用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 評估渠道
go

評估渠道

小三男仔,想評估有否學障,負擔不起私家專業評估,想知非牟利團體有無此類服務

回覆:701003 的帖子

學校社工轉介 政府平估

回覆:評估渠道

搵學校EP評估咪得lor

引用:搵學校EP評估咪得lor +

原帖由 Mangobma 於 16-03-22 發表
搵學校EP評估咪得lor
學校EP好廢 小朋友成績差,品行無問題,入咗輔導班,學校淨係寫封信,叫小朋友睇精神科,醫生睇完封信就話係ADHD,開藥俾佢食小朋友好定好乖,唔似有過動!家長想自己再揾專業評估多 一次!

回覆:701003 的帖子

ADHD 只是一個名稱
我女都好乖好定
但專注不足加懷疑學障

回覆 701003 的帖子

你同學校社工傾吓, 佢地應該可以幫你

其實如果你懷疑小朋友學障, 你有無同老師講過?

我一年級都懷疑亞仔寫障, 同老師講, 老師觀察左一段時間, 同我講應該不是, 但最後都叫學校心理學家同亞仔做左次評估, 話不是寫障, 之後, 我同精神科醫生講,醫生又再搵醫院的OT同亞仔再做多次詳細評估, 最後都不是寫障.

所以, 如果是讀障,3年級老師應該一早發現,你小朋友會不會是邊緣位, 而且只是中文讀障定英交讀障? 定係2樣都有?  

引用:ADHD+只是一個名稱 我女都好乖好定 但專注

原帖由 濼晴 於 16-03-23 發表
ADHD 只是一個名稱
我女都好乖好定
但專注不足加懷疑學障
要食藥??

引用:其實如果你懷疑小朋友學障,+你有無同老師講

原帖由 pocoyo123 於 16-03-23 發表
其實如果你懷疑小朋友學障, 你有無同老師講過?

我一年級都懷疑亞仔寫障, 同老師講, 老師觀察左一段時間,  ...
係我姪仔,從小就如正常小朋友一個,只係升小之後派入傳統教學的地區名小學,成績差,所以入輔導班!寫中英文都好正常,仲好整齊!數學都係七 十分左右,中英文寫得慢,所以有時唔合格!學校話佢有過度活躍,我哋覺得好不可思義佢可能有學障,但唔可能係ADHD啩!咁快就要食藥?而且食咗藥只係更靜咗,(不嬲平時都好乖!)其他無改善!

引用:回覆+701003+的帖子 你同學校社工傾吓,+佢

原帖由 jojolauka 於 16-03-23 發表
回覆 701003 的帖子

你同學校社工傾吓, 佢地應該可以幫你
就係懷疑學校評估有誤

引用:Quote:原帖由+Mangobma+於+16-03-22+發表搵

原帖由 701003 於 16-03-23 發表
學校EP好廢 小朋友成績差,品行無問題,入咗輔導班,學校淨係寫封信,叫小朋友睇精神科,醫生睇完 ...
咁其實學校係評估左然後確定無讀障?定係覺得無需要做評估呀?

學障的徵狀好小去到小三老師都發覺唔到,除非老師學校唔想理, 又或學校無資源, 尤其名小, 只是有教分類的教育制度,只重成績, 對於一些成績不好, 但又安靜守規同學, 好多取其自行了斷方法, 即是,出去食補品可以跟到你就跟, 跟唔到就自己搵地方走.

可以再試下搵精神科醫生, 帶埋咁多年成績表, 同佢傾下, 睇下醫生肯唔肯同你排評估, 不過, 你有心理準備, 就算政府評估佢係有學障, 你都唔使萁望學校比到D乜野支援.

回覆:評估渠道

我都想搵評估心,因呀囝難而控制自己的行為及情緒。但因為成績唔差,全級26名,所以學校社工唔會幫我轉界。學校只會幫成績差嘅學生。