用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 秘密收入
go

秘密收入

如發現小朋友在校賣野賺錢,你們會用咩打開話題問佢呢?

最近發現小朋友開了間公司在校賣野(公司只是自己給名),賣東西如名星卡,文具之類,當中有買得多有禮品等推廣手法,又有職員滿意問卷調查,并發現有三千多元(我冇比零用錢習慣,只有每天零食錢15元). 佢公司糸秘密,所以想問下大家用咩打開話題問佢又吾會傷感情呢?  佢現讀小六,由幼稚園已喜歡在家玩店舖賣野之類角色扮演,我真怕被校發現會紀維規. 我覺得佢可能想當老闆引,錢對佢不太重要的.

請給點意見你們會用咩打開話題問佢呢?  我又不想傷感情.

你話佢秘密, 但點解你會知佢在校賣野? 仲知道有三千元?

BTW, 佢咁成功, 將來一定很識做生意。

引用:如發現小朋友在校賣野賺錢,你們會用咩打開

原帖由 慢咪咪 於 16-02-23 發表

最近發現小朋友開了間公司在校賣野(公司只是自己給 ...
話佢知學校市場太细,冇肉食,又違(校)規,幫佢手轉去做網購。

vincher  好提議  發表於 16-2-23 16:15

回覆 rainbowcov 的帖子

是偷偷睇佢買賣記錄,有晒買家簽收同收貨日期。3000蚊我在她牀找到的,唉!點算呢?在校做呢d始終吾糸咁好囉,我都知佢有d呢樣天份。而家就糸煩點開口問佢,一陣佢問翻我點知咪反感我偷睇佢d野。

回覆 oooray 的帖子

講笑咩,佢d文具網購冇人要囉,普通野,我都吾知佢d韓星卡响邊度來貨的,一斑同學仔湊熱鬧吧

唔想佢係校內搞,細細地租個幾日既攤位試下畀佢一手一腳搞買賣
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

同佢傾計,講吓名人白手興家的故事,睇吓佢會吾會忍吾住分享。
其實小朋友有呢d想法,對金錢有概念,吾係壞事,但如果學校知道,或者有一兩個吾满意的家長嘈起來,可以好煩,都要同小朋友講吓。

最近發現小朋友開了間公司在校賣野(公司只是自己給名),賣東西如名星卡,文具之類,當中有買得多有禮品等推廣手法,又有職員滿意問卷調查,并發現有三千多元(我冇比零用錢習慣,只有每天零食錢15元). 佢公司糸秘密,所以想問下大家用咩打開話題問佢又吾會傷感情呢?  佢現讀小六,由幼稚園已喜歡在家玩店舖賣野之類角色扮演,我真怕被校發現會紀維規. 我覺得佢可能想當老闆引,錢對佢不太重要的.

我就會問佢參股得唔得。

回覆:秘密收入

我會直接同佢講,話佢聽你知道佢賣野一事,令佢同時明白咩叫「若要人不知 除非己莫為」,秘密唔可以守一世。繼而再同佢講賣野本身唔係一件壞事,但有咩地方要註意。

回覆 MASAYA 的帖子

這個提議都好,但我會留翻比佢中學同同學自己挍年宵。

回覆 Jane1983 的帖子

咪就糸囉,一陣挍到學校都知就煩

回覆 loveDD 的帖子

都糸咁想,定糸收起佢3000蚊,等佢問我就講呢?

回覆 慢咪咪 的帖子

等佢發現吾見左,你先同佢講,驚佢話你翻佢d野。佢小六,開始大,你係一心為佢好,母女倆打開天窗說良話,吾好引起猜忌。

引用:回覆+oooray+的帖子 講笑咩,佢d文具網購

回覆 oooray 的帖子

講笑咩,佢d文具網購冇人要囉,普通野,我都吾知佢d韓星卡响邊度來貨的,一斑同學仔湊 ...
唔係講笑,真係要立即叫停。萬一日後有買家嘅家長向學校投訴孩子花了錢向同學買野,即使你明天唔再賣野,學校一定介入,結果絕對係你唔想見到。

依家D細路有很多零用錢, 在學校做生意賺錢不是難事,孩子不缺錢,但道德教育和良心上要分辨要否賺這些錢,如何賺,才合理,有否隠瞞和欺騙成份?學校認為違規也是合理。

多年前友人孩子在學校fair買了小玩意,隔十分鐘,用三倍價格轉賣給同學,媽媽讚孩子很聰明。今天孩子已經十九歲,在瑞士貴族學校讀書多年,連合格考美國大學的成績也欠奉。前年晚飯,男孩說在等世界大戰,可以發戰爭財云云,真是後生可畏。

樓主,孩子這麼年幼,有興趣做生意的必然是聰明頂透了,只是聰明人也有不少盲點,更需家長管教引導,以免走錯路。

直接問,呢啲小朋友諗嘢咁大個,當佢大人咁傾計仲好

直接同她傾,話執房見到一大筆錢,她怕妳想錯隔離,會講清楚。

上面家長的問題及解決方案都有參考價值,但我會更有興趣知道她為什麼這樣做,有什麼得着,知不知道有風險,上中學後又如何.......

妳越打開話題,越開通,她越跟你易溝通!

文具買賣及韓星相是階段性,利潤空間亦微薄,好快沒有市場。

妳發現有現金,有沒有存倉?值多少。如果沒有存倉,她可能收手了,就不用太擔心。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:如發現小朋友在校賣野賺錢,你們會用咩打開

最近發現小朋友開了間公司在校賣野(公司只是自己給 ...
其實個小朋友咁有生意頭腦,咁識理財,應該鼓勵佢行正面的路。不應該投訴佢吖

醒目開學勳章

其實有不少名人, 小時都有自己小生意. 如無記錯愛迪生, 畢非特都有.

可唔可以借講名人故事CHOK 吓佢??

又不是壞事,自由發展,無謂干預