就是引導她們去學習怎樣不重復犯這樣的錯誤。這樣她們才有安全感。

你要繼續努力啊!媽媽相信你!鼓勵地說話。

所以,這裡是我最好的發洩區,因爲這裡有很多熱心助人的家長嘛。

哈利媽    發表於 16-3-3 14:41

呢個問題我都想開post,幸好已有媽媽開了。我係一個唔容易take it easy o既人,亦都好緊張小朋友分數,但你地知人生有起有跌,冇可能成世在高位。我小朋友的成績似坐過山車,時高時低,令我情
緒都似過山車。佢高時我好高興安慰,佢低我就難以接受,情緒亦被影響亦受

好想知你地點handle呢種情緒,我每次在小朋友派小測或考試卷果日同自己講,唔好都嘗試接受。但每次只要唔達我標我都,點樣先做到個能夠接受小朋友有不足時候的媽媽。

ANNAFRIEND 發表於 16-3-4 22:02
好想知你地點handle呢種情緒,我每次在小朋友派小測或考試卷果日同自己講,唔好都嘗試接受。但每次只要唔達 ...
將個標準定返去佢能力範圍內,唔好理人地,唔好同自己細個比,如果將標準定得高過佢能力,失望係必然

ANChan59  Agree  發表於 16-3-11 13:21
Ahbee02  agree.  發表於 16-3-10 14:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 王國長老

好彩小學時中同英默都唔計落考試分, 所以我嘔少好多血.

可以個由 100 分跌到去 26 分............補默時可以去返接近 90, 你話心血少 d 係咪死我.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都覺得學習接受小朋友不足, 對一個自問付出很多的家長是很難的功課.   

我個都是, 明明所有時間已給中默, 同佢默出來都算不錯, 去到老師正式默成績都不好.  我看回, 老師對筆順字型要求都相當高,  

哈利媽 發表於 16-3-2 10:20

我都冇話佢, 仲買咗本佢鍾意嘅圖書比佢叫佢下次努力啲囉....真係唔想破壞大家嘅 ...
忟阿女咩態度?

引用:好想知你地點handle呢種情緒,我每次在小朋

原帖由 ANNAFRIEND 於 16-03-04 發表
好想知你地點handle呢種情緒,我每次在小朋友派小測或考試卷果日同自己講,唔好都嘗試接受。但每次只要唔達 ...
試下唔好只著眼睇成績啦!
當然成績好,感覺未來條路會易行啲。但如果真係成績唔好咁點呢?係咪真係冇希望?

知識學左就以後都跟住自己的了,如果佢係識,就算默書測驗考試因為各種原因低分都唔緊要啦!其實求學不是求分數,其實我係好認同!講真,個個小朋友都有唔小心大意失分架啦,人地考第一只係失小啲啫。而且如果佢係識的話,一路學上去都會跟得上,咁你應該都唔需要點擔心,反而如果唔識先應該想辦法令佢學識。

我地細個讀書都唔係個個都考得好,我都唔明點解大部分家長都要要求小朋友做得更好。

我地大人工作咁多年,都見到人人能力都唔同,邊類人最襟撈?肯學肯做唔怕蝕底個啲囉!

不如著重多啲其他方面的教導,令小朋友在處理人際社交禮貌態度等等各方面,都有更好的發展。

至於分數方面,盡量學下放下啦!試下改變自己的想法,加油!

MrBeast  Well said  發表於 16-3-5 18:24

回覆:家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

雖然成日叫自己睇開D,但一派成績,總是好傷心,自問佢都有比心機溫習,但往往成績都差,上年成績好好,今年成績好差,但都係咁溫,呀女小五,下次就程分,今次成績比第一次更差,再咁落下,都唔知點

見到小朋友成績吾好,或者有野做得不如人意,應該將個重點擺係小朋友度,想吓點解佢會做得差,點樣可以幫佢做好d。亞媽吾係主角,家長對件事的個人感受吾係重點,甘樣睇就會理智d。

引用:見到小朋友成績吾好,或者有野做得不如人意

原帖由 Jane1983 於 16-03-08 發表
見到小朋友成績吾好,或者有野做得不如人意,應該將個重點擺係小朋友度,想吓點解佢會做得差,點樣可以幫佢 ...
講……可以講得好有道理,到面對時,又係另一回事,縱使明白小朋友嘅不足之處,見到成績嗰一刻,總會忍不住火起來。

回覆:家長們, 每次面對小朋友成績差時, 有咩方法調節吓自己呢

可能阿Q咁諗,小朋友面對適度的起跌,可能有助提升抗逆力,至少唔會到大個先怕失敗,一跌就企唔番起身!
而且當小朋友面對不合格時,我們就係佢地的榜樣教佢地點去面對衰咗!雖然真係好難,但我成日都要提自己唔好咁著意分數!