用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考公開試或比賽對升中有幫助嗎?
樓主: KirryLai
go

考公開試或比賽對升中有幫助嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:老實講,對升中最有幫助既係呈分試。如果純

原帖由 王家爸爸 於 16-02-24 發表
老實講,對升中最有幫助既係呈分試。如果純粹為升中,嘜考公開試或比賽都唔好參加。將啲精神集中係考呈分試 ...
同意!我朋友個小朋友拎好多公開數學奬,仲要次次冠軍,係佢學校出晒名,全校都一致睇好佢。個亞媽佢已經疊埋心水入Top校,未去考已經問大家揀邊間好?考左7、8間,點知一二線直資冇一間收,最後靠大抽獎。

Yanamami  但中英文科如何?  發表於 16-2-24 14:10

lovecupid 發表於 16-2-24 13:52
在香港,升中學和升大學都是成績行先。
其他特異功能,除非是世界冠軍才有用.... ...
但又有D現實....只有成績....有D頂班學生係第1回合首先出局...未必全係成績行先
但佢地始終都會入到好學校既 ~~~

王家爸爸  成績 + 面試   發表於 16-2-24 16:19

mcl203 發表於 16-2-24 14:11
但又有D現實....只有成績....有D頂班學生係第1回合首先出局...未必全係成績行先
但佢地始終都會入到好學校 ...
我地老師会叫已経handle到成績既同学向多方面發展,要all round先有直資青睞。末搞掂学業既同学,自然应多花心神係讀書上~

5kin  而且間間中學响自行收生階段個策略都會唔同,有學校只問成績,亦有學校睇多d其他嘢   發表於 16-2-24 16:40
5kin  我相信一線官津都唔會只睇成績(派到入去一定係成績勁)  發表於 16-2-24 16:10

mcl203 發表於 16-2-24 14:11
但佢地始終都會入到好學校 ...

成績好的學生,在面試落選。很多不是成績,而是性格有問題

那些內向怕醜慢熱其實好小事。

最恐佈是那些自恃成績好就不可一世,又有偏執的人。

例子:

1,男生自恃成績好,看不起女同學和女老師…..

2,男生自恃成績好或數學是資優而看不起教自已數學的老師甚至在當眾指老師「無料到」

3,學生不會與人合作,日常言語都是比較、批評和睇低人的。

這些學生日後都會成為被排斥和欺凌的對象……

因為他們不明白:「知識越多,才發現自己是越渺小。」做人要謙卑的道理。

讀書成就好高,但出來社會際遇就好慘淡大有人在。

成績是令學校(老闆)會面見你的第一步

性格和人際相處是學校(老闆)會收()你的決定因素。

EQIQ重要。

Yanamami    發表於 16-2-24 15:24

5kin 發表於 16-2-21 19:20
所有經歷都會對小朋友嘅發展有影響

話時話,你係為咗乜幫佢報比賽?
係呀, 為咗升中時個profo靚仔D, 佢冇拎過任何獎和考公開試, 只係黎緊11月考二級鋼琴.

JJDBB 發表於 16-2-21 23:30
我今天又執下D certi,多就多了,不過全是豬肉奖,唔填又無野寫,填又好無謂。

...
你起碼有D野寫下, 我暫時一樣都未有, 好擔心有影響

洋蔥頭媽咪 發表於 16-2-22 09:36
要留意只填小五/小六,其他冇乜用。
四年級唔可以填埋落去?

Yanamami  普通野就無謂,全港性有头二三名既都可以既~  發表於 16-2-24 15:23

sauwai00 發表於 16-2-22 14:15
請問劍橋英語對升中重要嗎?
我見方間話考劍橋英語和GAPSK有助升中, 可証明國際LEVEL幾多, 唔係有用咩?

lovecupid 發表於 16-2-24 14:27
成績好的學生,在面試落選。很多不是成績,而是性格有問題那些內向怕醜慢熱其實好小事。最恐佈是那些自恃成 ...
成績好的學生,在面試落選。很多不是成績,而是性格有問題 <-----眼見未必一定如是既...未必咁復雜

Yanamami 發表於 16-2-24 14:23
我地老師会叫已経handle到成績既同学向多方面發展,要all round先有直資青睞。末搞掂学業既同学,自然应多 ...
我估....咪最少係你囡囡已經考到果間囉....

Yanamami  好多间直資都係,尤是学界比拼果d, 音樂節呢仲有……  發表於 16-2-24 16:24

小木偶媽咪 發表於 16-2-24 14:05
同意!我朋友個小朋友拎好多公開數學奬,仲要次次冠軍,係佢學校出晒名,全校都一致睇好佢。個亞媽佢已經疊 ...
謝謝分享, 因身邊朋友個個都話有CERT OR 獎項機會大D

Yanamami  但先要有好成績打底~  發表於 16-2-24 16:23

lovecupid 發表於 16-2-24 14:27
成績好的學生,在面試落選。很多不是成績,而是性格有問題那些內向怕醜慢熱其實好小事。最恐佈是那些自恃成 ...
成績夠好,一定有面試機會。只要面試表現唔差,機會應該好大。但係如果成個港孩咁,人地就一定唔敢收。

KirryLai 發表於 16-2-24 15:22
我見方間話考劍橋英語和GAPSK有助升中, 可証明國際LEVEL幾多, 唔係有用咩?
作用只係叫做多張cert填下表無禁空白囉。

王家爸爸 發表於 16-2-24 16:22
成績夠好,一定有面試機會。只要面試表現唔差,機會應該好大。但係如果成個港孩咁,人地就一定唔敢收。 ...
嗱....我又係聽番黎....成績前列 連申請表 都無....唔一定㗎

小Monkey  Yes, DXX 真係要文武全材  發表於 16-2-24 18:32

KirryLai 發表於 16-2-24 15:22
其實問題唔係張證書有無用,證書本身用處唔大,而係好既英文同普通話,不但可以係面試時有效地同主考老師溝通,而且可以增加信心。

5kin  呢個係速食文化嘅影響,好多家長着眼張沙紙「面值」,無理會背後uncountable 嘅成果   發表於 16-2-24 18:18

王家爸爸 發表於 16-2-24 17:42
其實問題唔係張證書有無用,證書本身用處唔大,而係好既英文同普通話,不但可以係面試時有效地同主考老師溝 ...

问題係好多人考cert係無上course,只係考天才上陣,所以本身英普有—定程度勝任考試,去考,就真係為有張cert去填表,同有無能力去面試同有無自信無乜直接关係~

引用:Quote:KirryLai+發表於+16-2-24+15:22+我見

原帖由 王家爸爸 於 16-02-24 發表
其實問題唔係張證書有無用,證書本身用處唔大,而係好既英文同普通話,不但可以係面試時有效地同主考老師溝 ...
所以,我一早同小朋友学乜学乜,大家認清是要基礎打好,另外有試考,可以考慮考,但不是必要。去見識下也無防嘅!我家小孩多數是肉獎。

Yanamami 發表於 16-2-24 18:38
问題係好多人考cert係無上course,只係考天才上陣,所以本身英普有—定程度勝任考試,去考,就真係為有張c ...
空槍上陣好可能係想試吓自己既真正實力。
‹ 上一主題|下一主題