用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 給考K1而準備的你們
樓主: puichingforsure
go

給考K1而準備的你們 [複製鏈接]

其實係因為近年贏在起跑線嘅心態令到競爭推前到幼兒教育, 氣氛做到好似小朋友入唔到名幼神校就等於唔會考得到好中學/入唔到大學......

但以我在社會大學打滾嘅經驗......新生代真係有好多"高分低能".....所以我諗, 小朋友人生旅程漫長, 有D嘢未必响學校學到嘅, 例如EQ/AQ, 先至係佢哋响社會生存, 練贏其他人嘅籌碼.

回覆 puichingforsure 的帖子

咁我又冇乜所謂, 因為小朋友太細都唔建議強行戒片, 學校就想小朋友戒好片小d work load而不顧小朋友是否適合, 將戒片放入收生指標之一, 就算有offer我都唔會讀.

回覆:Streetboy 的帖子

引用:+本帖最後由+Streetboy+於+16-2-29+11:40+

原帖由 Streetboy 於 16-02-29 發表

回覆 puichingforsure 的帖子

回覆:puichingforsure 的帖子

thanks

回覆:給考K1而準備的你們

考名幼加龍幼K1....大前題真係要肯講野加有自信....最好係講好多野之餘會問返老師問題

有感而發.......剛看到維記校長訪問, 佢話家長們"贏在起跑線"嘅心態要改.......

引用:有感而發.......剛看到維記校長訪問,+佢話

原帖由 vpo0615 於 16-03-04 發表
有感而發.......剛看到維記校長訪問, 佢話家長們"贏在起跑線"嘅心態要改....... ...
呢個大家都知,但另一邊廂又話要競逐神校...

引用:有感而發.......剛看到維記校長訪問,+佢話

簽名被屏蔽

我小朋友讀緊n班,個個同學都出去考K.發現有幾位同學橫掃熱門學校offer,一係有好多offer,一係就無乜offer.我留意多offer都有一些共通點,就是語言表達能力高,講野時雙眼必望住你。你覺得你是同佢有交流. 不一定是最聰明的孩子,收生絕不是靠運氣
不過入不到熱門學校不是什麼大不了.in,小學先見真章

引用:我小朋友讀緊n班,個個同學都出去考K.發現

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題