用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真的要食藥嗎?
樓主: joe12211981
go

[過動] 真的要食藥嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

bestwish 發表於 16-6-2 12:00
我仔都係擲界or輕微. 但同樓主唔係好似, 成績唔錯, 全級10X, 考2X。 只係情緒同行為最大問題, 但多數係屋企 ...
小朋幾大?

COE1205 發表於 16-6-2 12:16
小朋幾大?
7歲, 小一

醒目開學勳章

bestwish 發表於 16-6-2 12:23
7歲, 小一
你小朋友同我仔小一時好似,都係成績唔差(2x/133)行為有點問題, 但一升上小二後我仔行為就出現好大問題,經常鍾意攪同學,又成日執地下D垃圾,又多口,呢年我經常收到學校投訴電話,仔係學校完全無人同佢玩。終於升小三暑假開始比阿仔食藥,今年情況好了很多,而且阿仔終於係學校有朋友同佢玩,最重要係成個人有自信咗我認為可以睇埋小二,如小朋友情況(行為)變差,可以考慮試用藥物幫下小朋友

COE1205 發表於 16-6-2 17:13
你小朋友同我仔小一時好似,都係成績唔差(2x/133)行為有點問題, 但一升上小二後我仔行為就出現好大問題,經常 ...

但我仔一向都係學校都好受歡迎, 好多同學仔鍾意同佢玩。尤其是女仔。

前幾日係書包仲收到一封信係女仔寫比佢。寫 I like you.

跟住我問佢有咩表示? 佢話回番信比人寫  I like you too.

醒目開學勳章

bestwish 發表於 16-6-2 17:23
但我仔一向都係學校都好受歡迎, 好多同學仔鍾意同佢玩。尤其是女仔。

前幾日係書包仲收到一封信係 ...
小一我仔都無問題,重攞埋操行獎, 交報告返學校時老師都話仔唔似ADHD, 但升上小二後情況變化好大, 所以升小二後要多加留意

引用:Quote:bestwish+發表於+16-6-2+17:23+但我

原帖由 COE1205 於 16-06-02 發表
小一我仔都無問題,重攞埋操行獎, 交報告返學校時老師都話仔唔似ADHD, 但升上小二後情況變化好大, 所以升小 ...
其實我仔應該係讀小二,我當時比佢遲一年入學做大仔。就係上左小一覺得呀仔好失控。

回覆 bestwish 的帖子

我有比仔食緊藥,當初都考慮好耐先比藥, 因三年班第一次見醫生醫生己問我地食唔食藥,用了一年時間做行為冶療都重收到好多投訴先決定比藥佢食, 如只係成績問題,我係唔會考慮食藥.

回覆:Ruby05 的帖子

邊到可以上行為治療?

回覆:joe12211981 的帖子

我之前都掙扎咗好耐俾唔俾我仔食藥,如果只係輕度專注力不足而且成績又唔差,我係唔會俾佢食藥。我仔因為對抗性行為同衝動打人,我無辦法唔用藥。

成績不太差,功課不太慢,是不用食藥啦,我個人經驗食藥心情會低落d焦慮d。

回覆:真的要食藥嗎?

上個月已經見了兒童精神科醫生,醫生話阿仔係有少少專注力不足,但不算太嚴重,不用食藥,暫時都係一路觀察,另外比佢排期睇鼻敏感,佢話鼻敏感都係一個好大的因素另佢有專注不足

回覆:joe12211981 的帖子

點解鼻敏感會影響專注?

Jjchow2015 發表於 16-6-23 10:49
點解鼻敏感會影響專注?
都會架 ! 我鼻成日塞, 成日唔舒服, 做咩都冇心機啦

‹ 上一主題|下一主題