用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考公開試或比賽對升中有幫助嗎?
go

考公開試或比賽對升中有幫助嗎?

想問劍橋Flyer, 鋼琴校際比賽,奧數比賽和GAPSK普通話考試,繪畫比賽,呢5樣對升中有冇幫助?

Flyer?PET都未必有用呢……乜比賽都要有奬(非分豬肉獎)先有用。

回覆:Yanamami 的帖子

咁FCE,CPE 有無用??

王家爸爸  FCE同CPE對申請SPCC同DBS肯定無用,其他學校唔太肯定。  發表於 16-2-22 10:08
Yanamami  王家爸爸話無用。  發表於 16-2-21 20:30

KirryLai 發表於 16-2-21 15:54
想問劍橋Flyer, 鋼琴校際比賽,奧數比賽和GAPSK普通話考試,繪畫比賽,呢5樣對升中有冇幫助?

...
所有經歷都會對小朋友嘅發展有影響

話時話,你係為咗乜幫佢報比賽?
只係為咗升中時個profo靚仔d?

Abrsm算不算?有些學校寫明幾级或以上才有music audition

引用:Abrsm算不算?有些學校寫明幾级或以上才有mu

原帖由 cmchang0927 於 16-02-21 發表
Abrsm算不算?有些學校寫明幾级或以上才有music audition
mostly at least grade 6

回覆:考公開試或比賽對升中有幫助嗎?

我今天又執下D certi,多就多了,不過全是豬肉奖,唔填又無野寫,填又好無謂。

我諗有一定比冇強. 我阿女的同學有D真係幾乎空白, 咁幾難睇.
不過佢地通常只係B2, 都唔太上心和擔心

回覆:考公開試或比賽對升中有幫助嗎?

識唔少人乜都冇一樣入B1,不過有點都好睇啲好過冇,但作用不會太大,始於成績同操行最重要。

引用:我今天又執下D+certi,多就多了,不過全是

原帖由 JJDBB 於 16-02-21 發表
我今天又執下D certi,多就多了,不過全是豬肉奖,唔填又無野寫,填又好無謂。

...
要留意只填小五/小六,其他冇乜用。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

有些要填埋小四的, 所以keep 小四至小六就夠了

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 有些要填埋小四的

原帖由 HCbb 於 16-02-22 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

有些要填埋小四的, 所以keep 小四至小六就夠了
直資會睇小四,因收生時間較早,其他只睇小五/六多。

HCbb  對!  發表於 16-2-22 09:48

引用:Quote:原帖由+HCbb+於+16-02-22+發表回覆+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-02-22 發表
直資會睇小四,因收生時間較早,其他只睇小五/六多。
我女in個間小四至小五(重要),小六上学期D certi 未必出得切。

請問劍橋英語對升中重要嗎?

Yanamami  No  發表於 16-2-24 14:09

5kin 發表於 16-2-21 19:20
所有經歷都會對小朋友嘅發展有影響

話時話,你係為咗乜幫佢報比賽?
了解吓自己既水平, 提升表演技巧, 訓練自信

當然, 有張證書填吓咁又緊係最好啦

5kin  咁即係你都明白量化唔到嘅得着比張cert重要啦  發表於 16-2-23 21:31

5kin  咁即係你都明白量化唔到嘅得着比張cert重要啦  發表於 昨天 21:31

咁就緊係啦, 仲駛問既?
真係唔知點解, 每比賽一次, 水平就會再提升, 比表演提升水平更快。娘家成日話我推個女出去比賽, 話我怪獸喎, 我都係想佢進步快D啫。

5kin  會否小朋友同老一輩講成日比賽無時間玩?始終小朋友有機會玩係會好d,比賽呢d可以報疏d比佢休息一下?   發表於 16-2-24 10:55
5kin  有好多家長係睇result重要過其他嘢,對住佢哋真係講乜都無用  發表於 16-2-24 10:51

5kin  會否小朋友同老一輩講成日比賽無時間玩?始終小朋友有機會玩係會好d,比賽呢d可以報疏d比佢休息一下?

一年兩三四個比賽啫, 我都好忍手架, 入到決賽先話要操, 有D入唔到就明年請早了。

老實講,對升中最有幫助既係呈分試。如果純粹為升中,嘜考公開試或比賽都唔好參加。將啲精神集中係考呈分試上,呈分試排位高一名,一定好過大部分公開試或比賽(港隊例外)。更重要既係,喺呈分試排位提升一名,一定比係公開試或比賽取得好成績來得容易。

在香港,升中學和升大學都是成績行先。
其他特異功能,除非是世界冠軍才有用....

引用:老實講,對升中最有幫助既係呈分試。如果純

原帖由 王家爸爸 於 16-02-24 發表
老實講,對升中最有幫助既係呈分試。如果純粹為升中,嘜考公開試或比賽都唔好參加。將啲精神集中係考呈分試 ...
好同意,所以我仔都主力放曬響呈分試度,考好啲成績,公開試只報一/兩項玩下,再玩下其他活動/音樂/服務等等,令面試中學睇落去除成績外都算均衡發展嘅學生