用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 那間中學着重運動多些?
樓主: Omerkion
go

那間中學着重運動多些? [複製鏈接]

回覆:Omerkion 的帖子

多謝各位回覆!

回覆:24-Seven 的帖子

多謝你鼓勵,現在呀仔小五剛由花劍轉學佩劍,希望比會有好成績啊!

引用:多謝你鼓勵,現在呀仔小五剛由花劍轉學佩劍

原帖由 Omerkion 於 16-03-01 發表
多謝你鼓勵,現在呀仔小五剛由花劍轉學佩劍,希望比會有好成績啊!
我兩個小朋友都有打劍,其實想你小朋友冀望在劍擊上,唔會單單在學校幫佢找出路,學校打劍成績只有在學界。反而是你在出面找個好的center學,出面先多機會到唔同地方打比賽,成績要儲番來。而且,體院多數在學界、劍總比賽來揀人。有時學校教練教唔到咁多,點都是靠自己。努力呀!期待你位小劍手有成功的一天

回覆:ihv2kids 的帖子

我仔現在喺觀塘FSA學,跟聰sir徒弟學,而聰sir都有睇住,希望喺佩劍會有好成績!

醒目開學勳章 王國長老

Omerkion 發表於 16-3-1 22:22
其實劍擊已好普及,一啲都唔冷門啊!
我都識人學緊, 但對好多學校黎講都係冷門運動, 相對大路既田徑同球類點都難搵學校配合.

好似我囡專項既跆拳道都係好普及, 但有校隊既中學又要岩佢既唔多, 所以最終向體藝出發.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:我仔現在喺觀塘FSA學,跟聰sir徒弟學,而聰

我仔現在喺觀塘FSA學,跟聰sir徒弟學,而聰sir都有睇住,希望喺佩劍會有好成績!

...
加油!我都想比我大女去FSA學

引用:多謝你鼓勵,現在呀仔小五剛由花劍轉學佩劍

曾財爺每週六都會去喇沙教同學劍擊。入果學習同體藝都勁就選喇沙或者DBS。如果成績不夠理想但係喜歡體育,可以參考今年港九校際田徑賽的成績 http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/ath.htm
個人推薦張振興,樓主可以參考。

peggy  張振興好似係b3喎!  發表於 16-3-3 07:19

回覆 Omerkion 的帖子

Tak Sun won the championship in Sabre Fencing!  德信中學剛有拿獎   
我仔仔都係BAND2尾 籃球勁  德信收咗!

回覆 ihv2kids 的帖子

以我所知,體院係跟据劍總U17同U20嘅排名嚟揀人入體院。一般係頭6至8名。因為劍總唔計學界賽名次,所以學界賽成績對排名冇影響。
我覺得fencing要有好成績,除了學校訓練外,仲要出去揾教練再加操。
事實係,就算入咗體院嘅劍手,一樣會去返外面嘅center加操。
‹ 上一主題|下一主題