用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學社交問題!
樓主: tatarita
go

小學社交問題! [複製鏈接]

回覆:Bingb 的帖子

係呀,好認同,可能同学之間也有不少公主病同学, 而且她們有些幼稚園同学,我女又是跨区來讀,又差少少,總之我現在發現她易嬲情況会不斷提醒她!希望有改進!

多d同女女傾吓,和她講多d道理,要公平和其他人相處,互相尊重。呢代的小朋友都係在家寶貝得不得了,人地吾會接受被人點,及早發現問題,趁早幫佢改善都好,高小、中學就更難搞。

醒目開學勳章 王國長老

樓上都有JM分享, 如果知道自己小朋友同同輩相處有難處, 不妨自從自己著手, 上D社交班, 余德淳同健苗軒, 兩間我都成日推介
另外, 樓主亦可:
1. 向老師同學校社工了解小朋友在校情況(留意: 小朋友同大人互動, VS 小朋友同小朋友互動, 係完全兩回事)
2. 透過上EQ社交班, 讓專業社工/治療師理解下小朋友, 睇下係咪有問題家長忽略左, 我個仔係小學至確診自閉, 因為佢非典型, 無典型徵狀如轉圈, 唔望人, 唔社交果D, 佢表面好正常架(尤其同大人互動), 但同同輩就出問題, 因為佢成日自我中心, 唔理解人想法, 做左D乞人憎事人地叫停佢唔覺得需要停, 唔識睇人眉頭眼額, 肉麻當有趣, 情緒起伏大, 我就係在童軍活動時見佢小小事就發人脾氣,  我心唸大件事喇......佢日日都係咁, 仲邊有朋友? 至的起心肝去上健苗軒咋, 果度係用遊戲+DE BRIEFING令小朋友反思, 唔錯的, 無論小朋友自閉唔自閉都好, 都有家長覺得有需要就去上, 效果幾好, 你去了解下丫

carchu12  請問Charlotte_mom,以樓主問的情況,應該以社交能力,還是以情緒控制落手呢﹖   發表於 16-6-23 13:53
HaYi  good sharing !  發表於 16-2-29 23:08

回覆:Charlotte_mom 的帖子

好多謝你意見,我會看看時間,真的要

回覆:Charlotte_mom 的帖子

多謝你的意見,我也会看看時間,也会給多点社交给小女參加!多謝大家,十分感激!

carchu12  請問樓主的小朋友最近如何﹖小女有同樣問題,都好想知有咩方法解決  發表於 16-6-15 12:32
‹ 上一主題|下一主題