用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 校網選東區還是灣仔區好 ( 急)
go

校網選東區還是灣仔區好 ( 急) [複製鏈接]

小兒就讀灣仔區小學屬灣仔區校網,家住東區,前2次呈分試平均分都是86左右屬A組別...假設第三次呈分試仍然是A

統一派位乙部份選擇

如選灣仔區
第一志願: 香港華仁書院
第二志願 : 聖公會鄧肇堅中學
第三志願 : 香港鄧鏡波書院

如選東區
第一志願:聖馬可中學
第二志願:港島民主
第三志願 :衛理中學

今天需決定保留灣仔校網,還是轉回東區,請大家幫幫忙給點意見
選東區還是灣仔區對兒子較有利

6    0    0    0

miko_cu 發表於 16-2-29 17:00
小兒就讀灣仔區小學屬灣仔區校網,家住東區,前2次呈分試平均分都是86左右屬A組別...假設第三次呈分試仍然 ...

會揀得華仁做第一志願, 應該係華小.... 我唔太清楚華小有幾多組別, 但如華小A組係最高一組, 咁我可以話你知應該必定可以升上華仁書院.

轉過東區雖然應該都會係B1學生, 但無保証邊間會易入 (如果你放民生放一, 可能必入)

以近年DSE成績睇, 聖馬可應該好過華仁; 不過講到尾, 去到中學讀書都係靠自己, 無一間中學可以保証令你個仔一定入到U
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:校網選東區還是灣仔區好 ( 急)

我唸你小朋友會like灣仔區多d,因為會同同仔一齊升上去!

灣仔。第一志願兩間都咁好,第二志願聖鄧比民生優勝。

小兒就讀灣仔區小學屬灣仔區校網,家住東區,前2次呈分試平均分都是86左右屬A組別...假設第三次呈分試仍然 ...
第三志願 : 香港鄧鏡波書院

B1生 乙3就放B2學校....灣仔區夠B1位喎 ~~~

多謝各位意見
好怕選擇錯,感覺自己好大壓力...
問過上年我哋小學冇入華仁學生,唔知係冇位放出嚟,定真係冇同學選

仔仔好鐘意聖馬可,但星期六面試讀唔晒份英文,又唔知個miss問咩?仔仔已經好慌..好怕入唔到
但仔仔仍然好想報東區,因想全部第一志願都報聖馬可

但我都怕對佢嚟講太深

miko_cu 發表於 16-3-1 00:44
多謝各位意見
好怕選擇錯,感覺自己好大壓力...
問過上年我哋小學冇入華仁學生,唔知係冇位放出嚟,定真係 ...
如果你唔係讀緊華小, 不如直接乙1放SKHTSK好過. 華小得太約10大抽獎既位, 值搏率太低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今日比咗表轉東區喇,希望真係可以對仔仔好啲

恭喜您呀!仔仔好叻叻可以入到QC,因我仔仔全級只考55名,所以我唔敢搏

入硬第一聖馬可😍😍😍

佢讀緊軒小,所以我都驚華仁未必有太多位放出嚟
希望

希望今次嘅選擇真係幫到仔仔,見到佢自己都好努力,我就咩都幫唔到佢,為有盡量陪佢多啲,同整多啲好嘢比佢食吓

各位家長都好努力好勁呀!你哋嘅意見都好值得參考

hkpapa852  好奇一問, 你個你讀軒上定軒下?  發表於 16-3-8 08:49

引用:如選東區第一志願:聖馬可中學第二志願:港

原帖由 dse2017 於 16-03-01 發表
如選東區
第一志願:聖馬可中學
第二志願:港島民主
衞理中學排第三,會不會太冒險?

引用:今日比咗表轉東區喇,希望真係可以對仔仔好

原帖由 miko_cu 於 16-03-01 發表
今日比咗表轉東區喇,希望真係可以對仔仔好啲

恭喜您呀!仔仔好叻叻可以入到QC,因我仔仔全級只考55名,所 ...
請問軒小係咪好多在自行揀聖鄧呀?聖鄧係咪又有預留位俾軒小呢?我係外區

引用:現在筲官中四班學生,知道有些好勁。而當遲

原帖由 dse2017 於 16-03-09 發表
現在筲官中四班學生,知道有些好勁。而當遲幾年,成績反應,你想入都好難,能得先機者勝。東區,有些家長熱 ...
聖馬可多人爭過中婦?

The chance of 第一志願:聖馬可中學 is high (if your son is Band 1) because a parent from EK advised that Band 2 could enter 聖馬可中學 last year.

‹ 上一主題|下一主題