用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔想學小提琴,唔知which studio 好
go

仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performance

引用:仔仔想學小提琴,唔知which+studio+好?Ple

原帖由 Taocheungsin 於 16-03-01 發表
仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performan ...
北角啱唔啱?

回覆 Taocheungsin 的帖子

咁一定係 Yip's,港島同九龍都有中心。

葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表演費

引用:葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔

原帖由 shermayoung 於 16-03-03 發表
葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表 ...
小心選擇老師係有好老師的

看看高級組校際誰的學生贏

Taocheungsin 發表於 16-3-1 03:16
仔仔想學小提琴,唔知which studio 好?Please advise! expensive is okay but good quality and performan ...
Yip's is good.

titibaby 發表於 16-3-3 00:18
小心選擇老師係有好老師的

看看高級組校際誰的學生贏

唔只高級組,今年小提琴幾乎級級都有,另外duet 都係,仲有HK strings, 我識最少兩個(不過好似四個都係,但我唔肯定)來自葉氏的,講violin 真係無得輸

shermayoung 發表於 16-3-3 00:07
葉氏唔係好好咋啵,學費又貴,年年加價,唔同以前。D老師上堂佢有佢講,唔理學生有無聽,年年又要交一筆表 ...
葉氏都有很多老師, 要揀老師. 可以用老師名上網seach 下...
如果咩都唔知初學, 葉氏group class係好選擇.

pamelaywy 發表於 16-3-3 09:27
唔只高級組,今年小提琴幾乎級級都有,另外duet 都係,仲有HK strings, 我識最少兩個(不過好似四個都係, ...
今年校際小提琴葉氏學生真係級級都有獎. 家長有興趣可以add 葉氏facebook 睇下.

利申: 我仔女唔係葉氏學生.

我朋友個仔就在葉氏學左一年,只識一3首歌,浪費時間,不過就是在九龍區葉氏

回覆:仔仔想學小提琴,唔知which studio 好

其實都是看老師,怎可一蓋而論

利申:非yips學生

機構大、人數多、參差在所難免.....
好的自然不外那幾位、落差自然大。
學習中好好找尋心儀的作為目標!
孩子需要理想的老師、老師同樣需要理想的孩子!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:Taocheungsin 的帖子

同意樓上,睇彩數。

Hehabb 發表於 16-3-3 16:01
其實大機構、連鎖果d真係好參差,我大仔之前响學校學開,完全學唔到野,去左d大既音樂中心,唔多得,就去左 ...
但葉氏嘅師資就好似個個最少都去到 LTCL 程度或以上,點都好過細琴行仔搵個只有八級程度老師嚟教初級,學壞手勢又欠基本功嘅話,損失學費事小,浪費時間才事大。

回覆:jellomama 的帖子

引用:雖然話撞彩,但都會有衡量過的,普通琴行8

簽名被屏蔽

Hehabb 發表於 16-3-5 23:58
雖然話撞彩,但都會有衡量過的,普通琴行8級老師我都唔敢。
不過我反而不是睇老師有冇演奏文憑,因為英國皇 ...
好同意你嘅講法,有料又教得好嘅老師難求,就算大學時有啲有料但唔識教書嘅教授都唔少。搵好嘅樂器老師,由其係小提琴,難度我覺得拍得住搵個適合嘅男朋友。

小提琴若然自己都拉唔好、好難明白點會教得好!
當中的技巧又豈是說就可以呢!
明白.....好學校也會有出理想的學生!
教樂器的能收多少學生有數得、不同層次和要求而已!
能否跟到、的確是際遇和緣份.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345