用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 剛收到信!銀禧無個面試。好失落
樓主: taifiona
go

剛收到信!銀禧無個面試。好失落

回覆:剛收到信!銀禧無個面試。好失落

我個仔同學暫時band 2都有得interview..

義氣仔女 發表於 16-2-27 16:54
我女其中一個同學, band 2既, 但都有得in喎
非也, 不折不扣Band 2

回覆 5kin 的帖子

我沒有去過這間學校的簡介會,可能誤會了樓主的意思吧。

回覆:義氣仔女 的帖子

未考第三次,如果第三次去返band 1, 最後又好難講,所以只可說暫時……

回覆:Naurto 的帖子

小兒是否私小or直資,如是又因私小直資的程度高些所以你的小朋友是否band2不能作準。因上年銀禧全收是band 1 的學生。

引用:未考第三次,如果第三次去返band+1,+最後又

原帖由 Naurto 於 16-02-28 發表
未考第三次,如果第三次去返band 1, 最後又好難講,所以只可說暫時……

...
你的小朋友是否私小or直資,如是又因私小直資的程度高些所以你的小朋友是否band2不能作準。因上年銀禧全收是band 1 的學生。

回覆:cecichan 的帖子

我對銀禧band 1b 好有保留

引用:我對銀禧band+1b+好有保留 +

原帖由 Naurto 於 16-02-28 發表
我對銀禧band 1b 好有保留
各人意見(不喜勿插)如計成績一定有1B,你可睇返之前有關DSE成績的 post (比起其他所為1B的成績有過之而無不及)如計校舍或其他就唔敢講。

回覆 cecichan 的帖子

全收band 1學生?好多學校都係咁講, 舊年我唔敢講,但前年肯定唔係,因朋友個仔band 2  入了!
wbmom

引用:回覆+cecichan+的帖子 全收band+1學生?好

原帖由 wbmom 於 16-02-28 發表

全收band 1學生?好多學校都係咁講, 舊年我唔敢講,但前年肯定唔係,因朋友個仔ban ...
我講的是今年全收band 1,不是前一年。

各人喜好,唔喜歡銀禧可以撰擇其他band1 學校。九龍塘都有好多好學校供撰擇。

呢個唔係鍾唔鍾意嘅問題, 而係好多學校年年都話自己收全band 1生, 但事實未必係真。

wbmom

今年band 2 有得in

5kin  只要合符校方列出嘅條件,band幾有得in有乜問題?  發表於 16-2-28 21:40

回覆:wbmom 的帖子

你質疑我都好明白,真係有D學校唔係全收band 1的。因小兒是銀禧學生故此我才知道是全收,這真是一間值得你撰擇的好的學校。希望你小朋友能入選啦!

5kin  始終呢幾年人少位多,有band2執雞成功未必無可能(尤其band2生家長會咁諗)  發表於 16-2-28 21:47

謝謝你,我的小朋友已入了心儀中學。希望其他人都可以順順利利吧!
wbmom

回覆:wbmom 的帖子

Welcome 恭喜你的小朋友入了心儀的學校,我只是希望能夠幫到各BK家長😅可能幫唔到手的。希望其他BK家長小朋友都順順利利入到大家的心儀學校。

同學是地區b2有可能是全港b1生,相反亦有可能。

5kin  贊同,而且除左top同bottom果d,其他學生嘅banding都係靠估,只係d邊緣人好多時估唔準   發表於 16-2-28 21:44

回覆:剛收到信!銀禧無個面試。好失落

見EK仲可以點評講一堆意見,真係唔同BK,又幾好。

我回post,重點只係安慰樓主,佢都講話好失落,So call真相對佢都無實質意義。
樓主,若你真係想入,學其他jm話齋,可以搏埋大抽奬,都係機會。加油。

全港頭兩次呈分後學生排名, 3月頭先到中學,官方資料正途黎講只係中學有。到時中學就會排申請自行遞表嘅學生。小學好多時都係參考歷屆學生,入到咩banding 學校而用黎估量自己現屆考生係屬於banding幾。所以點解家長間唔中會有落差,因為係學校自己統計出嘅參考常模數值,variable越少, 評估質量越高.
其實,band 1 學校個range都可以好大。因為Band1A,1B,1C唔會係平均分配。教局大抽獎派位機制,只要係band1學生,都有機會派入band1任何組別嘅學校。
以上所講,純粹俾大家參考,如有錯誤請見諒,有勞其他人更正。

銀禧係一所好學校,但sorry,真係無睇過呢間學校任何資料。
希望各位都順利入到心儀學校。

5kin  介定真相係有意義嫁,
假如有同樓主相類似嘅個案,
睇完post發現有人「十卜」佢,
唔排除會同校方嘈   發表於 16-2-29 06:43

回覆:Naurto 的帖子

無問題,况且in 完都唔一定收,只係我知道的講出來……

5kin  介定真相係有意義嫁,
假如有同樓主相類似嘅個案,
睇完post發現有人「十卜」佢,
唔排除會同校方嘈   發表於 1 小時前
~~~~~~~~~~~~~~~~

TO: 5KIN,

嘩, 你又一堆意見, 不如用引用啦~
喇, 我唔識樓主, 你講到識佢咁, 仲要唔排除會去校方嘈?
我無去聽個簡介會. SO, 我唔知你介定的是否100%真相.

你自己回樓主啦, 咪點評我喇. 我無失落呀~

5kin  唔好屈我話樓主會去嘈,我係話有其他人有可能睇完會「感同身受」啫  發表於 16-2-29 09:04