用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無小朋友會突然在小二小三發力?
go

請問有無小朋友會突然在小二小三發力? [複製鏈接]

我亞仔今年二年級,雖然好乖,但係唔鍾意睇書,雖然叫佢溫習做練習都好合作,但係成績都係麻麻同無記性唔小心...... 其實有無小朋友真係會突然在小二小三發力? 我對住係開始覺得無迷茫同唔知點幫佢進步...... 我都想有真實經驗分享鼓勵O下......
   4    1    0    0

醒目開學勳章

好難講,我仔今年小三, 但同學之間明顯進步同明顯退步都大有人在

我仔仔今年小三, 這三年top 10來來去去都是同一班人.  

唔好期望一教瞓醒就会自然变左叧—个人啊……係要家長鍥而不捨由小—小二提点、鼓勵、軟硬兼施……希望上到小三小四有dd收成咋~專心、時间管理、責任心、自理力係可以訓練既~成績好除左資質外,以上特質同建立一个reasonable target係同样重要既~毎天—小步既進步,日子有功就唔少㗎嘞~

sell2japan    發表於 16-3-8 19:57
200904  Totally agree!  發表於 16-2-29 16:11

跑馬拉松的在頭一公里就發力多數會輸。
我希望孩子初小用四成力讀書,高小五成,初中六成,高中七成,大學本科八成,研究院才發十成力!
其中考DSE或用九至十成力衝九個月就可。

我仔小一小二成績都麻麻。但我唔擔心,因為我知佢係識及不斷進步,只是唔小心為多。

今年小三期考,中英數平時考試測驗嘅唔小心突然冇咗9成,所以成績大躍進

男仔,我估要俾多啲時間,以及多觀察其心態的不斷變化,我仔以前樣樣都好似唔care,但今次派成績表前一周,佢突然同我講,有小小期待今次的成績名次,因為佢覺得佢今次第一次咁認真溫書,小四會分精英班,現任班主任好嚴厲,全班同學都怕佢,所以 ,我就同仔講,這個班主任在家長會講咗 ,到時可能會教非精英班,于是,佢努力溫書
還有家長的期望是如何?小朋友內心是否有壓力會來自家長?我晨早同仔講,只要入band1學校就唔理band1 a/b/c。因為本區極少band2學校,所以,我唔駛至top,保持到現在咁就可以。
我相信我仔要到中學先真正發力,小學就由佢hea 下

simonwan 發表於 16-2-26 16:36
跑馬拉松的在頭一公里就發力多數會輸。
我希望孩子初小用四成力讀書,高小五成,初中六成,高中七成,大學 ...
以跑馬拉松黎比喻,一場冇得跑兩次既比賽,我會選擇畀佢開頭係摸索自己節奏、比賽環境、對手質素,順道欣賞下周圍環境,到關鍵時期先去發力,一開始就全速跑唔知可以跑幾耐
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我諗只有家長才知小朋友的弱處在哪?逐個找出及擊破。
如我仔,佢識好多形容詞及四字成語,但經常 寫不出,執筆忘字,識講識睇唔識寫。所以中文作文就多數寫得差,功課還可以查下詞典,考試就差。于是家長日,我同班主任(中文科)講,到時希望佢可以叫亞仔寫周記,因為我覺得我叫,佢一定推搪。
果然,這一項任務昨日班主任下發了,每個星期交一篇文給班主任

200904  班主任好好喔!願意配合家長一起教好小朋友!抵讚!  發表於 16-2-29 16:13

多謝你地o既分享

我最初唔知小一原來咁深咁多野讀,無乜幫佢,亞仔因為分數太低望住份卷同我講對唔住同喊,自此之後就成日覺得自己無其他小朋友咁好無乜鬥心,加上我個仔係周星馳電影o既好朋友,份人開心,非常carefree

我希望佢會為自己的學業認真,希望佢會o係學業上得到小小自信,想幫佢所以試過瘋狂買練習俾佢做以為實得,點知都係咁,到突然有小進步而為亞仔高興,到發現小二又變番麻麻同無記性,我自己都唔知點幫佢

我知道讀書如同長跑,但長時間都未有果效,唔好話細路仔,我係大人都有d迷茫點樣先會進步

mclook 發表於 16-2-26 18:22
多謝你地o既分享

我最初唔知小一原來咁深咁多野讀,無乜幫佢,亞仔因為分數太低望住份卷同我講對唔住同喊 ...
小二都仲好細,如果你小五小六仲搵緊方向就難搞
而家初小要學既係多,難唔難好大程度係視乎語文能力,如果讀中文小學,中文能力唔得,幾乎科科都唔掂,首先睇下中文能力夠唔夠。如果中文認讀冇問題,就睇下理解能力,理解同表達能力其實平時交談已經睇得到。基本能力冇問題,就睇學習同解難能力,肯唔肯嘗試或思考解決問題既方法。呢d能力冇問題先睇學科問題,又係逐樣去睇,中英數常逐樣解決,如果見到分數低就去補習或做練習,就算分數提升到,都可能只係短暫性質

佢對自己成績感到不滿,已經係有責任感,比起對成績完全不關心既好架喇,逐樣改善去重拾信心,慢慢就會進步
Learning to Read, Reading to Learn.

我仔學校中文科,我覺得深 。而且初接觸普通話,小一中文科都好低分。我就俾佢日日睇普通話卡通,小一上學期,放學去圖書館做功課及睇書,于是喜歡上睇書,最初睇漫畫,之後就睇多字嘅書,不過前段時間我俾佢睇英文短片,少左睇書
英文就串字搞咗 好耐,于是另外學phonics,但都學得唔好,及完全冇興趣,去返英文堂的時間慘過擔泥,大半年左右cut咗 。小一時對英文有少少抗拒,可能因為去咗學沉悶的phonics, cut咗後,我俾佢試下外籍老師的堂(主力提高興趣及練oral),經過幾個月,對英文的興趣大咗 ,記憶好似都好埋,成績亦隨之上.

數學就一直冇大問題。主要唔小心。

我仔試過小一時,英文默書低分被同學笑,我同仔講,人地幼稚園做嘅嘢,你現在才開始做,會有一定差距,我地一齊努力 就得。之後該同學英文科多數低過我仔,我問仔有冇笑人地,我仔話冇,我話good boy

再分享下,我仔同班同學在小二已在外學分數,佢話可以教 我仔,我仔話:學咁快做乜?到時老師會教

回覆:請問有無小朋友會突然在小二小三發力

我仔小一全班尾七,二年級尾十七,今年三年級第一個學期暫時提升左三名。但之前兩年真係落左好多心機同苦功,唔係突然開左竅。最成功既地方係教會左佢閱讀,所以佢中文宜家比較輕鬆(一年級時中文只係四五十分)。英文就開始表現理想,都係多得以前成日同佢睇書,有啲野沉澱左落黎,宜家開始有反影。但三年級下學期數學開始深,佢最弱呢科,我要諗方法令佢學習解決問題。

想請教下大家係咪到左五年级成績係点已經定左呢?仔今年P.5,小—時考7x/160,之後我同佢都好努力温習丶操練,二年級到依家每次考大約3x-50左右。今次五年級期考退步左好多,老師話佢聰明依家仲喺band1內但可以再前d,我好担心之後的呈分!仔好聽話合作好肯温書同做練習。我吾知仲可以点樣幫佢,定係已成定局資質有限点谷都係咁上下?定要等佢自己開hill ?

kkhon 發表於 16-2-29 11:35
想請教下大家係咪到左五年级成績係点已經定左呢?仔今年P.5,小—考7x/160,之後我同佢都好努力温習丶操練 ...
名次係相對既,除左睇自己讀成點,仲要睇對手,我小朋友學校有個早幾年都級前三,小五第一次考試即跌晒watt,第二次考試發力就上返第一。朋友個小朋友情況一樣,之前年年前三,小五第一次考試跌到級十,暫時未知第二次考試係點,小五個個發力係會執位,不過底子最緊要,有能力就會上返應有位置

有呀,人地!不過唔係小三,係小四下學期開始左右!跟住小五小六名次keep 得好穩定好前!

我個仔都係小二, 明顯係未開竅, 和家姐好大分別.......
不過學校小三先開始考試, 希望佢到時望到成績, 會識得要開始發力

發力就無 ,

退步添

保持到都好彩

係阿媽發力不停提佢温書就有

‹ 上一主題|下一主題