用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
go

deleted

seems she already chose Victoria herself...why bother asking...both are very good schools.. parents themselves are actually the first and best teacher in the world...

回覆:Kittenxkj 的帖子

問題關鍵是她不知道寶山會否太谷,只是靠估...有人可分享嗎?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:puichingforsure 的帖子

佢有CONNECTION入寶山,第日都會有CONNECTION入佢想入的傳統中小學

哈哈...精警

EK草根多

引用:代人問。她有connection肯定會收,但她怕寶

原帖由 hellowbb 於 16-02-25 發表
代人問。她有connection肯定會收,但她怕寶山太谷,所以1516。她想小朋友在幼稚園幾年開心少壓力,雖然知ha ...
宝山是非富則貴的小朋友讀,好多頂級富豪D孫係度讀的!

回覆:有寶山唔入係咪好儍?

EK係比D冇connection, 而又希望幫小朋友做D野既媽去交流,既然你朋友好好彩識人有選擇,何不開開心心,由心出發做決定,無需庸人自擾

維記學費都已經夠貴,寶山仲貴多一倍有多,學費高,resources 自然好。我認識讀寶山的小朋友真係識好多野, 我睇吾係谷出來的,而係佢地課程同其他教材活動師資配合。經濟負擔到,又有信心與其他同校家長融合到,當然試下啦,比小朋友一個機會也是好的。

第一次見有人問寶山

回覆:busydaddy 的帖子

選校攻略嗰邊都有人問,一樣寶山vs vic,一樣心儀Vic,一樣可以有reference letter or人介紹可以入到...

回覆:hellowbb 的帖子

寶山PN 主要以中文授課,每星期有唸詩、有圖片嘅字咭及show and tell。學校在課堂中會教字咭內容。其實㸃算谷吾谷?我反而覺得家長普遍都會在外上堂,所以好少會有小朋友跟吾到學校課程。

引用:寶山PN+主要以中文授課,每星期有唸詩、有

原帖由 minna321@ 於 16-02-26 發表
寶山PN 主要以中文授課,每星期有唸詩、有圖片嘅字咭及show and tell。學校在課堂中會教字咭內容。其實㸃算 ...
你指讀寶山的小朋友很多外補?請問你知否他們多活動教學嗎?功課多嗎?

是,多外補。有活動教學,但係點算多或少呢?k2先有功課

minna321@ 發表於 16-2-26 13:27
是,多外補。有活動教學,但係點算多或少呢?k2先有功課
例如放學要做功課做到好夜之類。小朋友都讀得開心嗎? 他們會大力鼓勵閱讀嗎?

幼稚園生㸃會做功課做到好夜?小朋友要做的功課很多時上堂已教,所以一般好快做完。小朋友開心,好期待每天番學。無論媽媽們或小朋友們校外亦常有聚會。上堂會閱讀,學校亦會派書本回家閱讀。

我相信如果你個朋友有connection, 佢應該好暸解學校嘅課程,加上佢應該讀緊lTT , 可以同D老師傾下

不過有connection 嘅人都唔係百份百入到
,試過有人因為interview 時小朋友大哭而失手

Good luck

我知道寶山好注重成績,如不達表k2會叫小朋友自動退學。

回覆 Jmachi 的帖子

自動退學? 會唔會連超級富豪個孫都無面俾呢?