用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU Law -食藥問題
樓主: AniaLeung
go

HKU Law -食藥問題 [複製鏈接]

nintendo 發表於 16-3-9 14:58
I have read this article before too. But now you post it, I reread it.
And the drug modafinil now  ...
Sharapova's drug was Meldonium / Mildronate, a cardiac drug,  not Modafinil.

好心唔好係到害人拉。如果D勁人都唔食,而你就要食。會否因為入錯科?

痴線你地班家長先要食藥囉 咪亂咁聽人講啦 我諗你個仔咁叻讀到hku law都唔會亂咁聽你講 讀書提神最多咪飲咖啡/red bull

都有d唔執輸心态?我女中学都話:人人都禁夜瞓啦,我早瞓咪好蝕底?(都唔知乜心态!)

wishyouwerehere 發表於 16-3-15 18:07
痴線你地班家長先要食藥囉 咪亂咁聽人講啦 我諗你個仔咁叻讀到hku law都唔會亂咁聽你講 讀書提神最多咪飲咖 ...

都冇話亂講唔亂講, 有時間請參考以下研究報告:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1080/10550490290088018/abstract

http://www.familycouncil.gov.hk/english/files/research/Drug_Abuse_Among_Youths.pdf

。。。原來你地講緊既係毒品?!小弟自問讀緊個科都好大競爭好多野做好大壓力再加上身邊唔少朋友係讀神科都未聽過要「食藥」提神,頂多食支煙。如果小朋友讀書讀到要high野我諗佢需要專業medical consultation而唔係係網上forum既討論。。。

回覆:HKU Law -食藥問題

回覆:AniaLeung 的帖子

用藥黎提神為要換取更多時間溫習/做義工/拍拖etc,但可惜長遠卻賠上了健康,唔值得

回覆 AniaLeung 的帖子

我係HKU grad (幾年前)識唔少讀醫/牙醫/law的朋友,未聽過佢地有呢個問題喎
我諗呢個係好個別的例子,唔係一種風氣黎

回覆:AniaLeung 的帖子

長期濫藥的後果可大可小

not good at all

回覆:HKU Law -食藥問題

是精神藥物 ,要醫生紙,搜出變藏毒,畢業不能有律師做,是否?

引用:是精神藥物+,要醫生紙,搜出變藏毒,畢業

原帖由 brother4 於 16-06-13 發表
是精神藥物 ,要醫生紙,搜出變藏毒,畢業不能有律師做,是否?
可能只係健腦的補充劑,未必係禁藥!朋友開藥房,兩個仔,一個律師一個藥劑師,長期食補腦丸,主要成份係提取自銀杏律師要記好多好多嘢,補腦無可厚非!讀中醫都有獨特考試補助法,針灸提神,逢大考前,必有頭頂插住幾枝銀針的同學在挨夜刨書......

AniaLeung 發表於 16-2-21 14:53
拜年時聽姑奶講,先知道侄仔响網上買藥食,話提神喎,佢話個個同學都食,如果唔食無咁多精神温書,佢而家year 3 ...
真係唔好靠食藥泥提神, 食上引就敝, 傷身
‹ 上一主題|下一主題