用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 真的要食藥嗎?
go

[過動] 真的要食藥嗎? [複製鏈接]

仔K1-k3都比老師話專注力低,k2做了評估,醫生都話專注力弱d,但又未到好差,話佢屬於擲界,於是排期至下月見兒童精神科。現在仔讀緊一年班,我亦同班主任交待咗仔的情況,而我覺得學校的程度都幾深,今次考試全級106人佢排59,老師話要再加緊努力,亦同我講仔的專注力的確影響到佢,老師話佢自理差,上堂玩文具,平時導修堂其他同學已完成的功課,佢先啱開始,同時亦都讚佢中文比同班的人outstanding,上堂作句其他同學往往千篇一律,唯獨佢作得與眾不同,好有創作力,中文和常識成績應該唔止呢個分數(佢中文89,常識88),老師話佢都教過d專注力不足的學生,食藥後真的改變好多,亦5覺食藥的學生有什麼副作用...,言下之意,即係覺得我仔可以食藥改善,聽完老師咁講,心情好低落,亦都好掙扎是否真的要比仔食藥

0    0    0    0

好似第一次見唔會即時比藥你,除非你極力要求或精神科醫生見議要食

回覆:真的要食藥嗎?

我只是想早點打算

人生拼不是只有讀書再讀書,排名又排名!全級考59名亦不差!反而要吃藥同睇醫生應該是考包尾果堆至啱,自理做野慢大大下自然會改善

自己覺得無迫切需要的話,又無行為問題,忍住暫不要食藥啦

自理或組織管理技巧,可以先在家訓練,就算食藥,都要教小朋友這些,他不會自動學識的,尤其是ADHD仔!一定要教架

我仔小三下學期才確診食藥,追得返的。你不要讓仔仔成績跌穿80就好了,成績太差的話,好難追返
for every one criticism, three positives must be given.

引用:自己覺得無迫切需要的話,又無行為問題,忍

原帖由 lillymarie 於 16-02-28 發表
自己覺得無迫切需要的話,又無行為問題,忍住暫不要食藥啦

自理或組織管理技巧,可以先在家訓練,就算食藥 ...
咁你仔仔幾年班確診?平時又如何管教呢?

我都唔知點形容我仔,佢明顯同身邊的小朋友好唔同,做野甩甩漏漏,成日要人提,舉個例子,每次玩飛行棋,10次有8次行到同色的位置都唔記得跳,數學理解力好差,但中文就幾好,鍾意認字,對住d車就叻到飛起,完全認到型號,成日睇車書,平日功課我要坐喺佢隔離做紙板人,佢先可以完成,我7點回到家,佢唔算做得快,但每日完成後都有時間睇下書同玩,然後9:30上床瞓

醒目開學勳章

小朋友除咗成績仲有無其他問題?

回覆:COE1205 的帖子

咪就係甩甩漏漏咁,成日漏嘢,乜都要提嗰隻,但唔算過渡活躣,會發夢聽錯指令,做一半又唔做一半嗰種人,有次去評估大肌肉,姑娘叫咗佢2次攞d野放喺媽咪後面張枱,佢2次都係放喺我隔離嗰張,要叫第三次先放得啱,大肌肉冇問題,小肌肉就差dd,佢同阿妹差一年,一齊學縛鞋帶,阿妺教幾次就識,佢到現在都未掌握

醒目開學勳章

引用:咪就係甩甩漏漏咁,成日漏嘢,乜都要提嗰隻

原帖由 joe12211981 於 16-02-29 發表
咪就係甩甩漏漏咁,成日漏嘢,乜都要提嗰隻,但唔算過渡活躣,會發夢聽錯指令,做一半又唔做一半嗰種人,有 ...
坊間有的專注力小組興趣班有冇玩過?

醒目開學勳章

joe12211981 發表於 16-2-29 10:30
咪就係甩甩漏漏咁,成日漏嘢,乜都要提嗰隻,但唔算過渡活躣,會發夢聽錯指令,做一半又唔做一半嗰種人,有 ...
如果專注力差,其實可以試一下參加專注力小組訓練下,我仔小三係過度活躍,因為經常亂跑,容易發生意外.,同多手經常整到人,所以當時我先考慮比阿仔食藥,食藥後行為問題確實有改善

但親戚叫我儘可能唔比藥, 因為有副作用; 親戚個仔有過度活躍, 小一時確診, 一停藥就易打交; 佢媽媽好無奈; 佢話 副作用 系阻礙發育, 所以佢仔現在中學生了都唔太高大喎 !

我諗都唔會比佢食,唔知再大d專注力會否改善

食藥擔心有副作用, 但唔食藥對佢係咪好呢? 我同我先生都曾經掙扎過, 結論係食藥.  原因1) 如果食咗藥令佢上堂專心啲吸收得好啲, 咁唔比藥佢食係咪會剝削咗佢學習呢? 原因2) ADHD的行為有時真係令到我哋管教上有壓力, 有時自己控制唔到會鬧佢, 小朋友比人鬧又唔開心自信心又低, 大人心情又唔好, 親子關係又差.  如果食咗藥令佢行為冇咁令人激氣自然唔會比人鬧, 對大家都好.

回覆:Dressup123 的帖子

咁仔仔食咗藥後有乜改變,幾歲開始食?

回覆 joe12211981 的帖子

六歲開始食4小時半粒加8小時—粒,老師話明顯上堂留心咗。在家都有曵,食藥前叫十聲好似聽唔到唔停,食藥後叫一兩聲會停。

唔係個個小朋友食藥都有副作用架,所以真係要試.試藥的話醫生會俾份問卷你,試兩個星期咁.
我仔仔食concerta 27mg,冇影響訓覺同食野,情緒又冇大影響.

回覆:Dressup123 的帖子

我仔k3都諗住食,因唔想佢上小學大大動作整到人,影響課堂,比老師覺得佢係麻煩人。同我觀察佢上堂雖然無離位但真係踢來踢去。而家食可觀察佢反應,有咩唔妥搵醫生。上小學老師根本理唔到禁多,已經要適應新環境,仲要成日比人罰,不如試食藥。

我仔都係擲界or輕微. 但同樓主唔係好似, 成績唔錯, 全級10X, 考2X。 只係情緒同行為最大問題, 但多數係屋企發生。 成日掉野, 發皮氣, 打自己.......學校老師又暫未有投訴, 只係家長日時話佢都有周身郁, 都有唔專心, 導修堂就一定唔去做功課, 攪下同學仔禁。 禁我仔係咪都係吃藥好D呢?
‹ 上一主題|下一主題