用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 HY, GHS大家会点揀
樓主: tung_yan0623
go

HY, GHS大家会点揀 [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+tung_yan0623+的帖子 +請+問+有+直+

原帖由 marble2004 於 16-02-26 發表
回覆 tung_yan0623 的帖子

請 問 有 直 資offer 還 可以 叩 津 校 嗎?
可以

醒目開學勳章

引用:回覆+tung_yan0623+的帖子 +請+問+有+直+

原帖由 marble2004 於 16-02-26 發表

請 問 有 直 資offer 還 可以 叩 津 校 嗎?
可以呀

回覆 小木偶媽咪 的帖子

Thanks a lot

可以呀

How is your decision in mind?

回覆 dordormom 的帖子

Gh, my girl likes gh more

回覆:HY, GHS大家会点揀

如果以成績或以入三大比率計算,兩間學校距離多唔多?

crystalwsm 發表於 16-3-2 08:45

我諗差别唔太大……
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D3

crystalwsm 發表於 16-3-2 08:45
德望唔係年年有公佈入3大率, 協恩近3年入3大率係~50%, 德望上次有公佈係前年, 當時協恩入3大率係~50%, 德望係~48%

Edward_Ed    發表於 16-3-2 13:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:HY, GHS大家会点揀

先謝謝兩位前輩的資料,即是話除了地區之外,兩校差別不大.......
但唔知點解,我哋學校入GH的人數比較多,每年都有10個8個,但相反,HY每年我哋只有數名能考入,咁其實是否反映HY難考D?

Yanamami  就算勁如APS都係入幾名?  發表於 16-3-2 14:55

請問GH小學同中學是不是一條龍可直升?

peggy  成績達標先可升上中學部  發表於 16-3-2 14:28

crystalwsm 發表於 16-3-2 13:27
先謝謝兩位前輩的資料,即是話除了地區之外,兩校差別不大.......
但唔知點解,我哋學校入GH的人數比較多, ...
HY收生準則好难捉摸……GH喜欢我地学生,可能係條件平均(学術体艺),学習态度好(我識幾个係入边都讀得出色啊),英文唔錯……或者我地d同学唔夠“鬥心”?

jackjackwin  HY收生準則好难捉摸-------->can't agree more  發表於 16-3-2 14:55

HY收生準則好难捉摸, can't agree more x 2

引用:Quote:crystalwsm+發表於+16-3-2+08:45+如

原帖由 hkpapa852 於 16-03-02 發表
德望唔係年年有公佈入3大率, 協恩近3年入3大率係~50%, 德望上次有公佈係前年, 當時協恩入3大率係~50%, 德望 ...
唔公布即係

小Monkey 發表於 16-3-2 15:08
HY收生準則好难捉摸, can't agree more x 2
HY過兩年後正式同小學脫龍, 到時應該會多番D學位放出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

兩間都係好学校,適合个女果間就係名校

引用:Quote:crystalwsm+發表於+16-3-2+13:27+先

原帖由 Yanamami 於 16-03-02 發表
HY收生準則好难捉摸……GH喜欢我地学生,可能係條件平均(学術体艺),学習态度好(我識幾个係入边都讀得出色 ...
都唔係呀,我哋D同學鬥心都好強架

引用:Quote:小Monkey+發表於+16-3-2+15:08+HY收

原帖由 hkpapa852 於 16-03-02 發表
HY過兩年後正式同小學脫龍, 到時應該會多番D學位放出嚟

Thank you hkpapa852,其實我都攪唔清楚D時間,我女今年小五,2017年9月升中一,今年年尾至出年年頭開始考直資,請問協小脫龍未?是否HY會有多D位放出來比外校生投考?

我又咁樣諗,協小係派位,如果以往8成直屬上到協中,HY仍然可以保持約50%入三大,咁比起GH小學及中學自主收生,一樣約50%入三大,是否代表HY更加有能力提升學生質素?也是否意味著,脫龍後HY收生更加自主,這批學生入三大比率比現在會更加高?

crystalwsm 發表於 16-3-2 16:05
Thank you hkpapa852,其實我都攪唔清楚D時間,我女今年小五,2017年9月升中一,今年年尾至出年年頭開始考 ...
你阿女係最後一年可以直升HY(要成績達C級).

脫龍後成績如何...... 無人會知.....

crystalwsm 發表於 16-3-2 16:05
Thank you hkpapa852,其實我都攪唔清楚D時間,我女今年小五,2017年9月升中一,今年年尾至出年年頭開始考 ...
協中有90定100学位收外來生?禁都幾乎係同協小五五分,点知入三大果50%的allocation是協小多还是校外多?(無人有統計过吧?)
两间真係差唔多……

crystalwsm  Thank you Yanamami  發表於 16-3-2 17:02
‹ 上一主題|下一主題