用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 秘密收入
樓主: 慢咪咪
go

秘密收入 [複製鏈接]

-----

引用:Quote:最近發現小朋友開了間公司在校賣野(

原帖由 judy 於 16-02-23 發表
我就會問佢參股得唔得。
我都會咁做

回覆 awah112 的帖子

多謝各位的意見,我只是怕學校發現記維規對升中好大影响,仲有几個月就完小六了, 若不是這樣, 其實我都覺得不是太大件事,反正也是零錢價值的文具及星卡而已.

我會同佢講并了解佢呢個生意的玩法,一齊探討下.

佢有生意人的business sense 、膽色及執行力,可喜可賀!現在衹要教佢兩樣野:一個真正成功的企業家系要正直誠信;第二,做事要不怕失敗,有毅力。
令千金成功可期!恭喜!恭喜!!

回覆:秘密收入

大家真係睇得好正面,如果換成發生在我小朋友身上,我一定擔心死!我真係諗唔到在學校可以做乜"生意"揾到成三千幾蚊!又唔知當中有無不誠實及欺詐行為。小朋友每日只有十五元,現有超過二百倍財富!試諗一個月入一萬的人,唔洗唔食,做乜生意可以儲到二百萬!

我覺得在學時試做生意不是一件壞事, 我自己都在大學玩過年宵, 同有參加財經學會玩模擬投資.  其實在外國小學生做小生意都好普通.

但香港小學生做哩D, 錢銀都不少, 同埋對象是同學, 我都會有點擔心佢地的作法會影響同學間的情誼, 因錢銀交手始終煩D, 同埋一般學校都會不讚成,

所以如樓主的想法, 如是我, 都會假說朋友的女有在校賣野, 但被校知道要見校長, 問佢點睇, 帶出個話題... 再問清楚到底佢地的交易過程是如何, 提出可能的後果, 要小心的問題.... 如果可以, 改在假期才做可能學校都不會理會等..

樓主的女是叻女, 會易明白事件的後果.

引用:如發現小朋友在校賣野賺錢,你們會用咩打開

用 $3K 報下一些 小朋友可上投資理財 course,或可以幫助一生!

我舊中學同學當年在校內買嘢, 而家在排檔做小販。

我識人小學做買賣,後來白手興家做跨中港集團主席,除左頭腦,際遇都好重要既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

你小朋友係叻仔,千其吾好鬧佢,好好引導。

好叻! 教佢大個好好孝順你。你就一世無憂。

醒目開學勳章 王國長老

小朋友係叻,但一定要正確引導。幾千蚊對個小學生係好大數目。試想:你係同學媽媽,發現個仔用幾倍價錢買左d野,你係家長,知道個仔利是錢俾同學賺晒(難聽講呃晒)。你會唔會一句:同學仔真聰明哈哈哈一笑置之?
如果件事暴光,小朋友分分鐘記過都有份!

我個仔返學校賣童軍獎券我都叫佢唔好。小學生之間唔應該有錢錢瓜葛。

識投機理財,無錯係叻仔,但在學校做呢d野我一定唔同意。再講,今日小朋友豬豬下俾佢賺,如果有日發現成本只係xxx,要求賠償,發爛,玩杯葛,到時受嘅傷害用錢都補唔返。大人世界一講「傳銷」都無friend做啦。

建議樓主盡快處理, 要比學校快

如何介入, 若是我, 直接說:媽媽知道你最近在學校......

只要是真正溝通, 不是責駡, 不會傷感情

提醒孩子, 在學校不可以這樣做, 但媽媽支持他有創意/有組織能力......

謝謝大家寶貴的意見.

回覆 慢咪咪 的帖子

點呀,有無同小朋友傾?有也進展?

租格仔鋪比1格佢玩下啦...識搵錢好有腦!不是非法,正常買賣我會真係幫下手

已叫停, 同佢解釋拿大人錢去入貨是不對的, 告訴她大可同父母商量佢的想法,我們可從她利是錢拿一部份出來入貨,另外若她的健議好,父母會支持佢并會投資少少錢給買貨用.  基本上,我們是支持她有這個勇氣去做生意,但要做得光明又不會維校規. 現在叫停,等完成程三後會同佢再準備開網店試一試.  佢有這個興趣相信佢會學得好快, 希望佢從中學會成本的計算, 產品的選擇, 待人接物.

MASAYA  處理得好   發表於 16-3-7 18:55
‹ 上一主題|下一主題