用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 除左死串英文生字, 點樣幫小朋友識生字? ...
go

除左死串英文生字, 點樣幫小朋友識生字? [複製鏈接]

已經常陪個女閱讀英文故事書, 但個女記唔到英文字, 唔識自己閱讀!所以佢自己睇書只看圖!

5    0    0    0

小朋友幾大?英文係拼音字,最基本就係識讀識拆就識串,如果家長搞唔掂可以試下phonics既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:moonbooska 的帖子

How old is your daughter? I had exactly the same problem when my girl was in K2. She took Eng and phonics courses already, but still could not recognise words like 'the' 'fish' 'fork' etc. She doesn't know how to blend at all.

Now she is in P1 and I found her catching up really quickly. She could read chapter books by herself but I still read with her everyday, pointing at the words when I read. It works. You can try audio books, but my girl likes her mom's real voice more. Another thing is to join phonics class. RWI works for my girl better.

MASAYA 發表於 16-2-29 11:47
小朋友幾大?英文係拼音字,最基本就係識讀識拆就識串,如果家長搞唔掂可以試下phonics既 ...
試咗三個月phonics course, 默書由10個字都唔識, 到依家10個識4個, 係咪都係叫有效????

little_yolky 發表於 16-2-29 12:38
試咗三個月phonics course, 默書由10個字都唔識, 到依家10個識4個, 係咪都係叫有效????  ...
三個月由零分勁升四十分,一個月升十幾分,唔係冇效嘛?

little_yolky  原來你都好識安慰人............40分都係唔合格  發表於 16-3-4 15:16
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:除左死串英文生字, 點樣幫小朋友識生字?

我都有同樣問題
阿仔k2, 由pn開始學校教phonics, 點知學校Pn 同k1 都只係教26個字母phonics, 而家k2才教拼 eg r + Ed = red, t+ ed =ted, 但真係太慢,所以上年10月開始上RWI, 上左5個月學晒set 1,RWI 導師話佢既拼拆好好,每堂dictation 都全對
但可能RWI的拼拆相對簡單,3-4字母既字, 甘我而家同佢看書串字,好似仲係唔識甘,eg 讀mouse 會拼左 muose 出來, running 又唔明點解要double n
我都唔知點教
老師又話英文字唔係死背係靠拼合出來的,千期唔好死串,
應該點教?

引用:已經常陪個女閱讀英文故事書,+但個女記唔

原帖由 moonbooska 於 16-02-29 發表
已經常陪個女閱讀英文故事書, 但個女記唔到英文字, 唔識自己閱讀!所以佢自己睇書只看圖!

...
確定左無特殊學習困難,只有多讀,多串,多讀。

...
又可以試下,你讀一句,佢讀一句。搵本淺的,等佢有成功感

引用:我都有同樣問題 阿仔k2,+由pn開始學校教pho

原帖由 mntabo 於 16-02-29 發表
我都有同樣問題
阿仔k2, 由pn開始學校教phonics, 點知學校Pn 同k1 都只係教26個字母phonics, 而家k2才教拼  ...
我嘅仔都係k2,由PN 開始伴讀,依家自己可以睇Ort tree stage 6 和剛剛上phonics. 我冇要求他識串幾多字,只希望他保持到閱讀興趣。

我大囝k2開頭時又係唔多認到字,雖然一路有陪佢睇圖書。k2下學期開始學phonics(RWI)同睇audio book,幫助好大,睇完audio book要求佢讀返,進步好快。

引用:我都有同樣問題 阿仔k2,+由pn開始學校教pho

見到大家小朋友咁細個就識驚, 真心覺得自己唔知個死字點寫。

話說阿女小一初期, 真係is am are都唔識串, 好彩多得網友教串are字時叫佢記「阿姨」(ar - e), 問題即刻迎刃而解。

依家好多時都要用呢D旁門左道 例如, 上次串 scared, 我叫佢記住中間架車(car), 前面加個S, 後面加ed就得, 當你見到架車撞埋嚟, 咁你咪scared囉。咁佢即刻記得。

前幾日要串scarf, 又叫佢記住架車啦。咁佢即刻問, 條頸巾同架車有乜關係? 弊, 點答好呢, 我就同佢講, 有架車响你面前開得好快, 大風一吹好凍, 咁你咪要用scarf唔好冷親囉。咁佢又明白了。

家姐近來都用呢招, 佢創意默寫要寫形容詞, 佢就記住:媽媽angry, 妹妹就ugly, 爸爸handsome, 我就beautiful。

HaYi  記憶法都是如此, 其實好好  發表於 16-3-13 20:21
MrBeast    發表於 16-3-5 05:49

little_yolky 發表於 16-3-4 15:25
見到大家小朋友咁細個就識驚, 真心覺得自己唔知個死字點寫。

話說阿女小一初期, 真係is am are都唔 ...
我記得妳話妹妹外貌似妳

MASAYA 發表於 16-3-6 13:24
我記得妳話妹妹外貌似妳
家姐意思係當媽媽angry鬧妹妹時, 妹妹就狂喊, 所以ugly。

MASAYA  係既係既  發表於 16-3-7 09:38

mntabo 發表於 16-2-29 18:45
我都有同樣問題
阿仔k2, 由pn開始學校教phonics, 點知學校Pn 同k1 都只係教26個字母phonics, 而家k2才教拼  ...

K2, 我覺得係媽媽太心急, 我仔都係PN學校開始教phonics, K2都未識串字, K3我先報佢報出面的phonics補一下底, 而家小一英文都唔係太大問題...

至於你講的情況, 我仔都有, 會有拼漏一些字, aeroplane變aroplane, cheering變chering,parrot 變parot...始終phonics唔係萬能, 能拼到8成, 差個少少, 靠睇得多認得, 及係屋企溫默的時候留意下...

...
我覺得佢記唔到係因為日常少講英文。

有小朋友讀k2國際班,日日對住老師講英文,不知不覺學識講好多字,另外又學了phonics, 看故事書時遇到的生字,會用phonics拼讀出來,佢就知道個字點解,因平時有講過呢個字。如果係未學過的字,佢也會憑看書中插圖來記住字的解釋,再運用拼音來讀,同一本書讀兩三次就學識那些生字。佢是看oxford reading tree 學英文的。

回覆:siubbsw 的帖子

我囡由k2 已學phonics, 佢識a-z嘅發音, 但就唔識點運用, eg., red
而我自己英文好屎, 我唔識點教佢運用出來

HaYi  只開始學頭, 應該未學blend, 只可做到聽一個字, 估到咩字頭個D... ?  發表於 16-3-13 20:17
新人進場

我而家睇我個細的(K2) 都是同一pattern, 認字同reading 叻D, 但串字就要一般.  

其實我大仔細仔都是K1開始在學校學phonic, 冇再出去學.

大仔由細都識認好多生字, K3都己自行read chapter book, 但K2尾串字都唔得, 一來可能K2學校未教太複雜的blend sound, 二來就算教左, 佢未必會好快應用去串字, 見佢串字不叻(相對reading ) 我尤佢, 當時佢都有讀一些英文creative writing , 寫到但串字都有好多錯, 但鬼佬老師不會改佢.   

一上左英文小學, 英文算較其它學校深一兩年, 默書都多內容, 串字反而完全冇問題, 不用我跟, 直到依家P4都是.  我感覺是K3一年的phonic 較多practical 的時候, 幫佢用多左application如串字中.  

所以對己在學phonic的小朋友 如K1,K2仍未太叻串字, 有可能是時候未到, 只要保持應用, 之後build up 會好快.

有無audio book推介?

回覆 HaYi 的帖子

我囡 k2 學, 現在 k3 , 佢都係要我不斷讀開頭果音, 提示佢, 佢先估個開頭, (但都會錯), 但後面佢就唔識, 我亦都唔識教了
新人進場
‹ 上一主題|下一主題