用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班,真的有用嗎?
樓主: Littlehorsebb
go

面試班,真的有用嗎?  

引用:3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分

原帖由 lymchau 於 16-02-24 發表
3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分一般,但是有一個老師好推介,她真是幫到手,把我成個BB的仔調整 ...
可否pm老師資料給我? 謝謝!

回覆:面試班,真的有用嗎?

Pls pm to me.. Many thanks🙏🏻

多多少少有用, 但太辛苦小朋友了吧
我無幫個女報

我考究過幾間熱門的面試班課程內容,  最後參加了一個短期精英面試班。
面試班一般能讓家長知道小孩的不足的地方, 可是問題要家長自己跟進改進。 面試班也可讓孩子實習面試,  真正面試的時可以不那麽怕。

學術訓練不能夠靠面試班。 他們不是這方面的專家。 坊間有許多英數的班給你去選。
禮貌也不能靠面試班,禮貌需要長期的生活訓練。

還有,面試班可能學了些背誦式的答案。那是你不想要的。

我的孩子在面試班學到的實際是說故事。 他從害怕說故事到能說並掌握故事故事鑼輯,  就在這兩個月發生。

最後, 假如家長是完全自己不教,面試班當然是有好過沒有。

回覆:面試班,真的有用嗎?

Pls pm

我在佐敦上那間完全唔得!又貴,個所謂老師,求其比d notes上堂,做手工講下故事,似幼兒playgroup。比不到任何有用comment or suggestion 、sell人報佢reading club,d 單張,talk 講到好全面,真係中曬招。連同我一起上堂的SC媽媽都話唔對路。

回覆:lymchau 的帖子

Pls pm me, thanks

西琦 發表於 16-2-23 17:47
我個女本身慢熱,讀SC, 我有同佢讀面試班,大概讀咗10個月。我自已覺得有用,因為學校有train佢好多technic ...
Can you please pm the contact of the interview class?  Thanks a lot!

friendlymickey 發表於 16-2-25 23:41
我在佐敦上那間完全唔得!又貴,個所謂老師,求其比d notes上堂,做手工講下故事,似幼兒playgroup。比不到 ...
請問可否提供多些資料, 因我朋友也想報佐敦其中一間

回覆 lymchau 的帖子

Please PM me the good teacher details. Thanks!!!

回覆:friendlymickey 的帖子

佐敦邊間面試班centre?thanks

引用:我在佐敦上那間完全唔得!又貴,個所謂老師

原帖由 friendlymickey 於 16-02-25 發表
我在佐敦上那間完全唔得!又貴,個所謂老師,求其比d notes上堂,做手工講下故事,似幼兒playgroup。比不到 ...
請問是哪一間?
是kiddies club嗎?

可否PM 老師資料給我?

lymchau 發表於 16-2-24 18:15
3個仔女去過幾間城中著名的面試班,大部分一般,但是有一個老師好推介,她真是幫到手,把我成個BB的仔調整 ...
麻煩你可PM埋我,many thx.

回覆 lymchau 的帖子

請問可 PM 資料嗎? Thanks!

可否pm 老師資料

回覆:Littlehorsebb 的帖子

我覺得有用,特别是train group interview 的禮儀。我孩子去年join中環X思,4-5個小朋友一group, 輪流講故事,答問题。成日要等其他人,咁可以train到佢有耐性等及留心聽其他小朋友發言。First round 多數是group in, 等的時候的坐姿及態度,其他人發言時有沒有留心...呢d係一對一無法train 到的。利申,我孩子入了南區直資小學。

回覆:daddy2007 的帖子

我仔都要train group interview 的耐性,你那間面試班的資料可以pm 我嗎?有沒有分店?因我住九龍區!thanks a lot~

引用:我覺得有用,特别是train+group+interview+

原帖由 daddy2007 於 16-02-27 發表
我覺得有用,特别是train group interview 的禮儀。我孩子去年join中環X思,4-5個小朋友一group, 輪流講故 ...
我仔都要train group interview 的耐性,你那間面試班的資料可以pm 我嗎?有沒有分店?因我住九龍區!thanks a lot~