用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班,真的有用嗎?
樓主: Littlehorsebb
go

面試班,真的有用嗎?   [複製鏈接]

Pls pm

引用:3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分

原帖由 lymchau 於 16-02-24 發表
3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分一般,但是有一個老師好推介,她真是幫到手,把我成個BB的仔調整 ...
請pm有關老師,可以嗎?thx

引用:後來我在荃灣上的那個老師就真的可以改善小

原帖由 lydia_keng 於 16-03-07 發表
後來我在荃灣上的那個老師就真的可以改善小朋友的行為禮儀問題,而且價錢也平一點

...
可否告知荃灣那個老師 ?

回覆:面試班,真的有用嗎?

過來人給家長少少意見。
我有兩個囡囡,今年分別小一同k3了。
回想前年大囡k2那年,真係好大壓力。
聽朋友講話面試班的好同唔好,最後都係比囡囡上年半年左右既面試課程。起初都煩緊讀邊間,最後都係經bk既媽媽介紹我識到個好老師。大囡比較坐唔定,衝動型,最後老師教左我好多方法同比左好多選校意見我,最後大囡成功有六間直資私小收左。
到細囡,細b關係,講野唔清唔楚,最後都係選擇同一位老師,幸好細囡都有四間學校收左。
其實,我既經驗就係,家長有時間可以自己教,教小朋友表達,日常認知,得閒同小朋友講下故事,再上d短期課程,學習群體相處,再拎下老師意見,其實係最好,但現今好多媽媽都要番工,好似我咁😂,最後都係選擇搵老師教,星期六日重溫每星期內容,日常用唔同方法改善小朋友弱點,不過,老實講,家長唔可以太指意老師,最好既老師其實係家長自己。

其實沒有一定有用及無用
要視乎好多因素
但多多少少小朋友一定有得著的
不過完全同意唔好去那些乜都讚, 教師又年輕的.
小朋友邊可能無缺點

3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分一般,但是有一個老師好推介,她真是幫到手,把我成個BB的仔調整 ...
可以pm資料嗎?感謝

引用:後來我在荃灣上的那個老師就真的可以改善小

原帖由 lydia_keng 於 16-03-07 發表
後來我在荃灣上的那個老師就真的可以改善小朋友的行為禮儀問題,而且價錢也平一點

...
可否pm荃灣老師資料?thanks

我自己和先生很忙,有讀面試班,覺得幫到手。
當然要選擇理想的老師,最後小朋友考入一線直資。
最重要的是老師可以提醒孩子的不足,自己在日常生活中加强訓練,好像每一步有人在提點。這是我覺得最重要的地方。當然,家庭支援最重要,老師只是指出不足和改善方法,自己一家要一條心去做才成功。
如果自己是ftm, 又多朋友經歷過考小一,有很資訊可以提供,自己支援多,便不用了。
對於我是新手媽媽,學校的入學要求不甚了了,面試班可以说幫助很大。

回覆:lymchau 的帖子

可以pm 個interview 班老師資料比我?thxs

回覆:adaandava 的帖子

可以pm 個老師資料比我?我囡又係坐唔定

引用:我自己和先生很忙,有讀面試班,覺得幫到手

原帖由 chitchitboy 於 16-03-18 發表
我自己和先生很忙,有讀面試班,覺得幫到手。
當然要選擇理想的老師,最後小朋友考入一線直資。
最重要的是 ...
十分同意,其實一星期得一堂,我作為家長就是想要能觀人力微而又熟悉面試程序的老師提點我!如可糾正一下我小孩更好!

想不到收到很媽媽的pm, 想像到考小一是小朋友一個很大大挑戰,我在此不單獨回覆了,這是一間小小的面試丶中心,名字是Smart Circle Education, 自己上網找尋下,應該找到的。祝大家小朋友可以入讀心儀小學。记得家庭支援最重要。

我都想要資料,可否PM 我🙏🙏

pls pm me … THX fiRST!

Could u pls PM me? Thanks.

回覆:lymchau 的帖子

Can you pm the information to me please?

Can you pm the information to me please?

lymchau 發表於 16-2-24 18:15
Could u send me the detail for the teacher?

Baymax 發表於 16-2-25 22:52
我考究過幾間熱門的面試班課程內容,  最後參加了一個短期精英面試班。
面試班一般能讓家長知道小孩的不足 ...
Could u send me the detail of the short interview course, pls?

jenny1919 發表於 16-2-28 22:13
給大家的建議:
1。切記不要幫襯找後生女教的面試班,那些是PLAYGROUP/ TUTORIAL, 她們人生經驗不足,點 ...
我都在太古,是哪一間?可否俾你覺得好的那間資料給我?
‹ 上一主題|下一主題