用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油天 vs 德望
樓主: mama1601
go

油天 vs 德望 [複製鏈接]

引用:好奇想知你大女有考德望嗎? +

原帖由 whitepurin 於 16-02-25 發表
好奇想知你大女有考德望嗎?
大女有考德望, 只有waiting...

仲要問 ?
100% 德望, 根本唔同級數

大小分開諗, 可能妹妹好叻, 家姐中等???

細囡考到Good Hope K.1, 當然照讀

家姐抽到油天咪油天, 妹妹3年後怎樣, 到時再算, 唔通如家姐抽到油天, 妹妹就不讀GH? 如財政/返學路程ok, 無理由放棄GH K.1 offer

兩個女,12年德望學費,加埋校巴、補習、體藝培養,之後讀大學,加埋養兩邊父母、自己退休,條數係好大,樓主多方面考慮多d,都吾係壞事。

回覆 mama1601 的帖子

會揀德望,德望級數高過油天。

回覆:mama1601 的帖子

你同我情況一樣,大女小一waiting而細女入咗k1. 我就會細妹讀咗GH k1先算,雖然waiting機會渺茫,但萬一家姐wait到,兩姊妹可以返同一學校,唔使三年後再考小一,咁若果wait唔到,細妹可以三年後㨂返津校同家姐一齊讀都仲得。唯一考慮就係錢同地點,睇你似住西九,返GH好似有d遠,我好彩d住東九就無咩所謂。

回覆 whitepurin 的帖子

你諗法好正確
Good luck to 家姐!!

回覆 Jane1983 的帖子

但樓主的case...暫時只有細囡有GH offer
況且如果財政上不ok, 一開始已不會報名

回覆:mapp2009 的帖子

唯一例外可能係,甲一抽中st Mary, 咁就搬返西九,德幼都唔讀了

但SMCS 小學與中學已不是一條龍, 今年仍在小五應是最後一屆接龍.

Yanamami  咪玩la......  發表於 16-3-17 09:42
hppa  Any announcement on this?  發表於 16-3-16 00:28

ggfather222 發表於 16-3-16 00:20

但SMCS 小學與中學已不是一條龍, 今年仍在小五應是最後一屆接龍.
請問你從何得知這個消息?即現在小一至小四的已經不是100%直升上中學?你真的100%肯定?

hkpapa852  妳唔係信呀?  發表於 16-3-16 10:14

回覆:ggfather222 的帖子

吓!得番天神係一條龍?

回覆:ggfather222 的帖子

Chsc仍寫係一條龍喎,小學版都無人提脫龍,德雅就脫咗

whitepurin 發表於 16-3-16 08:26
Chsc仍寫係一條龍喎,小學版都無人提脫龍,德雅就脫咗

CHSC呢個網既資料其實唔係好準.....

EDB每年都會公佈官津一條龍學校既名單:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

St Mary係咪一條龍? 自己去睇下. 當然, 依家個政府做乜都唔係咁可信, 呢份名單係咪可信呢? 自行評估啦!

不過呢個事例又証明咗, 好多人鍾意道聽塗說後, 又不加考證就繼續去發佈資料, 攪到好似病毒咁四圍傳播 (好聽D咪叫人云亦云囉!), 唯恐天下不亂.

補充一句, 印象中今年小五最後一年可"直升"中學既係協恩小學. 不過協恩小學一向只和中學有"直屬關係", 唔係"一條龍"

hppa    發表於 16-3-16 14:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mama1601 的帖子

你之前又問抽德信?你大果個係女係仔定龍鳳胎?
有三個又抽到油天,緊偽讀免費啦!
但都系抽到先算啦!

1) 如果St Mary,小學跟中學脫龍, 無理由不是EK大事

2) 而且如果是一間負責任的學校, 真的要脫龍, 該是由某一年將升小一計起, 而非中途跟一群正讀小一至四的學生 "落手"

hppa    發表於 16-3-16 15:00

回覆 mapp2009 的帖子

Agreed

回覆 Kelseyrobinson 的帖子

有三位小朋友, 大B同年一齊抽所以先問. 經濟負擔真是唔細

回覆 hkpapa852 的帖子

真係唔識既就俾佢嚇死。。。

不過識既就俾佢笑死!

PS:或者佢「脫龍」的意思係佢抽唔到,所以咪同學校「脫左龍」囉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 hkpapa852 的帖子

Hkpapa, 我並不是相信他所講的! 我是想反問他為何會有如此消息, 而又如此肯定的告知別人!
‹ 上一主題|下一主題