用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPCN & GH

我女有幸得到GH K1及SPCN N2的OFFER, 個人其賓比教中意SPCN

但想到,升小時,GH大概80%, 而SPCN非官方統計係大概60%~~

你們認為應是否值得放棄GH而取SPCN呢?

大家可俾多D意見我嗎?

希望幫到你⋯⋯
當年因為幼稚園階段,全日班SPN 比較合適我們家庭的需要
也覺得sp的方向、終旨也較為合適我們

mandycml  多謝回覆﹗已PM~  發表於 16-3-1 15:20

回覆:mandycml 的帖子

在小學部有人問過讀st paul好定good hope好。果度好多建議。可參考下。其中有提及gh 要早起身。sp個名氣大d。我自己鍾意sp校服靚d... Haha

mandycml  THX~  發表於 16-3-21 09:25

回覆 mandycml 的帖子

Good Hope比St Paul Convent嚴好多,功課壓力大很多,無論幼稚園升小學,或小學升中學,篩走與留級的比率較高!St Paul Convent的歷史與傳統悠久很多,教導出來的女仔較graceful,兩間學校的公開試成績差不多,甚至有時是Good Hope稍勝,運動就更加係Good Hope贏嗮,但整體而言,我會選St Paul Convent,畢竟是百年名校,無論本地或海外的connection都強好多,對女孩子日後的發展機會多很多!

引用:回覆+mandycml+的帖子 Good+Hope比St+Paul

原帖由 TST_Mama 於 16-03-11 發表

Good Hope比St Paul Convent嚴好多,功課壓力大很多,無論幼稚園升小學,或小學升中 ...
多謝你解答,但聽聞SPC教淺考深,是真的嗎?是否多數人為了校內課程而外補?我對於working mom, 會否特別吃力?

回覆:TST_Mama 的帖子

"兩間學校的公開試成績差不多,甚至有時是Good Hope稍勝", 關於學術成績比較,有興趣了解中學部和小學成績,可以到學校網址下載school report & prospectus, 當中有齊Pre-S1/HKAT, DSE各科5或以上,和3大入U率 .

聽聞SPC教淺考深,是真的嗎?是否多數人為了校內課程而外補?我對於working mom, 會否特別吃力?

mandycml 發表於 16-3-18 08:56
聽聞SPC教淺考深,是真的嗎?是否多數人為了校內課程而外補?我對於working mom, 會否特別吃力? ...

我有朋友在小學四年班讀時,我見課文都好深下,佢就真係日日補習,最後頂唔順轉校了。所以資質好重要,如果pick up 唔到, 又日谷夜谷,都痛苦。不過GH都有可能同樣性況. 我親屬在st paul中學讀過,我好喜歡這校。或者你再考慮埋邊間中學你喜歡再決定

SPC考試的確很艱深,題目又難又多,好多學生做唔晒,中英數都一樣!好多唔適應填鴨式教育的學生,讀到P4或P5便會轉去國際學校。一句講晒,SPC係好傳統的名女校,與Good Hope,Marymount,St Mary,協恩,聖心,Marynorll一樣。